Pastaruoju metu įprasta atsisakyti rožių ir kitų kultūrų, kurias sunku auginti mūsų klimato zonoje, reikalaujančių ypatingos priežiūros, dengimo ir pan. Štai šioje vietoje neabejotinai prisimenamos hortenzijos. Šie gražūs ir ryškūs krūmai tikrai nusipelno vietos jūsų sode!

Hortenzijų aprašymas

Hortenzijų genčiai priklauso 35 augalų rūšys, natūraliai paplitusios Rytų Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Dauguma hortenzijų yra krūmai, tačiau yra ir vijoklinių bei primenančių mažus medelius. Hortenzijų lapai yra paprasti, su lapkočiu, minkšti ir dantyti. Gražiausius lapus turi ąžuolialapė hortenzija – rudenį jie nusidažo rudai purpurine spalva. Tai, beje, vienintelė hortenzijų rūšis, kuri yra vertinama dėl savo lapų. Visos kitos hortnezijų šūšys yra mėgstamos dėl žiedų – baltų, žalių, rožinių, raudonų ir alyvinių.

Hortenzijų žiedų atspalviai

Dažniausiai hortenzijas įsivaizduojame kaip krūmus, žydinčius baltais žiedais. Tačiau tokio įvaizdžio reikėtų atsisakyti. Be baltų ir žalsvų žiedų, hortenzijos gali žydėti rožiniais, raudonais ir alyviniais žeidais. Žinoma, ryškiausia žiedų spalva gali pasigirti didžialapės (prancūziškos) hortenzijos, tačiau ir kitoms šiuolaikinėms veislėms būdingos ryškios ir sodrios rožinės ar žalsvos spalvos.

Tačiau hortenziją iš visų kitų augalų išskiria jos gebėjimas žydėjimo metu pakeisti žiedynų spalvą. Hortenzijos krūmas iš pradžių gali žydėti žalsvai, po to – baltai, o galiausiai nusidažyti raudona spalva!

Būtent šia savybe pasižymi šluotelinės hortenzijos: „Limelight“ veislės žiedynai žydėjimo pradžioje būna žalsvi, vėliau tampa žaliai rožiniai. „Rensam“ veislės hortenzijos iš pradžių žydi baltai, tuomet žiedų krašteliai nusidažo rožine spalva, o žydėjimo pabaigoje žiedynai įgauna neįtikėtiną ryškią avietinę spalvą!

Hortenzijų rūšys jūsų sodui: populiariausios, atspariausios, retesnės ir jautresnės

Pagrindiniai kriterijai, renkantis hortenzijas mūsų klimatui, yra, žinoma, jų atsparumas šalčiui ir gebėjimas išgyventi žiemą. Taigi mūsų sodams labiausiai tinka šios keturios rūšys:

Šluotelinė hortenzija (Hydrangea paniculata);
Šviesioji hortenzija (Hydrangea arborescens);
Laipiojančioji hortenzija (Hydrangea petiolaris);
Didžialapė hortenzija (Hydrangea macrophylla).

Mažiausiai klausimų ir problemų kelia šluotelinė ir šviesioji hortenzija – jos puikiai atlaiko žiemas ir yra atsparios šalčiams. Likusios dvi rūšys turi daugiau ypatumų ir yra reiklesnės. Tačiau ir jos gali puikiai augti mūsų klimato salygomis.

luotelinė hortenzija Hydrangea paniculata 'Sparkling'

Šluotelinė hortenzija (Hydrangea paniculata)

Pati populiariausia ir, svarbiausia, atspariausia hortenzija yra šluotelinė. Natūraliai gamtoje sutinkamos šluotelinės hortenzijos auga krūmais arba iki 10 m aukščio medžiais. Sukultūrintų šluotelinių hortenzijų aukštis siekia nuo 30 cm iki 3 m, nelygu veislė. Nuo kitų hortenzijų rūšių šluotelinės hortenzijos skiriasi žiedynų forma – jie yra ne skydiniai, kaip daugumos, bet kūginiai.

Tai atspariausia ir geriausiai žiemą išgyvenanti hortenzijų rūšis. Tiesa, kartais jauni augalai gali nukentėti nuo stiprių šalčių ar pavasarinių šalnų. Tačiau krūmas greitai atsigauna.

Šluotelinių hortenzijų veislių įvairovė

Prekyboje galima rasti daugybę šluotelinių hortenzijų veislių, kurios skiriasi aukščiu, krūmo forma, žiedyno struktūra bei forma, taip pat spalvomis. Štai „Bobo“ veislės hortenzija („Bobo“) yra vos 60 – 70 cm aukščio krūmas, žydintis baltais žiedais, kurie vėliau tampa rožiniai.

Dar mažesnė yra nauja „Polestar“ / „Switch Ophelia“ veislėm išauganti tik iki pusės metro. Ši hortenzija pražysta mažais žiedynais, kurie iš pradžių būna žalsvi, o vėliau virsta rožiniais.

Tuo tarpu „Kyushu“ veislės hortenzijos yra vienos aukščiausių – jos greitai auga ir gali pasiekti 3 m aukštį. Patys žiedynai yra stambūs, iki 30 cm ilgio, balti ir kvapnūs. Tokios hortenzijos puikiai atrodo parkų kompozicijose.

Visos šluotelinių hortenzijų veislės yra labai atsparios ir nepretenzingos. Jos reikalauja minimalios priežiūros: genėjimo, tręšimo ir meilės.

viesioji hortenzija Hydrangea arborescens 'Pink Anabelle'

Šviesioji hortenzija (Hydrangea arborescens)

Kita populiari rūšis mūsų „rizikingoje“ sodininkystės zonoje yra šviesioji hortenzija - iki 2–3 m aukščio išaugantys krūmai. Šios rūšies hortenzijų veislės išsiskiria pusrutulio, arba skydiniais žiedynais. Šviesiosios hortenzijos sėkmingai auga ir žiemoja neuždengtos, o jei sušąla, greitai atsigauna, nes pasižymi stipria šaknų sistema.

Populiariausios ir atspariausios šviesiųjų hortenzijų veislės

Garsiausia šviesiųjų hortenzijų veislė yra „Annabelle“. Šie krūmai užauga iki 1,5 m aukščio ir pražysta dideliais, sniego baltumo žiedynais, kurių skersmuo siekia 25-30 cm.

Nepaprastai gausiai ir ilgai žydinti veislė – „Sterilis“ – užauga 2 m aukščio. Šių krūmų šakos dažnai nusvyra žemyn nuo tankių, pusrutulio formos žiedynų, kurie iš pradžių būna žalsvai balti, o vėliau tampa balti it sniegas.

Jei trokštate hortenzijos rožiniais žiedais, jums tiks tokios veislės kaip „Pink Annabelle“, „Sweet Annabell“, „Ruby Annabell“ ir „Bella Anna“.

Laipiojančioji hortenzija (Hydrangea petiolaris)

Tai vijokliniai krūmai, kurie mūsų klimato juostoje užauga iki 2 – 3 m aukščio. Laipiojančios hortenzijos žydi rožinės spalvos, maždaug 10 cm skermens žiedynais. Žydi anksti – birželio / liepos mėnesiais, tačiau vidutinio klimato juostoje jų žydėjimas dažnai būna nestabilus. Laipiojančios hortenzijos yra gana reiklios šviesai, tačiau gerai žiemoja po sniego danga.

Populiariausios ir atspariausios laipiojančių hortenzijų veislės

„Cordifolia“ yra nykštukinė laipiojančių hortenzijų veislė, užauganti iki 1 – 1,5 m aukščio (paauga 10 cm per metus). Jos apvalūs lapai viršuje yra žali, o apačioje – baltai žali. Žydi gausiai kreminės spalvos žiedynais, kvepiančiais medumi. Žydi birželio – liepos mėnesiais. Ši veislė yra atspari šalčiui, nereikli, taip pat atspari ligoms ir kenkėjams.

„Mirranda“ – nauja hortenzijų veislė, išsiskirianti žaliais lapeliais su šviesiai geltonais kraštais. Balti žiedai sudaro skydo formos žiedynus. Žydi birželio – rugpjūčio mėnesiais, užauga net iki 10 m aukščio (per metus paauga 0,5 m). Atspari šalčiui.

„Take a Chance“ taip pat yra nauja laipiojančių hortenzijų veislė, užauganti iki 6 m ilgio (per metus paauga 0, 5 – 1 m). Ši veislė pasižymi neįprastos – baltai sidabrinės – spalvos lapais, kurie augalui kartais suteikia net marmurinį įvaizdį. Žiedai kreminės spalvos, aromatingi. Žydi birželio – liepos mėnesiais. Ši veislė taip pat yra atspari šalčiams, ligoms bei kenkėjams. Mėgsta drėgną dirvą.

Didžialapė hortenzija (Hydrangea macrophylla)

Didžialapės hortenzijos – daugelio sodininkų svajonė. Tai krūmas, vidutinių platumų juostoje užaugantis iki 1,5 m aukščio. Dauguma didžiųjų hortenzijų kultūrinių formų turi sferinius žiedynus. Dažniausiai soduose galima išvysti krūmus su rožinės spalvos žiedais, tačiau didžialapių hortenzijų žiedų spalva priklauso ne tik nuo veislės! Ji taip pat priklauso nuo dirvožemio rūgštingumo: rūgščioje žemėje šios hortenzijos žydi žydrai, o neutralioje – rožine spalva.

Tačiau įsidėmėkime: baltos, žalsvos ir ryškiai raudonos hortenzijos jokiomis aplinkybėmis „neperdažysime“. Tačiau rožinės hortenzijos gali tapti žydros, jei rudenį po šaknimis patręšite jas 15 – 50 g aliuminio sulfato, arba naudosite specialias trąšas, skirtas hortenzijoms „perdažyti“.

Atspariausios ir gražiausios didžialapių hortenzijų veislės

Pačios atspariausios ir populiariausios didžialapių hortenzijų veislės: „Endless Summer“ (ES), „Forever and Ever“ (FE, sukurta „Early Sensation“ pagrindu iš „Endless Summer“ grupės, geriau atlaiko šalčius negu „Endless Summer“ atstovės) ir „You and Me“ (YM, beveik visos šios serijos atstovės yra pilnavidurės).

Be šių keturių pagrindinių hortenzijų rūšių taip pat auginamos:

Ąžuolialapės hortenzijos (Hydrangea quercifolia): iki 2 m aukščio užaugantys krūmai ąžuolo formos lapais, kurie rudenį tampa tamsiai purpurinės spalvos. Žiedai susitelkę į 10 cm ilgio šluoteles, kurios sužydi birželio – liepos mėnesiais. Vidutinių platumų juostoje žiemą gali šiek tiek sušalti.

Kalninės hortenzijos (Hydrangea serrata): maždaug 1,5 m aukščio krūmai, žydintys mėlynais ar baltais žiedais, susitelkusiais į skydinį žiedynį. Žydi liepos – rugpjūčio mėnesiais. Vidutinių platumų juostoje žiemą reikia pridengti.

Pilkosios hortenzijos (Hydrangea cinerea): krūmai iki 2 m aukščio su elipsės formos, dantytais lapais. Žiedeliai smulkūs, balti, susitelkę į skydinį žiedyną. Žydi liepos – rugsėjo mėnesiais. Atšiauriomis žiemomis sušąla, bet greitai atsigauna.

Saržento hortenzijos (Hydrangea sargentiana): krūmai vidutinių platumų juostoje užauga iki 1 m. Žydi liepos – rugpjūčio mėnesiais ant vienmečių ūglių. Žiemą būtina pridengti.

Hortenzijų sodinimo laikas

Hortenzijos gerai toleruoja persodinimą bet kuriuo vegetacijos periodu, tačiau rekomenduojama, vis dėlto, jas sodinti pavasarį ir rudenį. Hortenzijos yra gana nepretenzingos ir gerai prigyja pasodintos tiek su atvira, tiek su uždara šaknų sistema. Žinoma, vazonuose augusios hortenzijos turi daugiau šansų prigyti, tačiau sodinant pavasarį, puikiai prigyja ir jauni sodinukai su atviromis šaknimis.

Kur sodinti hortenzijas?

Dauguma hortenzijų rūšių ir veislių mėgsta saulėtas ar pusiau saulėtas vietas. šešėlinėms vietoms. Šešėlyje jų grožis išblėsta, krūmai sukrauna kur kas mažesnius žiedynus.

Hortenzijos yra gana reiklios dirvožemio sąlygoms: jos mėgsta itin drėgną, gerai drenuotą, derlingą ir gausiai humusu patręštą dirvožemį. Žemė, kurioje jos auga, turėtų būti rūgšti arba silpnai rūgšti.

Hortenzijų priežiūra

Jei norite, kad hortenzijos aktyviai augtų, jas reguliariai laistyti ir tręšti. Pavasarį, kai sprogsta lapai, hortenzijos tręšiamos mineralinėmis trąšomis. Kai pasirodo žiedų pumpurai, hortenzijos tręšiamos antrą kartą.

Jei auginate didžialapes hortenzijas ir norėsite išsaugoti mėlynos spalvos žiedus (rožiniai žiedai veikiausiai bus ir taip, be jūsų įsikišimo), tuomet naudokite specialias hortenzijoms skirtas trąšas.

Hortnezijų paruošimas žiemai

Daugumos čia paminėtų hortenzijų rūšių prieš žiemą nereikia uždengti. Hortnezijos genimos anksti pavasarį, kai dar nėra prasidėjęs aktyvus augimas: pašalinamos sergančios ir silpnos šakos, šiek tiek patrumpinami ūgliai, suteikiant karūnai norimą formą. Rudenį nupjaunami nužydėję žiedynai.

Tačiau kiekviena hortenzijų veislė gali turėti savų žiemojimo ypatumų, todėl jais reikėtų pasidomėti atskirai.

Įdomūs faktai apie hortenzijas: hortenzijos ezoterikoje

Hortenzijos, nepaisant ryškių spalvų, simbolizuoja kuklumą ir nuoširdumą.

Hortenzijų įtakon patenka žmonės, gimę ne rudenį ar vasaros pabaigoje, o pavasarį – nuo balandžio 11 iki balandžio 20 dienos. Astrologai šiomis dienomis gimusiems žmonėms rekomenduoja savo sode būtinai pasisodinti hortenzijos krūmą. Jei sodo nėra, auginti didžialapės hortenzijos krūmelį galima ir ant palangės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)