Verslininkas neslepia, kad vaikinai iš jo pirko maisto išsinešti. Picų apkepėlių, kavos ir pyragaičių nusipirkę du jauni žmonės paklausė, ar gali prisėsti lauke, kur stovi stacionarūs kavinės staliukai ir suolai. Lapkričio mėnesį būriuotis lauke dar galėjo daugiau nei du asmenys, o žmonių už staliukų lauke aptarnauti neleista. Verslininkas sako nematęs nieko blogo, jei vaikinai sėdės lauke, o kad jiems būtų patogiau, davė ir lėkštutę. Geranoriškumas, anot kepyklėlės savininko, ir tapo lemtinga klaida – vienas mieste patruliavusių pareigūnų nusprendė, kad taip verslo atstovas nepaklūsta karantino įstatymams.

„Vaikinai informavo, kad jie nori sėdėti lauke, aš neprieštaravau, nes kavinės stalai ir suolai yra pritvirtinti. Daviau jiems lėkštutę, kad būtų patogiau pasidėti maistą, jie išsinešė viską į lauką“, – pasakoja vyras.

Viskas vyko lapkričio mėnesį, kai pagal įstatymus lauke galėjo bendrauti ne daugiau kaip aštuoni asmenys. Patruliuojantys pareigūnai išvydo lauke du vaikinus. Visgi verslininkas sako manantis, kad jei ne vienas patruliavusių pareigūnų, jo kolegė būtų liepusi vaikinams pasišalinti, o verslininkas būtų įspėtas.

„Patruliavusi pareigūnė pirma užėjo į kavinę. Aš jai papasakojau visą situaciją, kad stalai ir suolai pritvirtinti, o lėkštutę žmonės išsinešė patys. Ji netraktavo tokio mano elgesio kaip žmonių aptarnavimo, tik turėjau kartu išeiti su ja, paimti indą ir pasakyti vaikinams, kad visgi prie kavinės sėdėti negalima. Tačiau einant prie durų su pareigūne, mums kelią užstojo jos kolega ir pasakė, kad viską išsiaiškinsime viduje. Tapau blogietis, ir pareigūnas, per daug nesileisdamas į kalbas, ėmė rašyti baudą“, – dėstė kepyklėlės-kavinės savininkas.

Vyras sako, kad pareigūnas traktavo, jog vaikinai aptarnauti lauko terasoje, nors tokio fakto realiai nebuvo, bei svarsto, ar tokia pati reakcija būtų kilusi, jei vaikinai būtų sėdėję tiesiog su vienkartiniais kavos puodeliais.

Baudą surašęs pareigūnas nurodė, kad „Administracinėn atsakomybėm traukiamas asmuo, būdamas kavinės barmenu, karantino, paskelbto Vyriausybės 2020 lapkričio 4 dienos nutarimu „dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“, organizavo kavinės veiklą, teikė paslaugas, aptarnavo klientus vietoje, kavinės lauko terasoje, taip sukeldamas pavojų išplisti COVID-19 ligai“.

Kavinių veikla, kurios prekiauja maistu išsinešti, draudžiama nebuvo ir nėra. O baudos, kol nebus išnagrinėtas protokolas policijoje, vyras negali apskųsti.

Apie 250 eurų baudą, kuri beveik tolygi Valstybės skiriamai paramai, nukentėjusiam vyrui buvo pranešta tik sausio mėnesį.

Klaipėdos apskrities policijos vyriausiojo policijos komisariato atstovai šios situacijos komentuoti nelinkę, tik nurodė, kad žmogus dar turi teisę paskirtą baudą užginčyti teisme.

„Apgailestaujame, bet, pagal asmens duomenų apsaugą reglamentuojančius teisės aktus, informacijos apie konkrečius juridinius ar fizinius asmenis ir jų atžvilgiu vykdomus procesinius veiksmus, tretiesiems asmenims teikti negalime.

Reikalavimus, kurių privalu laikytis karantino metu, nustato Vyriausybė. Policija užtikrina jų vykdymo kontrolę. Vyriausybės nustatytų reikalavimų privalo laikytis ir fiziniai, ir juridiniai asmenys. Juridinio asmens atstovai taip pat privalo užtikrinti, kad įstaigoje, ar įstaigos teritorijoje, pažeidimai nebūtų vykdomi. Užfiksavus galimą pažeidimą, pradedama administracinė teisena. Jei juridinis, ar fizinis asmuo nesutinka su policijos priimtu sprendimu, gali jį skųsti teisės aktuose nustatyta tvarka“, – rašoma pateiktame policijos komisariato atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)