„Mes jau matome prasidėjusį atsigavimą. Tai (atsigavimas – BNS) įvyks ankstesnėje stadijoje, nei visoje euro zonoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė B. Gracia.

„Todėl mes prognozuojame, kad Lietuvoje, dėl šio cikliškumo, infliacija buso šiek tiek aukštesnė nei euro zonoje“, – teigė jis.

Pasak B. Gracios, Lietuvos infliacijos rodikliuose pastaruoju metu dažnai atsispindi svyravimai žaliavų rinkose ir aukštas produktyvumas eksporto rinkose, todėl spartesniame kainų augime yra ir išorės faktorių.

„Kol kas nepastebime, kad infliacija ir spartus atlyginimų augimas atspindėtų praradimus konkurencingume, ar atsirandančius disbalansus. Tai tęsiasi, nes mes stebime augančias eksporto rinkas, eksportuojančios kompanijos yra labai konkurencingos“, – teigė TVF atstovas.

Tuo pat metu jis pabrėžė, kad Lietuvos valdžia turėtų atidžiai sekti makroekonominius pokyčius bei infliacijos dinamiką, taikant aktyvią politiką, kad ekonomikoje neatsirastų reikšmingo disbalanso.

TVF prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiais metais augs 4,4 procento. Balandį prognozuotas 3,2 proc. augimas. Fondo vertinimu, infliacija Lietuvoje šiemet gali siekti 3,2 proc.

Pirmadienį savo vertinimą taip pat pateikęs Lietuvos bankas prognozuoja, kad šalies ekonomika šiemet augs 5,1 proc., tuo metu infliacija – 2,2 proc. Savo ruožtu Finansų ministerija mano, kad šiemet vidutinė metinė infliacija padidės iki 2,6 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)