Tai yra vijoklinis sausmedis. Jis yra iš sausmedinių augalų šeimos, šviesiamėgis, daugiametis. Natūraliai Lietuvoje vijoklinis sausmedis neauga, tačiau yra gana dažnai auginamas sodybose, dekoratyviniuose želdiniuose. Paplitęs didesnėje Europos dalyje, jo arealo ribos pietuose yra Šiaurės Afrikoje, o šiaurėje siekia Pietų Norvegiją, Švediją.

Vietose, kur yra paplitęs natūraliai, vijoklinis sausmedis auga apsivyniodamas medžius. Tačiau jis taip stipriai apsivynioja, kad gali sustabdyti to atraminio medžio medžiagų apykaitą ir jį pražudyti. Taigi, geriau šio vijoklio taip laisvai nepaleisti į medžius ir krūmus.

Vijoklinis sausmedis auginamas lengvai, nėra reiklus dirvai, tačiau jeigu auga ūksmėje, praranda savo dekoratyvumą, tampa silpnesnis, ne taip gausiai žydi.

Kaip augalas jis yra labai dekoratyvus. Jo žiedai labai maloniai kvepia, ypač vakarais, todėl jį tinka sodinti šalia poilsio, vakarojimo vietų sodybose, balkonuose, prie pavėsinių. Ten, kur bus galima užuosti jo aromatą. Vijoklio žiedai yra dvispalviai: kreminiai, gelsvi iš vidaus ir rausvi iš išorės. Jų žydėjimas prasideda gegužę ir tęsiasi visą liepą, taigi šiuo metu kaip tik galime užuosti jų kvapnų aromatą. Įdomu tai, kad dėl specifinės žiedų formos juos gali apdulkinti tik drugiai sfinksai, bitėms jie sunkiai pasiekiami.

Kai vijoklinis sausmedis peržydi, užsimezga raudonos dekoratyvios uogytės, kurios labai gražiai atrodo. Nors mums šio augalo uogos yra nevalgomos, jos labai vilioja paukščius. Kadangi tai yra vijoklinis augalas, jis kopia aukštai, todėl juo galima apželdinti dideles sienas, vertikalias plokštumas. Kad jis gražiai kiltų į viršų, jam reikalinga atrama: tinklelis, kopėtėlės, todėl iš pradžių pasodinto vijoklio ūglius reikėtų pakreipti link atramos, padėti pradėti suktis ir vėliau jis puikiai tai darys pats.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)