„Mažųjų erelių rėksnių jaunikliai, praėjus nepilniems dviem mėnesiams nuo išsiritimo, šiuo metu palikinėja lizdus. Ir nors romantiškuose vaizduose pateikiama, kaip galiūnai ereliukai sumosavę sparnais sklandžiai pakyla pirmajam skrydžiui, realybė dažniausiai kiek kitokia. Beveik suaugę erelių jaunikliai iš pradžių dažniausiai laipioja nuo šakos ant šakos, perskrenda nuo lizdo medžio ant gretimai augančių medžių mažais atstumais, o dėl nepatyrimo dažnai nusileidžia ir ant žemės“, – teigiama organizacijos feisbuko įraše.

Jame rašoma, kad ereliai rėksniai prižiūri savo jauniklius – juos saugo ir maitina, todėl baimintis dėl jų likimo nereikia: „Jei jaunikliai nusklendžia ant žemės, tėvai atnešę grobį balsu kviečia juos užskristi ant medžio šakų.“ Jaunikliais jų tėvai rūpinsis iki migracijos pradžios, kuri vyks rugsėjo viduryje.

Organizacija prašo grybautojų aptikus ant žemės didelius paukščius, jų neliesti.

„Palikite kur radę ir kuo greičiau pasišalinkite iš tos vietos bent kelis šimtus metrų. Nors pastebėti paukščiai gali atrodyti tarytum sužeisti, t. y., susilenkę, ar keistai nusvirusiais sparnais (žiūrėkite nuotr.), tačiau paprastai tai yra tiesiog natūrali gynybinė poza reaguojant į žmogų. Tokiems paukščiams pagalbos tikrai nereikia, tai natūralus jų gyvenimo tarpsnis, o jų paėmimas, deja, dažniausiai baigiasi labai liūdnai. Labai prašome šią informaciją perduoti ir kitiems į gamtos prieglobstį traukiantiems artimiesiems ir pažįstamiems, kad vietoje miško gėrybių ir gerų įspūdžių, neatimtų iš gamtos retų sparnuočių (deja, bet dar vis pasitaiko tokių istorijų)“, – sakoma įraše.

„Būkite atidūs ir sąmoningi lankydamiesi miškuose! Ir prašom kuo plačiau dalintis šia informacija“, – rašo organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)