– Kaip dažnai priklausomybę nuo alkoholio lydi smurtas?

– Labai dažnai, pagal statistiką – 8-7 iš 10 smurtaujančiųjų yra vartojantys alkoholį ir nesvarbu, ar tai smurtas prieš sugyventinį, sutuoktinį, ar prieš tėvus, vaikus.

– Kaip alkoholis veikia smegenis, kodėl kyla agresija?

– Jis pažeidžia smegenų žievės darbą, šios struktūros funkciją – mąstymą, motorinio aktyvumo valdymą, sprendimų priėmimą, emocijų ir socialinio elgesio reguliavimą. Paveiktas alkoholio žmogus nekontroliuoja savęs, suvartoto alkoholio kiekio ir savo elgesio. Iškeliama susikaupusi energinė įtampa į paviršių. Alkoholis nuima tą apsaugą, išryškėja visi slėpti dalykai: psichologinės problemos, charakterio ypatumai, sukauptos nuoskaudos. Viskas kyla į paviršių agresyviai, greitai ir nekontroliuojamai.

– Ar vyrams ir moterims yra vienodas poveikis?

– Ne. Moterims viskas yra jautriau, greičiau, aštriau. Išeiti iš priklausomybės moterims yra sudėtingiau. Degradacija vyksta greičiau.

– Gal turite konkrečių istorijų, kaip alkoholis sugriovė darnius santykius?

– Aplinkoje, kurioje yra alkoholio, santykiai jau yra sugriauti. Dėl alkoholio išsivysto abipusė priklausomybė, kenčia vaikai, artimieji.

– Dažniausiai manoma, kad tokios bėdos paliečia tik žmones be darbo, be socialinių įgūdžių, bet, matyt, yra ir kita pusė?

– Būna visaip. Be abejo, ten, kur nėra darbo, pajamų, jau byloja, kad yra gilesnė problema, bet alkoholis gali būti bėda ir kitoje pusėje – kur yra pajamos, kur ta išorė yra labai graži. Ten kartais situacijos būna sudėtingesnės, nes žmonėms gėda apie tai kalbėti, kreiptis pagalbos.

– Ką patartumėte daryti, kaip elgtis situacijoje, kai vyras išgeria ir gali pakelti ranką?

– Tokiais atvejais pati saugiausia aplinka namai tampa spąstais. Kai kalbame su moterimis, kurios gyvena su agresyviu partneriu, visada sakome, kad būtų pasiruošusios po ranka svarbiausius daiktus: telefoną, raktus nuo automobilio, dokumentus, pinigus, kad galėtų saugiai ir greitai pasitraukti. Jei dar kažkiek galima sukontroliuoti situaciją, agresija nėra taip toli pažengusi, moterys sukasi pačios, bando nesukelti tam tikrų situacijų, pralaukti, pasikviesti kokį kitą žmogų į pagalbą. Mano patarimas – saugoti save ir savo vaikus.

– Kaip dažnai žmonės, išsigydę priklausomybę, nustoja ir smurtauti?

– Dažnai, bet ne visada. Tai priklauso nuo aplinkybių, nes alkoholis yra pasekmė, prieš tai yra sudėtingi išgyvenimai, destrukcija. Visa tai ir daro įtaką. Jei patrauksi alkoholį, bet nevyks jokie darbai su savimi, tikėtina, kad nieko nebus. Psichologiškai, emociškai, seksualiai smurtauja ir blaivūs žmonės, o alkoholis tik sustiprina viską.

– Yra daugybę būdų, kaip gydytis nuo alkoholizmo. Ką jūs rekomenduotumėte?

– Kiekvienas ieško savo kelio. Kiek kalbėjau su žmonėmis, kurie jau turi nemažą blaivybės patirtį, jie klausiančiajam, ką daryti, kokį kelią rinktis, sako, kad turi ieškoti savo kelio. Visi būdai yra geri, kurie padeda tau. Kitas dalykas – ar žmogus nori tik būti blaivas, ar nori pakeisti gyvenimo kokybę? Aš rekomenduoju nepasilikti vienam, ieškoti įvairių pagalbos būdų.

– Kaip turėtų elgtis artimieji, moteris, atsidūrusi tokiuose santykiuose?

– Labiausiai padeda, kai žmogus pradėti rūpintis savimi, domėtis, kas tai per liga, surinkti kuo daugiau informacijos, atskirti, kur yra to žmogaus charakteris, o kur – priklausomybės požymiai. Bėda ta, kad dažnai ir viena, ir kita pusė galvoja, kad viskas nėra taip blogai. Išeina tokia iškreiptų veidrodžių karalystė. Netgi pasiūlius pagalbą, žmonės ne visada ją priima. Vartojančiam žmogui nėra taip lengva atsikelti ir nevartoti, o šalia esančiam žmogui sunku iš tokių santykių išeiti. Kita vertus, nepadeda ir visuomenės požiūris, kategoriškas vertinimas, kad alkoholikas yra žlugęs žmogus.

– Tai liga visam gyvenimui?

– Kaip pažiūrėsi. Pagalvokime apie diabetą, apie kitas ligas, su kuriomis irgi reikia išmokti gyventi, bet, turint žinių, galima gyventi kokybiškai. Pradžioje gal būna sunkiau, bet paskui žmonės sustiprėja. Bet alkoholiko etiketė yra žalojanti. Juk žmogui, kuris serga astma, mes nepriklijuojame „astmatiko“ etiketės, o alkoholikui prikimba. Bet jie irgi yra žmonės. Be abejo, kažkaip toje situacijoje atsidūrė, bet niekas nuo jos nėra apsaugotas.

– Kokie yra pirmieji signalai, bylojantys, kad žmogus linkęs į priklausomybę?

– Raudona šviesa yra didelis, nesuvaldomas noras gerti ir situacijos nekontroliavimas. Tokiu atveju jau reikia sunerimti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)