Jo vadovaujama „Šiaulių“ komanda paskutiniame reguliariojo sezono mače 88:87 pranoko Kėdainių „Nevėžį“. Tačiau ne rezultatas linksniuotas naujienų pavadinimuose.

Pirmadienį krito ilgai gyvavęs rekordas. Į pirmąją vietą pagal pelnytus LKL taškus pakilo šiauliečių kapitonas M. Lukauskis.

41-erių veteranas Kėdainiuose jau antro kėlinio pradžioje smeigė taiklų tolimą metimą ir lygos rekordų metraščiuose pakilo į pirmą vietą.

Gegužės 19-ąją 42-ą gimtadienį minėsiantis M. Lukauskis per 668 mačus iš viso jau yra pelnęs 5656 taškus. Jis aplenkė legendinį Rolandą Matulį, kurio sąskaitoje 5645 taškai. Trečias šioje kategorijoje Žydrūnas Urbonas (5557 taškai).

Kai prižiūri save, pavyksta išlaikyti tą formą, duoda savo ir pasiruošimas vasarą.
Mindaugas Lukauskis

Be to, panevėžietis yra pirmas pagal sužaistas rungtynes (668) ir minutes (15,4 tūkst. min.), pagal perimtus kamuolius (1055) bei yra daugiausiai rezultatyvių perdavimų (1352) atlikęs krepšininkas.

Vos prasidėjus rungtynėms Kėdainiuose tapo aišku, kad M. Lukauskis visų laikų pelnytų taškų rekordą pagerins būtent šioje dvikovoje.

Prieš rungtynes veteranui iki naujo rekordo trūko 11 taškų, tačiau vien penkis jis surinko pirmajame kėlinyje, o rekordą sumušė antrojo ketvirčio metu, kai pataikė du tritaškius iš eilės.

Ambicijų trenerio kostiumą išbandyti neslepiantis M. Lukauskis džiaugiasi galintis iš arti stebėti A. Sireikos darbą: yra ko pasimokyti kaupiant savo žinių bagažą.

– Ar į Kėdainius keliavote su mintimi apie gerą progą pagerinti istorinį rekordą?, – krepšininko paklausė „Delfi.lt“.

– Žinojau, kiek trūksta. Dar rungtynės prieš tai komandos draugai buvo suskaičiavę, jiems buvo smalsu, manęs vis klausinėjo apie rekordą.

Aš pats to neskaičiavau, nesekiau, kiek čia tų taškų man reikia iki pasiekimo, bet dar likus dvejoms rungtynėms iki išvykos į Kėdainius žinojau, kad nedaug trūksta.

Taip pat prieš mačą pažįstami, kurie sekė tą informaciją, priminė tą faktą. Tad kelionėje į Kėdainius žinojau, kokia situacija.

– Ar mačo metu skaičiavote taškus, likusius iki rekordo? Ar žinojote po tritaškio, kad tas tolimas metimas koregavo lygos rekordų įrašus?

– Iš tiesų galvojau, kad ne tritaškis buvo rekordinis, bet dėjimas. Pataikius tolimą metimą maniau, kad pavijau Rolandą Matulį pagal taškus, o po dėjimo buvau įsitikinęs, kad rekordas jau mano.

Bet mačiau, kad po tritaškio komandos draugai ant atsarginių suolo ypač emocingai reagavo ir džiaugėsi.

Nereikia nuleisti rankų ir manyti, kad štai žaidžiame prieš antrą vietą užėmusį „Rytą“ ir viskas, neturime jokių šansų, pakuojamės lagaminus ir sezonas baigtas.
Mindaugas Lukauskis

– Praėjusią savaitę po dviejų pratęsimų pralaimėjote labai svarbias rungtynes „Neptūnui“, kuris užsitikrino 6-ą vietą. Ar po pralaimėjimo nebuvo sunku nusiteikti nieko nelemenčioms rungtynėms su „Nevėžiu“?

– Aišku, tokios rungtynės, kai niekas nelemia, yra sunkios. Baisiausia, kad negautum kažkokios traumos ar panašiai.

Tas nusiteikimas turi būti optimalus, kad neįvyktų kažkokių nelaimių. Kita vertus, tu važiuoji ir žaidi tam, kad laimėtum, o ne pralaimėtum.

Visi norėjo tą reguliarųjį sezoną užbaigti pergale, ėjo į aikštelę kovoti ir laimėti. Džiugu, kad pavyko.

– Apskritai žvelgiant į visą „Šiaulių“ sezoną, ta 7-a vieta nėra blogiausias variantas turint omeny, kad komanda sezono pradžioje kapstėsi iš dugno?

– Taip, nėra blogiausias scenarijus, bet tikrai galėjo būti ir geriau. Yra, kaip yra. Įgauta nemažai pamokų, būtume laimėję kelerias rungtynes, kuriose nusileidome vienu, dviem taškais, būtų dar geresnė situacija.

Bet šioje vietoje nieko nepakeisime, reikia pozityviai žiūrėti į priekį.

– Dalis krepšinio ekspertų sako, kad šio LKL čempionato lygis yra kiek silpnesnis lyginant su ankstesniais metais. Kaip jums atrodo, kokią jūs matote lygą?

– Aš nepasakyčiau, kad lygis būtų kritęs ar būtų silpnesnės komandos. Man kaip tik sezonas labai įdomus, pabėgo pirmos 4-ios komandos, o toliau likęs šešetukas labai įdomiai kovojo.

Praktiškai iki paskutinių turų nebuvo aišku, kas kurią vietą iškovos. Matysime, kai dabar tas pirmas ketvertas susitiks su silpnesnėmis komandomis, kiek jos yra pajėgesnės.

Sakyčiau, po atkrintamųjų bus galima daryti rimtesnes išvadas, spręsti, ar lyga tapo ženkliai silpnesne. Dabar ankstoka vertinti.

A. Sireika, kaip treneris, aišku, pasikeitęs, filosofija kitokia lyginant, koks tai buvo treneris „Ryte“ ar rinktinėje.
Mindaugas Lukauskis

Prisiminė „Zenit“ staigmenas „Barcelonai“

– Atkrintamosiose laukia „Ryto“ iššūkis. Ar per atkrintamąsias įmanoma kažkuo nustebinti varžovą, turint omeny, kad sezone susitikote keturis kartus, o paskutinį kartą – vos prieš gerą savaitę (104:68)? Ar „Šiauliai“ šioje akistatoje turi savų pranašumų?

– Na, negaliu atskleisti „Šiaulių“ kozirių (šypsosi). Manau, turime keletą pranašumų ir keletą minusų. Yra trenerių štabas, manau, jis sudėlios akcentus, pasiruošime rungtynėms ir eisime kovoti.

Nereikia nuleisti rankų ir manyti, kad štai žaidžiame prieš antrą vietą užėmusį „Rytą“ ir viskas, neturime jokių šansų, pakuojamės lagaminus ir sezonas baigtas. Ne, eisime kovoti. Pažiūrėsime aikštėje.

Šiaip „Rytas“ nėra pakitęs nuo tų dienų, kai jam vadovavo Donaldas Kairys. Pasikeitus treneriui, pasikeitė atmosfera. Panašu, komandoje susitvarkė tas mikrokllimatas. Atėjo ir geresni rezultatai.

Komanda tikrai nebloga, mėgsta greitą žaidimą, turi gerų snaiperių, Andrew Goudelocką – išreikštą komandos lyderį. Bus ką veikti.

Ar įmanoma kažkuo dar nustebinti varžovą per atkrintamąsias? Manau, vieną, kitą dalyką ir kažkokią staigmeną gali paruošti. Klausimas, ar suveiks.

Net ir po pirmųjų atkrintamųjų rungtynių prieš antrąsias gali koreguoti savo planą, kažką kitą pabandyti, padaryti kitaip, nei tu darei pirmose rungtynėse.

Tarkime, Eurolygos atkrintamųjų „Barcelona“ ir „Zenit“ serijos pavyzdys: Rusijos klubas taikė kitokią gynybą ir išmušė varžovus iš vėžių. Manau, įmanoma varžovus nustebinti.

– Kai kurie Šiaulių žaidėjai dar nebuvo gimę, kai jūs jau žaidėte LKL. Ar Šiaulių jaunimas noriai reaguoja į jūsų pastabas? Ar duodate patarimų Šiaulių jaunimui? Ar prašo patarimų?

– Būna ir patarimų, ir velnių gauna. Nežinau, yra kas reaguoja, yra kas nereaguoja. Vėlgi, reikėtų jų pačių klausti, o ne manęs. Bet tikrai yra keletas žaidėjų, kurie klausia ir stengiasi kažką keisti.

Mindaugas Lukauskis

– Asmeniškai metai išties sėkmingi: pagal naudingumo balus (10,2), geriausias sezonas nuo 16/17 metų „Lietkabelyje“, pagal žaidimo laiką (25:57 min.) esate trečias komandoje. Panašu, kad tų klaustukų dėl sveikatos, jėgų ir energijos nėra?

– Šiaip tikrai viskas neblogai. Kai prižiūri save, pavyksta išlaikyti tą formą, duoda savo ir pasiruošimas vasarą.

Galbūt su amžiumi tas atsistatymas yra ilgesnis. Po sunkesnių, kietesnių, gerų kontaktinių rungtynių reikalingesnis ilgesnis atsistatymas. Laisva diena diena po rungtynių man tikrai į naudą, reikalingas dalykas.

– Ar turite sau atsakymą, ką veiksite kitų metų rudenį? Gal „Šiauliai“ jau siūlė pratęsti sutartį?

– Ne, nebuvo jokių kalbų (šypsosi). Baigsis sezonas, pailsėsiu, atsipūsiu, bus pasiūlymų, tada svarstysiu. Jei nebus, kažką kitą galvosiu. Žiūrėsiu.

– Dar šiame sezone galite palypėti laipteliu aukščiau visų laikų daugiausiai kamuolių atkovojusių krepšininkų sąraše, jums iki 5-oje vietoje esančio Žydrūno Urbono trūksta 19 atkovotų kamuolių. Seksite šią statistinę grafą labiau?

– Nėra taip, kad vaikyčiausi tų rekordų, skaičių. Paprasčiausiai darau tai, ką galiu aikštelėje, o tie skaičiai tiesiog keičiasi. Jei pavyks, bandysiu aplenkti, jei nesigaus, ką padarysi, bandysiu užtvirtinti tuos pasiekimus, kurie jau pasiekti, kad ateinančioms kartoms būtų ką veikti.

Stebina stratego sumanymai


– Karjeros metu turėjote ne vieną progą dirbti kartu su A. Sireika. Koks jis kaip treneris dabar, ar tai tas pats strategas, kuris vadovavo „Rytui“, rinktinei? Kaip keitėsi jo darbo metodai, stilius per tuos keliolika metų?

– Tekę su treneriu būti ir rinktinėje, ir tuometiniame Vilniaus „Lietuvos ryte“. Treneris turi savo filosofiją, turi tam tikrų dalykų. Yrą ką pasiimti į savo bagažą, naudinga ir įdomu.

Žmogus su metais tobulėja, bręsta, ne išimtis ir A. Sireika. Jis, kaip treneris, aišku, pasikeitęs, filosofija kitokia lyginant, koks tai buvo treneris „Ryte“ ar rinktinėje.

Esmė, treneris buvo ir yra orientuotas į puolimą. Jo sumanymai, idėjos puolime yra neįtikėtinos, tik šiai dienai mūsų žaidėjams ne visada pavyksta tą įgyvendinti. Norint tą padaryti, reikia būrio gerų krepšininkų su geru krepšininko IQ, kad galėtum greitai skaityti situacijas ir nubausti varžovus.

Kartais mums nepavyksta įgyvendinti trenerio sumanymų, bet jis tikrai turi daug minčių bei idėjų. Čia, sakyčiau, trenerio stiprioji pusė – tas puolimas ir sumanymai.

– Kokios A. Sireikos, kaip trenerio, savybės jums labiausiai imponuoja? Gal ta olimpinė ramybė greta parketo, kurią spinduliuoja strategas? Juk lyginant su kitais LKL komandų vedliais, A. Sireika – vienas ramiausių greta aikštės?

– Treneris yra pakankamai ramus, gal, būna, treniruotėse gauname daugiau barti. Bet rungtynių metu treneris išties stengiasi ramiai ir santūriai viską išaiškinti. Kartais žaidėjų paklausia, kažkokią idėją iš jų paima.

Tai išskirtinė trenerio savybė, neatsimenu, ar A. Sireika rungtynių metu yra gavęs techninę pražangą už savo emocijas ar replikas arbitrų atžvilgiu.

Antanas Sireika

Serijos tvarkaraštį jaukia koronavirusas

Vilniaus „Rytas“ ir „Šiauliai“ ketvirtfinalio seriją turėjo pradėti gegužės 13-ąją, tačiau serijos grafiką koregavo koronavirusas.


Vienam iš šiauliečių žaidėjų pajutus simptomus, komandoje skubiai buvo atlikti COVID-19 testai, po kurių buvo nustatytas vienas teigiamas koronaviruso atvejis.

Dėl šios situacijos ketvirtadienį Vilniuje turėjusi įvykti pirmoji serijos dvikova yra nukeliama. Naujos serijos rungtynių datos bus paskelbtos artimiausiu metu.

Visus keturis kartus iki šiol laimėjo sostinės ekipa, paskutinį kartą tai padarydama net 36 taškų skirtumu.

Kitose atkrintamųjų porose „Žalgiris“ ketvirtfinalyje egzaminuos „Pieno žvaigždes“, „Lietkabelis“ kausis prieš „Neptūną“, o „Juventus“ prieš „Cbet“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)