– Tai kaip yra su ta pienlige – liga ar normali būklė?

– Dar ir kokia liga. Tai viena dažniausių makšties infekcijų, makšties grybelis arba dar kitaip pienligė. Mes, gydytojai sakome, kad tai kandidozė. Makšties uždegimų gali būti įvairių, bet grybelis yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurių moteris kreipiasi pas mane.

– Ar reikalingas koks nors tyrimas, ar užtenka nuotolinės apklausos bei bandomojo tyrimo?

– Aš patarčiau atvykti. Tyrimai labai paprasti, tiesiog mikroskopinis tepinėlis. Tai užtrunka 5 minutes. Kai moteris užsiima savigyda, paskiriami vaistai be tyrimų, formuojasi atsparios vaistams bakterijos, pasikartojantys uždegimai. Tada padėti sunku. Pasikartojančiu uždegimu vadiname tą uždegimą, kuris per metus kartojasi 3 ar daugiau kartų. Jei makšties grybelį diagnozuojame kartą ar du per metus, tai yra naujas uždegimas, jei dažniau, tai yra pasikartojantis. Dabar vis dažniau susiduriame su pasikartojančiais uždegimais, nes formuojasi atsparios bakterijos. Iki šiol dažniausiai būdavo aptinkamas lengvai pasiduodantis gydymui grybelio tipas. Tačiau dabar, kai moterys užsiima savigyda arba nesigydo, susiformuoja atsparios vaistams bakterijos. Dabar išplitęs grybelio tipas, kuris sunkiai pasiduoda gydymui. Tad tikrai geriau atvykti.

Lina Mockevičienė

– Bet kandida yra nuolatinis mūsų gyventojas, išnaikinti, tikriausiai, visiškai jo neįmanoma, tik dėl vienokių ar kitokių priežasčių jam atsiranda geresnės sąlygos veistis. Tad ar reikalingas cheminis gydymas kiekvieną kartą?

– Organizme turime didžiulį kiekį įvairių bakterijų ir tai yra labai gerai, jos mus saugo. Jei bakterijų nebūtų, nuolat sirgtume. Tačiau turi būti bakterijų pusiausvyra. Savo makštyje turime ir grybelio bakterijų, bet uždegimas atsiranda tada, kai atsiranda sąlygos grybui augti ir daugintis. Jis formuoja sporas, jos pasidaugina didžiuliais kiekiais. Prasideda niežtėjimas, perštėjimas ir visi kiti nusiskundimai, formuojasi uždegimas. Jei moteris nusiskundimų neturi, tepinėlio nedarome. Kalbame tik apie uždegimą, kai jau reikia gydyti.

– Tad, jei viskas gerai, nėra, ko ten lįsti ir ko ieškoti.

– Nereikia nei tyrimų profilaktinių daryti, jei moteris neturi nusiskundimų, nei per daug, labai ypatingai save prižiūrėti. Tačiau nesumaišykite profilaktinio gimdos kaklelio tyrimo, jo tikrai reikia. Nereikia profilaktiškai tirtis dėl makšties uždegimo.

Moteris

– Taigi, ko nereikia daryti, kad moterys išvengtų grybelinės infekcijos? Kai mokiausi, vienas mano mėgstamiausių mokytojų, docentas mokė, jog tai yra per daug švarių moterų liga. Nereikia stengtis būti pernelyg švariai, tada neturėsime jokių grybelinių infekcijų. Ar yra tame tiesos?

– Taip, tikrai tame yra tiesos. Pirmas dalykas, ką reikia daryti, tai mylėti save. Esant nusilpusiam imunitetui, valgant nesveiką maistą, neprižiūrint savęs, formuojasi uždegimai, dažniausiai kandida. Bet nereikia perdėtai savęs prižiūrėti ir plauti makšties. Makštyje gyvena bakterijos, kurios kuria mikrobiota. Sveika mikrobiota apsaugo nuo įvairių makšties uždegimų. Jei per dažnai plausime makštį, išplausime visą mikrobiotą ir visas gerąsias bakterijas. Tada, garantuoju, kad susiformuos uždegimai. Skrandyje taip pat gyvena daugybė bakterijų, bet juk jo nesistengiame kažkaip plauti? […] Jei reikia pirkti prausiklius, tai reikia juos pirkti vaistinėse, kur jų cheminė sudėtis yra normali. Kuo daugiau kvapo, dažiklių, tuo nesveikiau ir tuo labiau kenkiame sau. Taip pat noriu paminėti higieninius įklotus, kuriuos moterys nešioja kiekvieną dieną. Tai negerai, tai blogis, tikrai nerekomenduoju to daryti. Kasdien naudojant įklotus sutrikdoma natūrali oro cirkuliacija ir tai skatina makšties uždegimus. Geriau naudoti medvilnines kelnaites.

– Tai tamponai, įklotai ir puošnios kelnaitės su juostele yra blogis?

– Jei moteris neserga makšties uždegimais, gali nešioti seksualias gražias kelnaites. Bet kai moteris kreipiasi dėl pasikartojančių makšties uždegimų, tikrai reikia panaikinti sintetinį trikotažą ir aptemtus džinsus, nes jie trukdo normalią oro cirkuliaciją. Kalbant apie tamponus, labai rekomenduojama menstruacinės taurelės, jos daug sveikiau.

– O kaip dėl lytinių santykių? Dabar vis atsiranda idėjų, kad nuo pienligės reikia gydyti ir partnerį.

– Tai neišsemiama diskusijų tema ir vienos nuomonės nėra. Abu partnerius gydome tada, kai diagnozuojame lytiniu keliu plintančią ligą. Pavyzdžiui, chlamidiozę ar gonorėją. Grybelis nėra lytiniu keliu plintanti liga. Tačiau, jei moterį vargina pasikartojantys makšties uždegimai, yra tokių atvejų, kai kartojasi 5 kartus ar dažniau, sutariame vienkartinį trumpalaikį gydymą partneriui. Taip pat galime skirti vyrui gydymą, kai jis turi nusiskundimų, pavyzdžiui, baltas apnašas lytinių organų srityje.

– Kaip yra dėl natūralaus gydymo, gerųjų bakterijų? Ar jos suveiks, jei bus geriamos per burną? O galbūt visoms reikėtų gerųjų bakterijų profilaktiškai?

– Visoms tikrai nereikia, užtenka teisingai maitintis ir savo mitybos racione turėti sveikų produktų. Gerosios bakterijos yra vienas pagrindinių faktorių, kuris užkerta kelią grybelio išsivystymui. Kai gerųjų bakterijų nepakanka, sutrinka pH. Jas pravartu ir gerti, ir naudoti vietiškai. Makštis anatomiškai yra šalia išeinamosios angos ir tos bakterijos, kurios gyvena žarnyne, gali kolonizuoti ir makštį. Bet tikrai nebūtina kiekvienai moteriai jų profilaktiškai vartoti. Kiekvienai yra labai svarbi mityba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)