Gera pradžia – pusė darbo

Puikūs patiekalo ingredientai – pagrindinis patiekalo sėkmės akcentas. Jei norima puikaus žuvies patiekalo, verta pradėti nuo sezoninių ir laukinių žuvų. Sezono metu žuvis yra šviežia, išsisikiria savo autentišku skoniu, gera struktūra ir dažniausiai nesikandžioja kainomis. Laukinės žuvys laisvai plaukioja ir maitinasi tuo, ką joms suteikia gamta. Kaip bebūtų, šaldyta žuvis – taip pat geras pasirinkimas, tiesiog reikia išsirinkti kokybę garantuojantį žuvies tiekėją bei apžiūrėti, ar žuvis yra tinkamai išlaikyta. Pirkdami žuvį būtinai atkreipkite dėmesį į keletą dalykų: visų pirma, žuvies filė turi būti blizgi, tvirta ir kvepianti maloniu jūriniu aromatu. Kai perkate visą žuvį, turite pastebėti, kad žuvies akys turi būti blizgios, o žiaunos - ryškiai raudonos.

Pirkdami lašišą, paltusą ar ešerį, paprašykite bent 1 centimetro storio filė. Storesnes filė lengviau virti ir kepti. Dauguma žuvų, perkamų maisto prekių parduotuvėse ar žuvų turguose, yra nuluptos, jų kaulai yra pašalinti, o kartais ir oda. Jei namo parsinešėte neapdorotą žuvį, būtina pasiruošti ją apdorojimui namų sąlygomis.

Svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti ruošiantis apdoroti žuvį: kuo greičiau tai padarykite. Parsineštą žuvį, visų pirma, reikia nuplauti ir nuskusti žvynus. Skusti reikėtų aštrius, kietus žvynus turinčias žuvis. Nedidelius, lengvai nubyrančius žvynus turinčių žuvų skusti nebūtina, tačiau tuomet negalėsite valgyti jų odelės. Nuskutus žuvies žvynus, metas išvalyti žuvies pilvą. Reikia įpjauti ant šono paguldytos ir prispaustos žuvies pilvą, pradedant nuo uodegos ir kildami link galvos. Atvėrę pilvą atsargiai nedideliu peiliu reikia nupjauti vidaus organus. Žuvį, kurios žvynai yra pašalinti, ji išskrosta ir nuplauta, jau galima virti arba kepti. Jei norite galite, galite ją supjaustyti kepsniais arba išsipjauti filė. Tam reikėtų nupjauti žuvies galvą ir pelekus.

5 skirtingų žuvies paruošimų paslaptys, kurios leis gardžiuotis puikaus skonio žuvimi

Tinkamai apdorojus žuvį, pats metas išsirinkti, kokiu būdu norėsite ją pagaminti. Kepimas ant griliaus ar kepimas orkaitėje tinkamesnis didesnių gabaritų žuvims. Jei ruošiate jūros gėrybes, tam puikiai tiks kepimas keptuvėje ar virimas masyvesniame puode. Jei pasirinkote žuvį:

Kepti ant griliaus. Šis metodas geriausiai tinka didesnėms žuvies filėms, tokioms kaip lašiša ar menkė. Šis kepimo būdas suteikia gražią, traškią odą, tačiau nėra pats sveikiausias žuvies gaminimo būdas. Ant griliaus ruoštus žuvies produktus būtina vartoti saikingai. Sutepkite žuvies filė alyvuogių aliejumi, apšlakstykite citrinos sultimis, o odą įtrinkite druska. Patepkite kepimo skardą aliejumi ir kepkite ant grotelių žuvį 4-5 minutes, kol oda taps traški. Palaukite 2 minutes, tada įstumkite aštraus peilio galiuką į žuvies minkštimą - jei jis lengvai įsispaus, patiekalas bus paruoštas.

Kepti žuvį keptuvėje. Tai greitas žuvies kepimo būdas. Naudokite sunkesnę, masyvesnę keptuvę, geriausia, jog ji nebūtų lipnaus pagrindo. Jei neturite, geriausia žuvį apvolioti miltuose, jog gabaliukai neliptų. Įsitikinkite, kad keptuvė yra įkaitusi tam. Kepkite žuvies oda žemyn beveik visą kepimo laiką, tada apverskite ir paskutines 30 sekundžių pakepinkite kitą šoną.

Kepimas orkaitėje. Norėdami, jog žuvies oda būti traški, o vidus minkštas, turėtumėte kepti žuvį karštoje, įkaitintoje orkaitėje. Gali būti sunku įvertinti reikalingą laiką, nes žuvų svoris labai skiriasi. Nepersistenkite su laiku – kepkite žuvį apie dešimt minučių, kad ši neperskrustų.

Virta arba troškinta žuvis. Šis švelnus žuvies paruošimo būdas puikiai tinka visų rūšių žuvims ir jūros gėrybėms. Šis būdas neužmaskuoja subtilaus, natūralaus žuvies skonio. Norėdami gardžiai išvirti ar patroškinti žuvį, naudokite daržovių arba vištienos sultinius arba pagaminkite naminį sultinį iš aromatinių žolelių ir prieskonių.

Garuose virta žuvis. Garuose virta žuvis – dar vienas švelnus žuvies paruošimo būdas. Pasak dietologės Helen West, garuose virta žuvis – viena iš sveikiausių žuvies gamybos formų, kaip ir troškinimas bei žuvies virimas.*

Šis būdas padeda pagaminti švelnaus skonio žuvį, kuri dažnai derinama su kvapniu padažu. Įtrinkite žuvį prieskoniais, kapotomis žolelėmis, imbieru, česnaku ir čili pipirais. Garinkite žuvis ir jūros gėrybes apie 10 minučių.

Prieskoniai ir garnyrai žuviai

Žuvies patiekalus galima pagardinti žolelėmis ir prieskoniais, suteiksiančiais įdomesnį skonį. Pavyzdžiui, krapai yra viena iš geriausių žolelių, derančių su jūros gėrybėmis. Pabarstykite šviežių krapų ant keptos žuvies, suminkykite sviestą kartu su šviežiais krapais ir pagardinkite žuvies patiekalą, arba džiovintais krapais paskaninkite citrinos padažą. Petražolės taip pat labai dažnai naudojamos gaminant žuvies patiekalus. Šviežius petražolių lapus taip pat galima įdėti į jūros gėrybių patiekalus su makaronais ar ryžiais arba pagardinti įvairius troškinius. Bazilikai taip pat puikiai papildo žuvies patiekalus, ypač įvairias salotas su jūros gėrybėmis. Be to, tai puikus ingredientas ruošiant lašišą. Naudokite baziliką tiek šviežią, tiek džiovintą. Kiti tinkami natūralūs žuvies prieskoniai – mairūnas, rozmarinas, ciberžolė, smulkintas imbieras ir kiti.

Nors žuvį galima skanauti pačią vieną, daugelis yra įpratę prie pagrindinio patiekalo patiekti garnyrą. Maisto kulinarė bei renginių planuotoja Cheryl Cirelli teigia, jog nepriklausomai nuo garnyro, kurį naudojate žuvims, verta rinktis jį kuo paprastesnį, kad jis neužgožtų pagrindinio patiekalo – žuvies.* ,,Riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, skumbrę ar silkę galima papuošti agurkų ar pomidorų griežinėliais arba sveikais pomidorais“, – teigia ji.

Puikiai tinkantis garnyras žuviai šviežios citrinos, ant grotelių keptos daržovės, aitriosios paprikos, alyvuogės, raudonos ir geltonos paprikos bei kita. Salotos taip pat visuomet pagardina žuvies patiekalus. Rukolą prie žuvies patiekalų galima naudoti kaip šalutines salotas, kuriose nėra nieko daugiau, kaip tik lašelis ypač tyro alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Prie žuvies ir jūros gėrybių patiekalų taip pat tinkami špinatai, Žuvis, patiekiama ant špinatų ar pagardinta špinatų salotomis, yra paprastas valgis, kuriame gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Sultenių salotos – puikus pagardas prie kepintos žuvies, tokios kaip lašiša ar menkė. Šias salotas prie žuvies patiekalų galima valgyti atskirai arba įkomponuoti jas į patiekalą, sumaišant sultenes su pjaustyta žuvimi bei kitomis daržovėmis.

* Cheryl Cirelli, ,,Garnishes For Meat, Fish, Game and Poultry“, CookingLoveToKnow, paskelbta 2019 liepos 16 d., https://cooking.lovetoknow.com/garnishes-meat-fish-game-poultry

*Helen West, ,,What Is the Healthiest Way to Cook Fish?”, Healthline, paskelbta 2017 m. liepos 6 d. https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-way-to-cook-fish

Menkė su špinatais ir kario padažu

Egzotiškas patiekalas, pagardintas indiškais prieskoniais ir špinatais

Ingredientai:

  • Menkės filė: 250 gramų (supjaustyto kąsnio dydžio gabalėliais);
  • indiški prieskoniai - 1 šaukštelis;
  • ciberžolė;
  • malta rūkyta paprika;
  • malta aitrioji paprika: žiupsnelis;
  • aliejus: 2 šaukštai;
  • smulkiai supjaustyti svogūnai;
  • 1 smulkinta česnako skiltelė;
  • 2 švieži imbiero gabaliukai;
  • kokosų pienas (400 gramų);
  • švieži špinatai: 100 gramų.

Gaminimo būdas:

Pradžioje mažame dubenėlyje sumaišome prieskonius: indiškus, ciberžolę bei rūkytą papriką. Pusę prieskonių mišinio beriame ant žuvies, paskaniname druska bei pipirais ir išmaišome. Atidedame į šalį. 2. Tuomet ant vidutinės ugnies keptuvėje įkaitiname aliejų. Dedame svogūnus, česnakus bei imbierą, kepame maždaug 8 minutes, kol suminkštės. Suberiame likusius prieskonius bei pakepame apie 60 sekundžių, kad prieskoniai išskirtų savo skonį bei kvapą. 3. Tada supilame kokosų pieną, užverdame bei paverdame maždaug 3–5 minutes, kol truputį nugaruos skysčio. Sudedame žuvį, uždengiame keptuvę dangčiu bei verdame apie 5 minutes. Sudedame špinatus bei dar paverdame, kol špinatai susileis. 4. Skaniname druska, pipirais bei aštriais prieskoniais. Rekomenduojame tiekti su virtais „Basmati“ ryžiais arba indiška duona.

Upėtakis su imbieru ir šparaginėmis pupelėmis

Nekasdieniškas receptas, puikiai tiksiantis savaitgalio pietums

Ingredientai:

  • 4 upėtakio gabaliukai;
  • 1 imbiero šaknis;
  • Ryžiai (100 gramų);
  • Žalieji šparagai (200 gramų);
  • Sausoje keptuvėje pakepinti sezamai (2 valgomųjų šaukštų).

Marinatui:

  • Medus;
  • Sojos padažas;
  • Česnakas.

Gaminimo būdas:

Pirmiausia susmulkiname česnaką ir sumaišome visus marinato ingridientus. Jeigu neturite skysto medaus, tai kad gautųsi vientisa konsistenciją viską truputį pašildome. Tuomet upėtakio gabaliukus sudedame į marinatą ir laikome šaldytuve maždaug 30 minučių. Imbierą nuskutame bei supjaustome plonais plonais šiaudeliais, kuriuos pakepiname trijuose šaukštuose aliejaus. Kepiname maždaug 5 minutes, kol imbieras šiek tiek pagels, taps traškus, tada jį susemiame (perkošiame aliejų) ir tame imbieriniame aliejuje kepiname žuvį. Iš pradžių po kelias minutes ant didelės ugnies iš abiejų pusių, o paskui supilame likusį marinatą ir dar patroškiname maždaug 7 minutes. Šparagus verdame pasūdytame vandenyje maždaug 8-10 minučių. Išvirtus ryžius sumaišome su paskrudintais sezamais. Patiekiame ant žuvies dar užpylusios šiek tiek padažo iš keptuvės, uždedame pakepintus imbiero šiaudelius.

Užsakymo nr.: PT_87441009