Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, 2017 m. valstybės valdomuose miškuose buvo iškirstas 333 ha mažesnis plotas ir 1,7 mln. m3 mažesnis medienos tūris, nei numatė galiojanti norma. 2018 m. iškirsta 961 ha mažiau miško ir 0,4 mln. m3 mažiau medienos, nei leista. Pastarųjų dvejų metų duomenys viešai vis dar nėra prieinami, tačiau Lietuvos žaliųjų partijos atstovai, remdamiesi neoficialiais duomenimis, daro prielaidą, kad skirtumas tarp normos ir faktiškai iškirsto miško gali siekti apie 315 ha ploto ir 0,7 mln. m3 medienos tūrio, rašoma pranešime.

„Tokie duomenys rodo, kad norma nėra išnaudojama ir ji buvo padidinta ne dėl objektyvaus poreikio, o dėl manevro laisvės galimai neskaidrių sprendimų priėmimui medienos pramonės, o ne aplinkosaugos labui. Raginame naują Vyriausybę atsižvelgti ir į tai, kad valstybinės miškų kirtimo normos didinimui didelė dalis visuomenės nepritarė vos priėmus sprendimą. Vien mūsų inicijuotą peticiją dėl sprendimo atšaukimo pasirašė per 20 tūkst. šalies gyventojų, gaila, kad tuometė S. Skvernelio Vyriausybė į visuomenės nuomonę neįsiklausė“, – sakė partijos pirmininkė Ieva Budraitė.

2019 metais Vyriausybė nusprendė netenkinti Lietuvos žaliųjų partijos peticijoje išdėstyto reikalavimo atšaukti nutarimą ir palikti iki tol galiojusią kirtimų normos apimtį. I. Budraitė viliasi, kad naujoji Vyriausybė bus kitokios nuomonės, todėl peticiją su tais pačiais reikalavimais įteikė dar kartą.

„Atsižvelgdami į tai, kad nauja Vyriausybė savo programoje yra užsibrėžusi tikslą padidinti šalies miškingumą nuo 33,7 proc iki 35 proc. šalies teritorijos, manome, kad kirtimo normos sumažinimas būtų sistemingas žingsnis ir tiesiausias kelias link tokio tikslo įgyvendinimo. Tikimės, kad nauja Vyriausybė labiau įsiklausys ir į aplinkos kokybe bei tvarumu susirūpinusios visuomenės dalies lūkesčius“, – sakė partijos pirmininkė.

Prieš dvejus metus S. Skvernelio vadovaujama Vyriausybė priėmė sprendimą 6 procentais padidinti metinę valstybinių miškų kirtimų normą penkerių metų laikotarpiui (2019-2023 m.). Toks sprendimas leido padidinti kertamą valstybės miško plotą nuo 11 168 ha iki 11 850 ha ir jame iškirsti iki 3 620 tūkst. kietmetrių likvidinės medienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)