Bitininkas ir mokslininkas Algirdas Amšiejus sako, kad tradiciškai Lietuvoje bitės apsiskraido per Juozapines, kovo 19 d. tačiau šiemet jos iš avilių išskrido vasario 27–28 d. Tai labai anksti, nors tokių atvejų yra buvę ir anksčiau.

„Esu bitininkavęs vasario 22 d. Tada vilkėjau tik baltinius trumpomis rankovėmis ir tą sezoną gavau blindžių medaus. Per 40 mano bitininkavimo metų, tokie atvejai buvo 5 kartus. Žiūrint iš biologinės pusės, toks apsiskraidymas geras. Jos išvalo žarnyną ir gali pereiti į kitą gyvenimo lygmenį – auginti perus“, – dėlioja A. Amšiejus.

Tačiau jis pabrėžia, kad ši žiema buvo tikra lietuviška. Beveik mėnesį naktimis temperatūra krisdavo žemiau dešimties laipsnių šalčio ir jos naudojo daugiau maisto. Kai kurie, kurie maisto pagailėjo ir tikėjosi švelnios žiemos, rado iš bado mirusias šeimas. Be to, šeimos viduriavo, nes ruduo buvo švelnus ir bitės prisinešė lipčiaus – miško medaus, kuris nelabai tinka žiemojimui.

Viduriuoti gali ir dėl ligos – nozematozės. Tačiau tiksliai nustatyti gali tik laboratorija. Tam reikia surinkti bent 50 žuvusių bičių ir nusiųsti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją ir jie pasakys tiksliai. Spėlioti neverta.

„Kai žinosime diagnozę, žinosime kaip elgtis“, – aiškina A. Amšiejus.

Jis išduoda ir receptą, kaip paruošti tirpalą, kuris padeda kovoti su nozematoze ir tuo pačiu tinka profilaktika, nes bitėms nepakenks.

Tam reikia dviejų šaukštų džiovintų pelynų, kurie užpilami šaltu vandeniu ir laikomi ne mažiau, kaip 6 valandas. Tada nupilamas skystis ir ant likučių užpilamas karštas vandenuo. Laikoma ne mažiau, kaip 6 minutes. Filtruojama ir abu skysčiai (šaltas ir karštas vanduo) sumaišomi.

Tada 100 gramų ištraukos dedame į litrą cukraus sirupo, kur 1 kilogramas cukraus ištirpintas litre vandens. Maitiname po 250 gramų, nes bitės vaistą valgo lėtai, ir maitiname. Daugiau nereikia, nes tiesiog prarugs. Geriau duoti mažomis porcijomis. Kaip sako mokslininkas, reikia skaičiuoti 100 gramų vienam aptūptam rėmeliui. Jei aptūpti 5, vadinasi šeimai reikės 500 gramų šio vaisto. Galima naudoti ir proflaktiškai, šeimoms nepakenks. Tačiau jei tai nozematozė, tai šis būdas privalomas.

Tuo viduriuojančių šeimų gelbėjimas nesibaigia. Reikia stengtis, kad rėmai iš šių avilių neliktų žiemoti, avilius patartina dezinfekuoti, pakeisti motinėles. Kitaip užkrato atsikratyti bus sunku.

Kiti būtini darbai ankstyvą pavasarį bityne apžiūra. Korių kilnoti nereikia, tačiau su dūmine atsargiai reikia patikrinti maistą. Bitininkas prisipažįsta, kad vieną savo šeimą aptiko kuriai maisto buvo likę tik kelioms dienoms.

Iki apsiskraidymo galima duoti baltą kandi tešlą be priedų. Dabar jau galima ir šiek tiek sirupo, kuris gerai tuo, kad jame yra ir vandens, kuris bitėms taip pat reikalingas. Galima pilti ir po tris litrus. Iki blindžių žydėjimo, kuris būna apie balandžio 15 d, maisto gamtoje joms nebus. Iš žibučių nektaro jos neprineš, nes hektaras šių gelių skiria 3 kilogramus nektaro – toks kiekis per mažas, kad bitės pramistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)