Autizmo spektro sutrikimų turintį 11-metį Saulių auginantys tėvai atsiųstame pranešime dalijasi savo patirtimi iš užsiėmimų Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centre, kur atsiranda daugiau galimybių lavinti vaikų gebėjimus ir atsiskleisti jų asmenybėms.

Nuolat ieško naujų galimybių

Nors apie autizmo spektro sutrikimus kalbama vis daugiau, šeima sako, kad didinti visuomenės informuotumą apie raidos sutrikimus tikrai reikia, nes iki šiol tenka susidurti su supratingumo stoka. „Teigiamų pokyčių mes pastebime, tačiau procesas yra gana lėtas. Vis dar matome, kad autizmo spektro sutrikimų suvokimas yra mažas, sąvoka ne visiems iki galo aiški“, – sako Laima.

Dažniausiai šis raidos sutrikimas paliečia komunikacijos įgūdžius, todėl vaikui gali būti sunku suprasti kitų žmonių emocijas, humorą, išreikšti savo poreikius. Kai kuriais atvejais autizmo spektro sutrikimų turintis vaikas gali būti sunkiau prakalbinamas ar prajuokinamas, o kartais jie vietoj kalbėjimo pasirenka kitas jiems priimtinas bendravimo formas – gestus, spec. programėles, paveikslėlius ir kt. Būtent todėl šiems vaikams prireikia daugiau individualaus dėmesio, lavinimo programų bei užsiėmimų, padedančių mokytis įgūdžių, kurie neįgyjami savaime.

Užsiėmimai Delfinų terapijos centre

Siekdama suteikti savo vaikui visapusišką pagalbą Sauliaus mama Laima nuolat ieško naujų galimybių, padedančių vaikui tobulėti: „Kaip mama, auginanti autizmo spektro sutrikimų turintį vaiką, visuomet ieškau naujų galimybių, kurios galėtų padėti vaikui atsiskleisti, lavintų ir mokytų įgūdžių, kurių trūksta, ar padėtų pamatyti vaiko galias, – sako mama. – Dabar gyvename Vilniuje, tačiau esu kilusi iš Klaipėdos, tad Delfinų terapijos centras yra atradimas, kurio tikriems klaipėdiečiams neįmanoma nežinoti. Esame dažni lankytojai, tad informaciją apie čia rengiamus užsiėmimus taip ir sužinojau.“

Nuostabų prisiminimą atnešusi stovykla

Viena paklausiausių Delfinų terapijos centre teikiamų paslaugų yra užsiėmimai su delfinais. Delfinas – tai gyvūnas, ne tik sudominantis vaikus, bet ir gebantis palaikyti akių kontaktą, kviesti vaikus žaisti atnešant kamuolį, suprasti nuotaikas ir gestus. Tokios terapijos kaštai yra gana dideli, todėl Klaipėdos Rotary klubas „Aditė“ nuo 2017 metų kasmet organizuoja stovyklą „Delfinų terapija – Lietuvos vaikams“, kurios dalyviams dalis išlaidų yra finansuojamos. Šioje stovykloje teko sudalyvauti ir Sauliui.

„Autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus auginantys tėveliai nuolat dalinasi savo patirtimis, atrastomis naujomis terapijomis, pasiekimais tam skirtose „Facebook“ grupėse, todėl čia galima rasti labai daug naudingos informacijos. Būtent čia ir sužinojau apie organizuojamą stovyklą. Joje mums teko sudalyvauti 2019 metų gruodį. Išbandėme kineziterapijos paslaugas, delfinų terapiją ir smėlio kambarį“, – pasakoja Laima.

Šios stovyklos metu šeima turėjo galimybę stebėti, kaip atsiskleidžia sūnaus gebėjimai, todėl iki šiol joje praleistas dienas šeima atsimena su džiaugsmu. „Sūnus gana ilgai pratinosi lipti į vandenį, tad dėl kiek ilgesnio adaptacinio laikotarpio pasidžiaugti tokia smagia patirtimi galėjo ne itin ilgai. Tačiau paskutinėmis dienomis teko matyti, kaip vaikas glosto delfinus, glaudžiasi prie jų ir nebijo. Pastebėjome, kad sūnus buvo labiau pastabus, stebėjo aplinką ir reagavo į aplink vykstantį veiksmą“, – džiaugiasi Sauliaus tėtis Audrius.

Užsiėmimai Delfinų terapijos centre

Pasak L. Dzikevičienės, apie tai, kad Delfinų terapijos centro aplinka ir teikiami užsiėmimai yra labai naudingi vaikui, suprato, kai išgirdo sūnaus juoką. „Įsimintiniausias mūsų prisiminimas – kai terapijos centro specialistas, užsikėlęs mano vaiką ant nugaros, atbėgo iki manęs. Sūnus tiesiog nenumaldomai juokėsi, buvo be galo smagu ir kartu sunku patikėti“, – pasakoja mama.
Labai daug įtakos autizmo spektro sutrikimų turinčio vaiko patogumui turi aplinkiniai žmonės. Sauliaus mama Laima iki šiol džiaugiasi, kad Delfinų terapijos centre sūnų supo tikri profesionalai. „Čia dirba puikūs specialistai, kurių darbas parodė, kad nebendraujantis vaikas gali komunikuoti, rodyti iniciatyvą ir grįžti iš terapijų su juoko protrūkiu. Tikrai įspūdinga, kad per tokį trumpą laiką, jie sugebėjo vaiką taip prie savęs pripratinti, prajuokinti. Išgirsti socialinių įgūdžių trūkumą turintį vaiką kikenant tikrai nėra dažna“, – džiaugiasi mama.

Autizmo sutrikimų turintiems vaikams tenka mokytis ir kasdienių įgūdžių

Atvirkščiai nei daugeliui, autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams tenka mokytis ir lavinti kasdienybėje reikalingus socialinius įgūdžius. Tai ne tik kalba ar judesiai – ne mažiau svarbus yra savarankiškumas. Labai svarbu ugdyti vaiko supratimą, kad reikia susitvarkyti kambarį arba išmokti savarankiškai pasidaryti sumuštinį, įsipilti arbatos. Tai leidžia jiems lengviau integruotis į visuomenę ir jaustis labiau savimi užtikrintais.

Šeima neslepia, kad sūnui tenka skirti daugiau dėmesio tiek mokantis bazinių akademinių, tiek kasdienių socialinių įgūdžių. „Karantino metu akademiniams įgūdžiams skiriame apie 6 valandas. Į šias valandas neskaičiuoju savarankiškumo, socialinių įgūdžių lavinimo. Tokių dalykų, kaip susitvarkyti, išsivalyti dantis, susilankstyti rūbus, mokomės eigoje. Atliekame šiuos veiksmus kartu, kad jis išmoktų. Tam skiriame daug dėmesio ir tikrai galime pasidžiaugti, kad sūnui puikiai sekasi“, – pasakoja mama.

Paklausus, kokie dar užsiėmimai padeda kasdien lavinti vaiką, Sauliaus tėtis Audrius atsakė, kad daug dėmesio skiriama taikomajai elgesio analizei (angl. Applied Behavior Analysis – ABA): „Kadangi žmona yra ABA specialistė, kasdienybėje taikome šios terapijos patarimus. Esame išbandę ir sporto būrelį, tai turėjo puikios įtakos motorikos pagerėjimui“, – sako tėtis Audrius.

Dėl karantino ribojimų šiuo metu užsiėmimų nevykdantis Delfinų terapijos centras tikisi, kad netrukus ir vėl galės atverti duris norintiems išbandyti delfinų terapiją, kūrybiškumui skirtas ir naujas socialinių įgūdžių erdves, ir kartu su Rotary klubu „Aditė“ tęsti tradicija tapusią iniciatyvą „Delfinų terapija – Lietuvos vaikams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)