Europos pirmenybės 2022-aisiais vyks keturiose šalyse – Italijoje, Vokietijoje, Čekijoje ir Gruzijoje. Iš viso dalyvaus 24 rinktinės.

Šiuo metu be šalių šeimininkių kelialapius į Europos čempionatą jau yra iškovojusios Rusijos, Serbijos, Suomijos, Lenkijos, Slovėnijos, Ukrainos, Graikijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kroatijos, Izraelio, Vengrijos, Ispanijos, Belgijos, Nyderlandų, Turkijos, Bulgarijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos rinktinės.

Europos čempionate laisvos liko tik dvi vietos. Kelialapio dar nėra užsitikrinusi Lietuvos rinktinė, kuri pirmadienį lemiamose rungtynėse žais su Danija. Dėl likusio kelialapio B grupėje grumiasi Estijos ir Šiaurės Makedonijos rinktinės.

Latvijos rinktinė šeštadienį patyrė krachą. Ji trečiame kėlinyje turėjo 13 taškų persvarą 55:42, tačiau jos išsaugoti nesugebėjo.

Likus žaisti mažiau nei 2 min. R. Štelmaherio auklėtiniai pirmavo 65:63, tačiau paskutinį tašką padėjo bulgarų legionierius Dee Bostas, pataikęs tritaškį. Per likusį laiką nė vienai komandai pelnyti taškų nepavyko.

Lemtingu tapo paskutinis ketvirtis, per kurį aikštės šeimininkai sugebėjo pelnyti vos 6 taškus, o spurtavę bulgarai pavijo ir išplėšė pergalę.

Latviai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 43:37, tačiau neišnaudojo pavojingiausio savo ginklo, kuriuo visada garsėjo - taikliais tolimais metimais. Mūsų kaimynai pataikė vos 5 iš 23 mestų tritaškių.

Latvija: Janis Timma 14, Marekas Mejeris ir Aigaras Škele po 11, Rolandas Freimanis 9, Rihardas Lomazas 6, Dairis Bertanis ir Martinas Meieris po 4, Ojaras Šilinis 2.

Bulgarija: Dee Bostas 18, Pavlinas Ivanovas 15, Dimitaras Dimitrovas 12, Chavdaras Kostovas 11.

Pirmoje tarpusavio dvikovoje bulgarai įveikė latvius po dviejų pratęsimų 110:104. Būtent tarpusavio dvikovų su Bulgarija taškų santykis ir nulėmė, kad paskutinės rungtynės H grupėje pirmadienį su Graikija neturės jokios reikšmės ir R. Štelmaherio auklėtiniai liks paskutinėje vietoje.

Latvijos rinktinė paskutinį kartą į Europos pirmenybes nepateko 1999 metais. 2017 metų Senojo žemyno čempionate jie užėmė aukščiausia istorijoje 5-ą vietą.

Bulgarija paskutinį kartą Europos čempionate žaidė prieš 10 metų, kai „Eurobasket“ turnyrą rengė Lietuva. Tuomet bulgarai liko 13-oje vietoje.

Kitose H rupės rungtynėse šeštadienį Graikija 69:84 nusileido Bosnijai ir Hercegovinai. Nugalėtojams 23 taškus pelnė ir 13 kamuolių atkovojo Emiras Sulejmanovičius. Graikijos ekipoje išsiskyrė 16 taškų surinkęs Vassilis Kavvadas.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Kelialapį į Europos čempionatą šeštadienį užsitikrino Nyderlandų rinktinė, panaikinusi 13 taškų deficitą, įveikusi Kroatiją 65:57 ir kartu atverdama turnyro duris Turkijos nacionalinei ekipai.

Iš D grupės į „Eurobasket 2022“ vyks Kroatija, Nyderlandai ir Turkija.

Nyderlandų ekipai Yannickas Franke pelnė 15 taškų, 11 pridėjo Keye an der Vuurstas de Vriesas, 10 – Charlonas Kloofas. Kroatijos rinktinėje pasižymėjo 17 taškų surinkęs Zeljko Šakičius, po 11 pridėjo Filipas Kruslinas ir Miro Bilanas.

Turkijos rinktinė 88:80 nugalėjo Švedijos krepšininkus, o nugalėtojų gretose nesulaikomas buvo 18-metis Alperenas Sengunas, pelnęs 24 taškus ir atkovojęs 12 kamuolių.

Jis buvo rezultatyvesnis ir už Joną Jerebko (21 taškas, 6/8 tritaškiai), apsivilkusį švedų nacionalinius marškinėlius.

Turkams atstovaujanti Eurolygos žvaigždė Shane'as Larkinas per 34 min. pelnė 9 taškus, atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir 6 kartus suklydo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

G grupėje Didžioji Britanija (3-2) paskutiniu metimu išplėšė pergalę 83:81 rungtynėse su Vokietija (1-4). Likus žaisti 5 sek. rezultatas buvo lygus 81:81, o lemiamą metimą pataikė krepšio link įspūdingai prasiveržęs Luke'as Nelsonas.

Nugalėtojams 20 taškų pelnė Gabrielis Olaseni, 17 – Luke'as Nelsonas, po 12 – Mylesas Hessonas ir Ovie Soko.

Vokietijos rinktinei 14 taškų pelnė Maikas Zirbesas, 12 – Andreas Seiferthas, 11 – Kennethas Ogbe.

Paskutinę vietą užimanti Vokietija dalyvaus „Eurobasket 2022“ turnyre šeimininkės teisėmis.

Dramatiškai susiklostė rungtynės kitose rungtynėse, kur kur pralaimėjimo ir eliminavimo išvengti siekusi Juodkalnija pirmavo beveik visas rungtynes, tačiau pabaigoje jiems ant kulnų lipę prancūzai vis dėlto sugebėjo perlaužti rungtynių eigą sau naudinga linkme.

Iš „Barcelonos“ neseniai išspirto Thomaso Heurtelio vedama Prancūzijos rinktinė galiausiai triumfavo laimėdama trilerį 73:71.

Vincento Collet auklėtiniai su šia pergale užsitikrino vietą Europos čempionate ir kartu atvėrė duris į „Eurobasket 2022“ Didžiajai Britanijai. Juodkalniečiams tenka tik apgailestauti dėl per plauką išsprūdusios progos.


Rungtynių herojumi tapo Th. Heurtelis. Jis likus žaisti 13 sek. pataikė abu baudų metimus ir išvedė prancūzus į priekį 73:70. Likus žaisti 2 sek. Marko Simonovičius stojo prie baudų metimo linijos, pataikė vieną baudos metimą, o kitą specialiai prametė tikėdamasis, kad komandos draugai atkovos kamuolį ir išlygins rezultatą. Tačiau kamuolį pirmasis sugriebė Th. Heurtelis, pasiųsdamas varžovus į neviltį.

Nugalėtojams Th. Heurtelis pelnė 16 taškų, Alexandre'as Chassangas 11, Amathas M'Baye 10. Juodkalnijos rinktinėje išsiskyrė Petaras Popovičius ir M. Simonovičius, pelnę atitinkamai 17 ir 16 taškų.

Standings provided by SofaScore LiveScore


F grupės rungtynėse šeštadienį Ukraina 70:65 nugalėjo Slovėniją. Nugalėtojams 24 taškus pelnė Jerome'as Randle'as, 10 – Sergejus Pavlovas. Slovėnų rinktinėje dvigubą taškų skaičių surinko tik Luka Rupnikas – 18.


F grupėje aiškios visos rinktinės, kurios iškovojo teisę žaisti Europos čempionate – Slovėnija, Ukraina ir Vengrija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)