Pasak Lietuvos turizmo asociacijos vadovės Mildos Plepytės-Rainienės, sunkumų skolinantis iš valstybės turi didieji kelionių organizatoriai – imant didesnes nei 1 mln. eurų lengvatines paskolas, jie turi pateikti akcininkų laidavimą arba įkeisti turtą, tačiau įvykdyti tokį reikalavimą įmonėms yra neįmanoma.

„Šis reikalavimas, vertinant turizmo sektoriaus rinkos niuansus, yra neįmanomas ir neįgyvendinamas, todėl kad, pavyzdžiui, antriniai turto įkeitimai jau kitaip yra vertinami, ir suteikti turto įkeitimą ar akcininkų laidavimą yra tiesiog neįgyvendinama. Mūsų duomenimis, reikalavimas nėra iš Europos Komisijos, jis yra nacionalinės valdžios sprendimas“, – BNS teigė M. Plepytė-Rainienė.

Jos teigimu, skolinantis iki 1 mln. eurų tokio reikalavimo nėra, todėl mažos įmonės pinigus už neįvykusias keliones klientams grąžino greičiau nei didžiosios. Tokiu būdu keliautojai buvo tarsi supriešinti.

„Tie, kurie įsigijo keliones iš mažesnio kelionių organizatoriaus, kuris lengvai galėjo pasiimti paskolą ir kuriam užteko jos iki 1 mln. eurų be jokio turto įkeitimo ar laidavimo, jis su savo klientais atsiskaitė, o tie, kurie įsigijo keliones iš didžiųjų organizatorių, jie liko savotiškai nuskriausti, nes dėl perteklinių reikalavimų kelionių organizatoriai neturėjo galimybės gauti paskolų, kokių reikėjo siekiant atsiskaityti su visais tuo pat metu“, – sakė asociacijos vadovė.

Asociacijos duomenimis, iš 15 mln. eurų, pernai skirtų turizmo įmonių lengvatinėms paskoloms, realiai pasiskolinta tik apie 3 mln. eurų.

Pasak M. Plepytės-Rainienės, situacija turizmo sektoriuje išlieka sudėtinga. Ji tikisi, jog pavasarį bus galima kalbėti apie didesnį skrydžių skaičių ir bent minimalų atsigavimą.

„Pavienių kelionių yra, žmonės keliauja, tačiau vertinant iš masinės pusės, situacija yra sudėtinga, sektorius maitinamas pažadais, kad jau greit turėsime subsidijų priemonę, kuri galės kažkiek pagelbėti turizmo verslui, bet kol kas priemonė nėra startavusi ir prieinama įmonėms“, – teigė ji.

Nuo 2020 metų liepos įsigaliojusia paskolų turizmo ir viešojo maitinimo įmonėms paskolų priemonę „Invega“ dabar atnaujino, tam skirta 30 mln. eurų, iš jų 22 mln. eurų – apgyvendinimo bei viešojo maitinimo įmonėms, o dar 8 mln. eurų – kelionių organizatorių atsiskaitymui už atšauktas keliones.

„Invegos“ duomenimis, iki šiol patenkintos 47 tokių įmonių paraiškos, pasirašyta sutarčių už 15,67 mln. eurų. Dar 28 paraiškos vertinamos arba grąžintos patikslinti.

Seimas netrukus turėtų priimti Civilinio kodekso pataisas, pagal kurias nuo 90 iki 14 dienų bus sutrumpintas laikas, per kurį kelionių agentūros turės grąžinti pinigus už keliones, neįvykusias dėl koronaviruso krizės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)