Stebi kasmet

Albinas socialiniame tinkle pasidalino ledo kelione per Atmatos upę. „Šiemet ledonešis neilgai ėjo. Ryte pamačiau apie 9 ryto, pro langus galėjau stebėti. Išėjau į kiemą žiūrėti, kad liepto nenuneštų. Dabar jau per Rusnę atgal važiuoju, nieko vienas kitas tik plaukia. Būna lipa lytys viena ant kitos, atsiremia ir aukštai - 2 ir 3 metrus pakyla“, - pirmadienį apie penktą valandą vakaro pasakojo vyras.

Jis sako ledonešį stebintis kiekvienais metais. „Žiūrėjau kokią valandą laiko ir išvažiavau į Rusnę. Mačiau pakeliui jau vietomis nebuvo ledo. Gal pora valandų ėjo“, - tikina jis.

„Man patinka stebėti. Kaip tik buvau ant kranto ir žiūrėjau tą judesį. Prie namų stovėjo ledai, o link Rusnės jau buvo susigrūdę, jau mačiau ateina link manęs. Tai kaip susigrūdo vienas ant kito, toks garsas buvo stiprus – ūžesys tik pasigirdo“, - įspūdžiais dalijosi vyras.

Gražių vaizdų upės negailėjo

Kitu įrašu pasidalijo Romualdas. Sekmadienį Neryje ledonešį paviešinęs vyras komentavo: „Pirma banga nuo manęs nuplaukė apie 13 val. Kita didžiulė atėjo nuo Jonavos apie 16 val. ir po 4 val. turėjo pasiekti Kauną. Bet tai ne pabaiga.“


Kauno naujienų portalas „Kas vyksta Kaune?“ taip pat pasidalijo jau iš paukščio skrydžio užfiksuotais Neries vaizdais. „Savaitgalį prasidėjęs ledonešis Neryje, bent jau kol kas didesnių staigmenų nepateikia, tikėkimės, taip viskas sklandžiai ir praeis!“, - rašoma profilyje.

Akį traukiantys vaizdai stebino ir Šešuvoje. Socialinio tinklo Šešuvos gyventojų grupėje Arvydas pasidalijo įrašu, kurį pavyko užfiksuoti taip pat sekmadienį. Jame matyti, kaip upe gausiai plaukia mažesnės ledo lytys.

Potvynis greitai nesibaigs

„Atšilimas buvo anticikloninis, be lietaus, tad sniegas tirpo ne taip stipriai. Be to, didelė tirpstančio vandens dalis susigėrė į gruntą, nes nėra įšalo. Tai šiek tiek sumažino potvynį“, – sako Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos hidrologas Juozas Šimkus.

Hidrologo teigimu, didelio vandens lygio kilimo nereikėtų tikėtis, nes potvynis nebuvo toks didelis, tačiau didžiosios Lietuvos upės dar gali nustebinti. Dalis jų baseino yra Baltarusijoje, kur sniegas dar tik pradeda tirpti, o ištirpęs į mūsų šalį atkeliaus Nerimi ir Nemunu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)