Kūrybingas žmogus geba prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos, laikmečio keliamų iššūkių. Daug metų atidavęs renginių, šeimos švenčių filmavimams, kaunietis A. Narbutas naujai pažvelgė į operatoriaus darbo prasmę, atrado savo misiją ir pašaukimą. Jis siekia išsaugoti žmonių prisiminimus.

Rečiau suvokia vertę

Daugelį metų operatoriumi dirbęs A. Narbutas, pastebėjo, kad kinta technologijos, į filmavimo rinką įsilieja vis jaunesni, greitesni konkurentai. Jie teikia paslaugas gerokai žemesnėmis, nei profesionalūs operatoriai, kainomis.

Išlikti nedėkingame, karantino paveiktame, konkurenciniame fone yra ganėtinai sunku. Ribojami susibūrimai, pokyliai, kelionės, pristabdė ir operatorių veiklas. Žmonės vis dažniau fiksuoja šeimos šventes, išvykas savo mobiliaisiais telefonais. Jiems vis rečiau reikia profesionalių paslaugų.

Ne kiekvienas užsakovas suvokia tikrąją filmavimo vertę – kokybiškos įrangos amortizacijos kaštus, darbą, profesionalų montavimą, operatoriaus laiką ir žinias. Nepaisant to, jog visą gyvenimą praleidai filmuojant įvairius renginius, miestą, jo žmones, sportininkus, tenka keisti veiklos formas, ieškoti naujų galimybių realizuoti save prisitaikant prie sparčiai besikeičiančios aplinkos.

Dulka namų palėpių kampuose

Vis dar yra dar žmonių, kurie savo vestuvių, vaikų krikštynų įrašus saugo juostinėse vaizdo kasetėse. Jos kažkur dulka dėžėse, namų palėpių kampuose. Tačiau nedaugelis žino, kad ir jas galima prikelti antram gyvenimui.

Ilgametė veikla A. Narbutui padėjo sukaupti nemažą reikiamos aparatūros kiekį, kuri leidžia skaitmenizuoti viską: senas vaizdajuostes, kino juostas, balso įrašus iš magnetofono juostelių, senovinius juostinius filmus. Tai daryti svarbu, nes juose – slypi šeimos istorijos, prisiminimai, užaugusių vaikų pirmieji ištarti žodžiai, užfiksuoti bandymai žengti pirmuosius žingsnius ar deklamuojamas pirmasis eilėraštis.

Artūras Narbutas

Vestuvių, krikštynų, kelionių kadrai liudija laiko tėkmę, primena tuometines madas, aprangos stilių, žmonių šukuosenas. Jie iš užmaršties prikelia pakitusią miesto panoramą, senuosius pastatus, gatves.

Operatoriui daugiausia tenka dirbti su privačiais šeimos archyvais, tačiau kreipiasi ir įmonės, sporto klubai, muziejai, kultūros centrai.

Išmeta namų archyvą

Pašnekovas apgailestavo, kad iš nežinojimo žmonės išmeta be galo vertingą namų archyvą, praranda istoriją. Jie nepagalvoja, kad prieš daugelį metų vaizdajuostėje užfiksuotus įspūdžius, šeimos akimirkas galima prikelti antram gyvenimui.

„Senų įrašų perrašymu užsiima ir pavieniai žmonės, tačiau mes, savo studijoje esame sukaupę visą reikiamos technikos spektrą. Perrašymo techniką per daugelį metų siuntėmės iš viso pasaulio, pirkome internetiniuose aukcionuose. Nepaisant to, kad analogiškos technikos niekas nebegamina, mes kartais reikalingą įrangą nuperkame iš privačių žmonių, ar iš įmonių sandėlių. Sukaupta technika studijoje leidžia suskaitmeninti tiek amerikietiškos, tiek europinės vaizdo sistemos įrašus. O viskas prasidėjo nuo kelių įrašų atnaujinimo draugams. Pamažu pastebėjome, kad rinkoje atsiranda šis poreikis, ir savo studijoje, tai darome jau nuo 2005 m. Aktyvius filmavimus pakeitėme senų archyvų skaitmeninimu. Iš analoginio signalo vaizdus keliame į skaitmeninį formatą, perrašome originalų įrašą. Vėliau, užsakovas peržiūri, surašo, ką nori iškirpti, o ką – akcentuoti. Kliento pageidavimu, galime padėti sukurti scenarijų, pagal kurį atliekame montažą. Labai svarbus kliento ir užsakovo ryšys. Už užsakovą mes negalime spręsti, kokie vaizdai šeimai turi didesnę išliekamąją vertę, kurie kadrai sukelia brangiausius prisiminimus“, – savo darbo specifiką atskleidė profesionalus šeimos archyvų saugotojas.

Paglamžytos, pratrintais tarpais

Pasak operatoriaus, žmonės atneša ir paglamžytų juostų, pratrintais tarpais. Pasitaiko ir suplyšusių garso kasečių. Tuomet jas tenka išardyti rankiniu būdu, suklijuoti juostą.

Artūras Narbutas

„Nuvalome pelėsius, remontuojame dalinai sugadintus įrašus – teikiame kompleksinę paslaugą, kad nepražūtų žmonių archyvai. Jei yra poreikis, galime įkelti muziką ant begarsių įrašų. O štai kolega, su kuriuo kartu dirbu „Perrasymas.lt“ studijoje, specializuojasi senovinių kino juostų suskaitmeninimo srityje. Tai begalinio kruopštumo reikalaujanti veikla, šios juostos jau trūkinėja yra be galo trapios, kai kurias iš jų, prieš perrašant reikia restauruoti“, – pasakojo pašnekovas.

Svarbu apsaugoti asmeninę informaciją

A. Narbutas atviravo, jog šioje srityje labai svarbu apsaugoti asmeninius duomenis. Atlikti įrašai yra siunčiami per paštomatus.

„Svarbu užtikrinti duomenų apsaugą ir konfidencialumą, juk dirbame su asmenine informacija, kurioje užfiksuotas privatus žmonių gyvenimas. Užsakovas duoda savo laikmeną ir visa informacija į ją yra keliama, studijos kietuosiuose diskuose ji nėra saugoma“, – kalbėjo specialistas.

A. Narbutui smagiausia prisidėti prie istorijos išsaugojimo, senų prisiminimų atgaivinimo. Jo nuomone, negalima šeimos archyvo užmesti į spintos dugną. Juk praeis 50, 70 metų – ateinančioms kartoms bus labai įdomu pamatyti, kaip gyveno mūsų seneliai, proseneliai ir tėvai.

„Gyvenimas sparčiai kinta, veržiasi naujos technologijos, senoms vaizdo juostoms buvo suteikiama 15 metų garantija, o dabar aplinką veikia stiprūs magnetiniai signalai, teigiama, tai gali paveikti senesnius vaizdo ar garso archyvus. Todėl, jei norime juos išsaugoti, būtina perkelti į kitą formatą, suskaitmeninti ir kuo skubiau. Vieni istoriją rašo, o mes – skaitmeniniame“, – kalbėjo „Perrašymas.Lt“ studijos vadovas, operatorius, o dabar ir šeimos istorijų metraštininkas S. Narbutas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)