„Ši tema šovė į galvą visiškai spontaniškai – juk rašinio konkursas yra vyresniųjų klasių moksleiviams, todėl bandžiau prisiminti save tokių metų. O muzika buvo itin, itin svarbi – ne tik man, bet ir mano bendraamžiams. Ir kaip meno žanras, ir kaip maišto forma, ir kaip tapatybės išraiška bei bendraminčių paieška. Praktiškai juk ir į gentis skirstėmės anuomet pagal tai, kas kokios muzikos klausė. Tačiau moksleivius kviesčiau rašant šia tema ją traktuoti kur kas plačiau – gal muzika (kūrinys, stilius, apskritai ši meno šaka) jiems reiškia visai ką kita. Jokiu būdu nenoriu primesti kokio nors žiūrėjimo kampo ar lūkesčio, kaip tik – būsime atviri visiems pamąstymams“, – pranešime žiniasklaidai cituojama rašytoja.

Prisimindama savo mokyklos metus K. Sabaliauskaitė sako, kad tuomet muzika buvo vienas kertinių tapatybę formuojančių veiksnių, o reikšmingas klausimas pradedant pažintį – „ko tu klausaisi?“.

„Klausoma muzika buvo labai svarbi tapatybės išraiška, ji prasiverždavo ir į išorės įvaizdį – ar grupės pavadinimu ant marškinėlių, džinsinės ar odinės striukės, ar kopijuojamu muzikantų aprangos stiliumi. Pažintys per koncertus, Senamiestyje ar kokiame protesto mitinge prasidėdavo nuo klausimo „ko tu klausaisi?“. Tai būdavo tarsi savo ar nesavo pasaulio atpažinimo ženklas.

Mes, Senamiesčio vaikiai, iš matymo vienas kitą pažinojome ir žinojome, kas ko klausosi. Be to, savaitgaliais tarsi į mišias važiuodavom į prie Antakalnio troleibusų žiedo veikusį nelegalų „Diskų turgų“, kuris buvo ir kaip socialinis klubas. Bet, paliekant „gentinius“ muzikos dalykus nuošalyje, manau, tai buvo amžius, kai muzika ypatingai atliepdavo tą paauglišką egzistencinį nerimą, susižavėjimus, ir buvo dainų, kurių galėdavai klausytis po dvidešimt kartų iš eilės – taip jos patiko, taip užgaudavo kažkokias nepaaiškinamas sielos stygas!“ – prisimena K. Sabaliauskaitė.

Konkursui „Muzika mano gyvenime“ atsiųstus rašinius vertins pati rašytoja kartu su leidyklos „Baltos lankos“ atstovais. Orientacinė rašinio apimtis – 1 000 žodžių. Rašinių leidykla laukia iki spalio 17 d. el. paštu leidykla@baltoslankos.lt. Laiške būtina nurodyti mokinio ir jo mokytojo vardą, pavardę, mokyklą, klasę ir kontaktinį telefoną. Nugalėtojai bus paskelbti lapkričio 18 dieną. Konkurso dalyviai iš anksto sutinka, kad laimėjimo atveju jų vardai, pavardės ir konkursui pateikti rašiniai būtų skelbiami viešuose pranešimuose apie nugalėtojus.

I vietos nugalėtojas bus apdovanotas rašytojos K. Sabaliauskaitės išskirtine dovana. II ir III vietų nugalėtojams prizus įteiks leidykla „Baltos lankos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)