Natalija – UAB „Namų dvasia maitinimo projektuose“ direktorė. Ji pasakoja, kad minėta įmonė maitinimo paslaugas Riešės gimnazijoje teikia jau antri metai, kur darbuojasi 9 darbuotojos, tačiau tai – ne vienintelė vieta, kurioje jie dirbantys. Taip pat įmonė aptarnaujanti daugiau mokyklų tiek sostinėje, tiek Kaišiadoryse.

Nors mokiniai, kaip sako direktorė, įprastai yra pagrindiniai valgyklėlės Riešėje klientai, šiandien situacija yra kiek kitokia: pandemija ir nuotolinis mokymas ištuštino mokyklų koridorius, o mokykloje pietaujančius paruošiamųjų klasių mokinius galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų.

Pasak direktorės, dar pačioje pandemijos pradžioje, kovo mėnesį, valgyklėlė buvo užvėrusi duris ir nedirbo, visos darbuotojos buvo prastovose, o į darbus vėl kibta buvo tik vasarą.

„Ruošėme maistą stovyklautojams, taip pat asmeninėms šventėms. Sukomės taip, kaip išėjo. Kur pakvietė, stengėmės žmonėms neatsakyti. O rudenį jau prasidėjo visi įdomumai“, – teigė ji.

Riešės gimnazijos valgyklėlės direktorė Natalija Derškienė (dešinėje)

„Prasidėjo mokslo metai, jų pradžia, buvo gana įprasta, kaip ir visų, bet tada atsirado nuotolinis mokymas.

Dalis mokinių mokėsi mokykloje, dalis jau namuose. Tada skaičiavome, kad mūsų apyvarta krito 30-40 proc. ir sugalvojome, kad reikia kažką daryti ir patiekalus siūlyti platesnei auditorijai“, – sakė ji.

Užuot vėl užvėrusi duris, valgyklėlė šiandien maistą siūlo išsinešimui, o jos klientai yra tiek Riešės rajono gyventojai, tiek netoliese dirbančių įmonių darbuotojai.

Paklausus, ar išties apsimoka dirbti ir siūlyti patiekalus išsinešti užuot užsidarius ir pilnai išėjus į prastovas, Natalija sakė, kad šiai dienai nauja veikla labiau yra laviravimas ties nulio riba.

„Gaunamos pajamos – „ant išsilaikymo“. Bendrai įmonėje dirba 25 žmonės, o du trečdaliai šiandien yra visiškose prastovose, likęs trečdalis – dalinėse prastovose. Dabar Riešėje dirba 4 darbuotojos“, – sakė direktorė ir kalbėjo, kad įmonė iš pagalbos priemonių naudojasi valstybės siūlomomis subsidijomis darbuotojams.

„Žmogus, kuris gaudavo 600 Eur į rankas, jis šiandien gali jaustis drąsiai ir saugiai būdamas prastovose“, – teigė ji.

Pasak vadovės, šiandien klientų valgyklėlei netrūksta. Ji turi savo „Facebook“ puslapį, kur skelbia dienos meniu, o klientus atranda ir per Riešės bendruomenės puslapį, kur įdeda vieną kitą įrašą.

„Pasirodo, daug kas nežinojo, kad pas mus gali užsisakyti maisto išsinešimui, net patys tėveliai nežinojo, kad gali atvykti pasiimti. Taip ir didėjo klientų ratas.

Valgyklėlės darbuotoja

Dabar mums vis tiek apsimoka dirbti ir bent taip susigaudyti pajamas. O ir keletą vaikų mokykloje dar turime, gal apie dešimt, jie priešmokyklinukai. Juos turime maitinti bet kuriuo atveju. Tai mums visi tiek reikia eiti į darbą. Aišku, galėtume suktis iš situacijos ir maistą atvežti iš kitur, iš kitų gamybinių patalpų, bet nusprendėme toliau veikti, nes atsirado klientų ratas, o ir neaišku, kiek šis laikotarpis tęsis, kada vėl normaliai pradėsime kvėpuoti“, – svarstė Natalija.

Tvarka valgyklėlėje, kaip teigia, tokia kaip ir visur – reikia paskambinti nurodytu numeriu, užsisakyti patiekalą ir atvykti jo pasiimti.

Direktorė atviravo, kad pandemija ir maisto tiekimas išsinešimui įmonę privertė pasitempti, buvo įsigytas naujas maisto pakavimo aparatas, kuriame indelio viršus yra užlydomas.

Riešės valgyklėlės padalinio vadovė Roma

„Jis labai pasiteisino“, – sakė ji ir prakalbo ir apie maisto kainas.

„Mes išsinešimui kainas šiek tiek didinome. Mokyklos bendruomenei jos šiek tiek skiriasi ir yra žemesnės, tačiau ir parduodamas kiekis skyrėsi.

Jeigu anksčiau vaikui karbonadas kainavo 2 Eur, tai atėjusiam įsigyti išsinešimui dabar – 2,3 Eur. Žinoma, reikia nepamiršti, kad skiriasi ir porcijų dydis. Vaikams jos šiek tiek mažesnės“, – sakė vadovė.

Dabar, kaip teigė, Riešės valgyklėlė kasdien parduoda apie 100 porcijų patiekalų, iš kurių 10 sudaro maistas vaikams mokykloje, o 90 porcijų atiduodama išsinešimui.

„Kiek yra tekę kalbėti su tiekėjais, vadybininkais, kai kurios kavinukės miesto centre, tiekiančios dienos pietus, jos tiek neparduoda, bet aš manau, kad šioje vietoje mes išlošiame su kainomis, galime jas pasiūlyti geresnes“, – teigė Natalija.

Štai kaip skelbiama įmonės „Facebook“ puslapyje, žirnių sriuba valgyklėlėje kainuoja 0,4 Eur, vištienos karbonadas – 2,3 Eur, cepelinai, tiekiami su spirgučių padažu – 2, 4 Eur, lietiniai su varške, tiekiami su trintomis uogomis/grietine – 2,5 Eur, o virtas kiaulienos liežuvis su krienų ir garstyčių padažu – 2, 8 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)