Pas odontologą tėvai vaikučius veda tik tada, kai reikia pažymos darželiui ar mokyklai, arba kai mažajam suskausta dantį, bet retai rūpinasi vaikų dantų profilaktika ar sąkandžio formavimusi. O dar rečiau savo iniciatyva užsuka į higienisto kabinetą.

Profesionali burnos higiena bent du kartus per metus ir profilaktinis patikrinimas – pagrindiniai dalykai, nuo kurių derėtų pradėti, jei norime, dantys būtų sveiki ir gražūs. Tada, tikėtina, mažiau girdėtųsi ir skundų, kad odontologų paslaugos brangios, eilės ilgos, o nemokamos medicinos nėra, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Gal ir baugiai skamba, bet, tyrimų duomenimis, vaikai patys dantukus tinkamai išsivalo tik maždaug nuo 11 metų, kitaip tariant, kai jau pradeda eiti į penktą klasę. Tada jų manualiniai įgūdžiai bei suvokimas pakankami, ir tėvai „dantų valymo misiją“ gali perleisti patiems vaikams. Tačiau patikrinti, ar vaikas išsivalė ir kaip išsivalė dantukus, kartais būtina, nes mažieji labai mėgsta „nusimuilinti“ nuo to rytinio ir vakarinio ritualo – dantų valymo, – patirtimi dalijasi jau 31 metus dirbanti odontologė Asta Juknienė. – Dantis ir jų higieną visuomet tikriname intraoraline videokamera. Apnašas, dantų kariesą monitoriuje labai puikiai mato ir pats vaikas, ir tėvai. Po tokios edukacijos vaikų motyvacija atidžiau rūpintis dantukais gerokai padidėja, o atvykimas pas dantų higienistą jau 7– 9 metų amžiaus nesukelia jokio diskomforto.“

Beje, daug ką namuose padaryti gali ir tėveliai – yra daug įvairių priemonių, kurias panaudojus namų sąlygomis, labai gerai matosi, ar dantys tinkamai išvalyti, ar ne. Taisyklingai valyti dantis ir juos tikrai išsivalyti – gydytojo odontologo, tėvų ir paties vaiko bendro darbo rezultatas, kuris labai svarbus visam likusiam žmogaus gyvenimui.

Vien priežiūros namuose nepakanka

Odontologai kiekvieną dieną kartoja: dantų sveikatos pagrindų pagrindas yra mechaninis apnašų pašalinimas, o kaip mes tai atliksime, priklauso tik nuo mūsų pačių. Maisto likučiai, tiksliau – juose esančios ir jais mintančios bakterijos, sukelia dantų audinių irimą bei apydančio uždegimus, o iš to kyla burnos sveikatos sutrikimai.

„Be jokios abejonės, dar vienas labai svarbus, tačiau, deja, retai prisimenamas burnos priežiūros punktas – tarpdančių valymas. Būtent tarpdančiuose ir užsilieka neišvalytos apnašos, tad papildomas jų valymas tikrai padės apsisaugoti ir nuo ėduonies, ir nuo dantenų ligų. Kokybiškai tarpdančius išvalyti būtina atskiru specialiu šepetėliu, tačiau labai svarbu, kad jis būtų tinkamai parinktas pagal tarpdančio dydį, nes galime sužaloti dantenas, – pastebi gydytoja A. Juknienė. – Todėl būtina prisiminti, kad vien įprastu dantų šepetėliu kokybiškai visų dantų žmogus neišsivalys.

Puikūs pagalbiniai įrankiai burnos priežiūrai yra vieno danties šepetėlis ir liežuvio valiklis. Mažyte vieno danties šepetėlio galvute galime išvalyti net labai sunkiai įprastu šepetėliu pasiekiamas vietas, pavyzdžiui, ties dantų restauracijomis, taip pat galinių dantų paviršius ar apatinių dantų liežuvinius paviršius ties dantenomis. Liežuvio valymas tam skirtu valikliu padės išvengti nemalonaus burnos kvapo. Tačiau kad ir kaip sąžiningai viską valysite, profesionaliai atliekama higiena vis dėlto yra būtina. Burnos higienos specialistas naudoja profesionalias priemones ir medžiagas, šių procedūrų namų sąlygomis atlikti net neįmanoma. Beje, pacientai dažnai burnos higieną lygina su beveik nejaučiama malonia procedūra, tačiau mūsų specialistams kartais tenka pacientą ir nuskausminti, kad viską atliktų teisingai“.

Gydytoja pastebi, jog yra ir tokių klinikinių situacijų, kai procedūrą gali tekti kartoti ir keletą kartų.

Pigios ir greitos burnos higienos procedūros gali net pakenkti

Asta Juknienė

Medikė gana skeptiškai vertina įvairiuose portaluose pigiai parduodamas burnos higienos procedūras. Ji sako, kad už tokią kainą, kokia ten minima, neįmanoma kokybiškai nuvalyti dantų apnašų.

„Liūdna patirtis byloja, kad po tokių procedūrų pas mus apsilankę pacientai būna šventai įsitikinę nepriekaištinga savo burnos švara, kol mūsų ekranuose pamato visai kitokį vaizdą. Visuomet parodome, kokia ta vadinamoji higiena būna iš tiesų“, – pasakoja „Lazerinės odontologijos centro“ įkūrėja, odontologė A. Juknienė.

Išties kruopščiai ir teisingai atliekama profesionali burnos higiena dažnai nėra labai maloni procedūra. Įrenginių ir medžiagų gamintojai stengiasi suprasti pacientą ir pasiūlyti vis naujų, mažiau skausmingų profesionalių burnos valymo metodų. O profilaktika ir odontologijoje, ir visose kitose medicinos srityse – tai mūsų pačių, mūsų vaikučių sveikatos ir puikios savijautos pagrindas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)