Federalinė valdžia ragina regionines vyriausybes skolintis daugiau, kad galėtų padengti pandemijos metu išaugusias sveikatos priežiūros ir kitas socialines išlaidas. Remiantis Rusijos nacionalinės kredito reitingų agentūros NKR apskaičiavimais, kitais metais regionai padidins savo grynąsias skolas 400 mlrd. rublių (5,3 mlrd. dolerių), palyginti su beveik nuliu 2020 m. Panašią sumą Maskva skolinsis sau pačiai.

„Stipriausi regionai išeis nugalėtojais, silpniausi taps dar silpnesni, – teigia Stanislavas Ponomarevas, investuojantis į regioninę skolą kaip pinigų valdytojas Maskvos „Transfingroup“. – Kredito kokybė pablogės.“

Turto nelygybė tarp skirtingų Rusijos regionų jau dabar tokia didelė, kad Maskvoje dirbantis žmogus gali tikėtis uždirbti keturis kartus daugiau nei jo kolegos iš keturių vargingiausių regionų. Atotrūkį dar labiau sustiprino pandemija, niokojančiai paveikusi regionus, kuriuose nepakankamai finansuojama sveikatos priežiūra.

85 Rusijos regionai pasidalija dalį pinigų, surinktų iš mokesčių ir kitų rinkliavų, atsižvelgiant į išlaidų poreikius, ir daugelis susiduria su griežtais apribojimais, kiek gali pasiskolinti prisiėmę per daug skolų. Šios taisyklės bus peržiūrėtos 2021 m. ir greičiausiai ateityje bus leidžiama skolintis daugiau.

„Dar neseniai regionai galėjo tikėtis paramos iš centro, – teigia Elina Ribakova, Vašingtono tarptautinių finansų instituto vyriausiojo ekonomisto pavaduotoja. – Dabar regionų valdytojai staiga atsidūrė tokioje padėtyje, kur jiems tenka remti vietos ekonomiką ir draugauti su verslu, jei jie nori gauti kokių nors lėšų išlaidoms.“

Biudžetus visoje šalyje paveikė mokesčių pajamų mažėjimas po to, kai pajamos šiais metais susitraukė 4,3 proc. Nukentėjo ir tie regionai, kurie pasikliauja mokesčių pajamomis iš energetikos sektoriaus. „S&P Global Ratings“ apskaičiavimais, regioniniai biudžetai šiais metais turės didžiausią deficitą per du dešimtmečius.

Sankt Peterburgas 2020 m. kelis kartus padidino savo skolinimosi limitą iki 127 mlrd. rublių, kad padengtų biudžeto nuostolius, pranešė miesto vyriausybė. Kitais metais lubos išaugs iki 225 mlrd. rublių. Miestas pandemijos metu nukentėjo dėl turizmo nuosmukio.

Viešoji skola šiemet išaugo ir kalnuotoje Ingušijos respublikoje, viename iš skurdžiausių Rusijos regionų. Ilgų smurto metų po karų kaimyninėje Čečėnijoje nusiaubta respublika yra priklausoma nuo pavedimų iš federalinio biudžeto, kuris šiais metais nesugebėjo pakankamai greitai padengti išlaidų, kad padėtų kovoti su pandemija.

„Kalbant apie politiką, regionai turi daugiau atsakomybių nei galimybių, – teigia Sofija Donec, vyriausioji ekonomistė iš „Renaissance Capital“ Maskvoje. – Tuos, kurie turi didesnį paslaugų sektorių, pandemija palies sunkiau, o regioninių pajamų atotrūkis augs.“