– Dažnai sakoma, kad odos priežiūros rutina ir naudojamos priemonės turi būti keičiamos atsižvelgiant ne tik į odos problematiką, bet ir sezoną. Iš rudens pereiname į žiemą – ką svarbu žinoti apie odos priežiūrą šaltuoju metu?

– Atvėsę orai, šildymas namuose ir biuruose, be abejo, keičia ir kasdienę mūsų odos priežiūros rutiną. Daugelis skundžiasi jautresne, išsausėjusia oda, o dabar, kai reikia dėvėti apsaugines kaukes, dar ir bėrimų problemos atsiranda. Dėl apsauginių kaukių dėvėjimo ir odos priežiūra kiek sudėtingesnė.

Sausai odai žiemą reikėtų naudoti riebesnes priemones. Riebiai ar mišriai odai priemonė gali būti truputį riebesnė nei vasarą, bet ne per riebi. Naudojant per riebią priemonę gali pradėti kimštis oda, atsirasti bėrimų. Jei dirbate ofise arba iš namų, tuomet pakaks tik drėkinančio kremo.

Jei iš tiesų daug laiko praleidžiate lauke, tokiu atveju ryte būtinai pasitepkite maitinamuoju kremu, o vakare naudokite drėkinančių savybių turinčią priemonę. Visoms odoms reikia drėgmės – tad drėkinantys serumai, kremai, kaukės – turi būti kiekvienoje kosmetinėje.

– Ilgą laiką galiojo nerašyta taisyklė – vasarą odai renkamės neriebius drėkinančius kremus, o žiemą – riebesnius maitinančius. Mitas ar tiesa?

– Ši taisyklė galioja daugiau sausai odai. Riebiai odai maitinimo reikia daug mažiau nei sausai. Tad negalime visi vadovautis šia taisykle. Juk visų odos tipai yra skirtingi, o būklės taip pat. Oda gali būti sausa ir jautri, riebi, bet dehidratuota, riebi, dehidratuota ir kuperozinė. Tad reikia labai atidžiai skaityti priemonių sudėtis, būtų idealu, jei priemonę parinktų kosmetologas. Pačiam įvertinti odos būklę sunku, todėl ir priemonę išsirinkti yra reikalų. Šiuo laikotarpiu konsultuoju moteris nuotoliniu būdu, išsiaiškinus visus niuansus apie odą, parenku tinkamas priemones.

– Įprastai, turintys probleminę odą vengia riebių kremų, esą jie gali kimšti poras, suaktyvinti uždegiminius procesus. Bet ką daryti tuo atveju, jei drėgmės ir komforto nuo skalsios konsistencijos kremo nepakanka?

– Reikia nepamiršti naudoti ir serumų, jie skverbiasi į gilesnius odos sluoksnius. Galima naudoti sunkesnės tekstūros kremus, kurie nekemša porų. Jei priemonėje yra makadamijų ar argano aliejaus, ji labiau tiks sausai odai, nes ant odos sudarys plėvelę. Jojoba aliejus, mango sviestas, atalių aliejus, migdolų aliejus, vynuogių kauliukų aliejus tinka visiems odos tipams. Dumbliai turi ir drėkinančių ir maitinančių savybių. Ypatingai reikia vengti šių ingredientų: mineral oil, coconut oil, cocoa butter, lanolino, isopropyl palmitate.

– Jei reikėtų įvardinti vieną pagrindinę veido odos priežiūros klaidą šaltuoju metu, kokia ji būtų?

– Neiti į lauką pliku veidu. Oda turi būti padengta Jums tinkamu serumu, kremu. Juk neiname į lauką žiemą neapsirengę, be palto, tad ir veido odą reikia „aprengti“.

– Ar tiesa, kad šaltuoju metu pasitepus odą kremu, reikėtų palaukti bent dešimtį minučių ir tik tuomet eiti į lauką?

– Taip tikrai reikia palaukti, kol priemones susigers. Galima ir ilgiau.

– Kokios veido odos problemos gali paūmėti būtent šaltuoju metu?

– Šis sezonas ypač sudėtingas jautriai kuperozinei odai. Oda rausta, jaučiasi tempimo jausmas, pleiskanoja. Na, o esant pandemijai, manau, visos odos susiduria su dėvimų apsauginių kaukių šalutiniu poveikiu. Nenaudotas terminas „masknė“ atsirado ir Vakaruose. Mes nebuvome pratę dėvėti apsauginių kaukių, tad ir nesusidūrėme su šiuo terminu.

Masknė – aknės rūšis, kuri atsiranda nuo ilgalaikio apsauginės kaukės dėvėjimo ir jos lietimosi su oda. Trintis, šiluma ir drėgmė sukelia bakterijų dauginimąsi ir skatina sebumo išsiskyrimą, todėl atsiranda bėrimai. Jie taip pat gali išplisti už kaukės ribų.

Rita Balčiūnienė, Monikos Penkutės nuotr.

Dabar, kai naudojame apsaugines veido kaukes, labai svarbi veido higiena. Prieš ir po kaukių reikia nuplauti odą švelniu prausikliu, aprūpinti veido odą drėgme – taip sustipriname apsauginį odos barjerą. Nenaudoti pudrų, maskuoklių. Ir svarbiausia yra keisti vienkartines kaukes kas 2 val, jei sudrėksta – ir dažniau. Jei dėvime daugkartines kaukes, nepamiršti jų skalbti aukštoje temperatūroje ir lyginti. Ir, žinoma, jei problema neišsisprendžia – kreiptis į dermatologus. Primenu, net ir beriant odą, kaukes dėvėti būtina! Pasirinkus tinkamas veido priemones ir taisyklingai dėvint kaukes, ši problema išsispręs.

– Kaip manote, ar prie veido glaudžiai dėvimi aksesuarai, pavyzdžiui, šalikas, gali sukelti bėrimus ir odos sudirgimą?

– Taip tikrai gali. Ne visi galime dėvėti vilnonius aksesuarus. Todėl reiktų rinktis mažiausiai dirginantį audinį.

– Kokias procedūras galima ir net rekomenduojama namuose atlikti šaltuoju metu?

– Namuose galimi odai tinkantys pilingai (enziminiai, švelnūs rūgštiniai), drėkinančios kaukės 2 kartus per savaitę, skaistinančios kaukės ir valančios kaukės. Su pastarosiomis atsargiai, kad neišsausintumėte odos ir nepažeistumėte hidrolipidinės plėvelės.

Žiema taip pat yra tinkamas laikas pigmentinių dėmių šalinimui. Aš rekomenduoju priemones su glikolio bei fitino rūgštimis, labai gerai, jei sudėtyje yra heksilresorcinolis. Taip pat naudingos priemonės su vitaminu C, tačiau svarbu, kad jis būtų stabilizuotas. Atkreipiu dėmesį, kad jautrioms, alergiškoms odoms reikia labai atsargiai elgtis su rūgštimis, prieš tai pasikonsultuoti su dermatologu ar kosmetologu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)