Turnyre, kuriame dalyvavo daugiau nei 200 stipriausių šachmatininkų, 23-ejų lenkas (FIDE 2738) buvo skirstytas dvyliktu numeriu.

Pakeliui link titulo J. K. Duda įveikė septynis varžovus. Pusfinalyje jo pranašumą teko pripažinti pasaulio čempionui iš Norvegijos Magnusui Carlsenui, o finale neatsilaikė ir vietos publikos numylėtinis Sergejus Kariakinas, kuris 2016-aisiais kovojo su M. Carlsenu dėl planetos čempiono titulo, o 2015-aisiais pats laimėjo pasaulio taurę.

Kiek anksčiau J. K. Duda eliminavo kitą rusą Aleksandrą Grisčiuką, pasauliniame FIDE reitinge užimantį septintą vietą.

„Niekad nesu patyręs nieko panašaus. Labai džiaugiuosi, kad šachmatai Lenkijoje pastaruoju metu tapo populiarūs“, – sakė daug dėmesio tėvynėje susilaukiantis šachmatininkas.

Už pergalę jam atiteko 88 tūkst. JAV dolerių piniginis prizas.

Be to, tiek J. K. Duda, tiek finale jam pralaimėjęs S. Kariakinas pelnė teisę dalyvauti artimiausiame Kandidatų turnyre, kurio nugalėtojas meta iššūkį pasaulio čempionui.

Lenkija paskutinį kartą savo atstovą tokiame lygyje turėjo dar 1953 metais, kai laimę mėgino Argentinoje gyvenęs išeivis Miguelis Najdorfas.

Paklaustas, ar įsivaizduoja save kovojantį dėl pasaulio čempiono titulo, J. K. Duda nedvejojo.

„Taip, kodėl ne? Jeigu būsiu tokios pačios formos kaip šiame turnyre, turbūt būsiu nesustabdomas“, – drąsos nestinga didmeistriui.

Pasaulio taurės turnyre dalyvavo ir vienintelis lietuvis Karolis Jukšta, kuris pasitraukė iš kovos po pirmojo rato, pralaimėjęs vokiečiui Arikui Braunui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)