Pasak žurnalisto, apžvalgininko Tomo Sykeso, karališkosios šeimos nariai yra didžiausios garsenybės. Negana to, jie paiso daugelio tradicijų, kurios, pripažinkime, atrodo keistos, bet dėl to – dar įdomesnės paprastiems žmonėms. Tai ypač pasakytina apie drabužius, jų stilių.

Štai kelios įdomiausios taisyklės, apibrėžiančios karališkosios šeimos asmenų drabužių vilkėjimą.

Kada karalienė nusiima skrybėlę

Per daugelį metų soste karalienė Elžbieta nufotografuota su daugybe dailių skrybėlių. Atrodytų, ji turi silpnybę dailiems galvos apdangalams, tačiau už to slypi kur kas daugiau aspektų.

Britų etiketo konsultavimo įstaigos „The English Manner“ specialistė Diana Mather aiškino: „Iki 20 a. šešto dešimtmečio retai galėjai pamatyti moterį be galvos apdangalo, nes buvo nepadoru rodyti plaukus viešoje vietoje.“ Norite tikėkite, norite ne, tačiau karalienė Elžbieta laikui bėgant pasikeitė – pasak D. Mather, skrybėlės dabar dėvimos tik per oficialesnes progas.

Monarchijos moterys

Bet jei karalienė dėvėtų skrybėlę po šeštos valandos vakaro (net per oficialius renginius), ji pavirstų moliūgu. Na, iš tiesų nepavirstų, tačiau po 18 val. damos nedėvi skrybėlių patalpose, nes šiuo laiku damos persirengia vakarines sukneles, pasipuošia diademomis ir šeimos brangenybėmis, paaiškino etiketo žinovas Grantas Harroldas.

Diademas gali segėti ne visos damos

Ko reikia, norint pasipuošti diadema? Sutuoktuvių žiedo. Diademomis gali puoštis tik ištekėjusios arba karališkajai šeimai priklausančios moterys. Karalienė Elžbieta dienomis dėvi pašėlusio ryškumo skrybėlaites, bet jos diademos nėra mačiusios dienos šviesos. „Diademomis ir spindinčiais deimantais dienos metu nesipuošiama“, – sakė D. Mather.

Kaip aiškina G. Harroldas, „diadema buvo ištekėjusios moters statuso ženklas, ji rodė, kad moteris užimta ir neieško vyro. Džentelmenui diadema aiškiai rodė, kad nevalia rodyti dėmesio šiai damai.“

Net Kate Middleton teko palūkėti, kol ištekės už princo Williamo ir taps kunigaikštiene Catherine, kad galėtų pasidabinti šiuo aksesuaru. Pirmą kartą ji pasipuošė diadema savo vestuvių dieną.

Jokių batų su platforma

Kaip rašoma „Vanity Fair“, K. Middleton nėra avėjusi batų su platforma karalienės akivaizdoje, bent jau sprendžiant iš fotografuotų šaltinių. Kodėl karalienei nepatinka patogus apavas? Tiesiog, kaip žino visos karališkosios šeimos moterys, karalienei nepatinka bateliai, basutės su platforma. Na, juk visi kažko nemėgstame.

Tiesa, per atostogas su princu Williamu (kai karalienės Elžbietos nėra šalia) K. Moddleton ne kartą matyta avinti basutes su platforma.

Kelnės

Dieną karališkosios šeimos damos vilki sukneles arba mūvi kelnes prie palaidinės ar ilgo megztinio. Vyrai vilki polo marškinėlius, sportinius švarkus, mūvi maskuojamosios spalvos kelnes.

Tiesa, sunku įsivaizduoti karalienę, mūvinčią džinsus. O kaip kitos karališkosios šeimos narės? Pasak D. Mather, natūralu, jei vedžiodama šunis kunigaikštienė mūvės džinsus. Būna ir daugiau progų džinsams.

Džinsinio audinio drabužiai nėra draudžiami

Veikiausiai nepamatysite karališkosios šeimos narių, nuo galvos iki kojų apsitaisiusių džinsiniais drabužiais, o džinsus jie kartais mūvi, ir ne tik vedžiodami šunis.

Kate Middleton yra ne kartą pastebėta mūvinti tamsius džinsus ar net ryškius džinsus, o prie jų avinti sportinius batelius. Princas Williamas kartais irgi nevengia džinsų.

Kate Middleton

Princas Harry nevengia džinsų taip pat. Nors jo žmoną Meghan Markle stipriai kritikavo už tai, kad per „Invictus“ žaidynes Toronte mūvėjo džinsus su įplyšimais, džinsinio audinio drabužiai karališkiesiems nariams nėra draudžiami. Tai įrodė ir princas Williamas su Catherine – į rodeo Kalgaryje abu atėjo su džinsais.

Karališkosios šeimos nariams nebūna per daug spalvų

Daugeliui atrodo, kad karalienė turi vilkėti konservatyvaus stiliaus drabužius. Daugeliu atveju tai tiesa. O kaip paaiškinti labai ryškių spalvų drabužius, oficialiomis progomis neretai vilkimus karalienės Elžbietos II? Ši monarchė neabejotinai yra vilkėjusi visų egzistuojančių spalvų drabužius, o iš to dažnai net gimsta internetiniai memai.

Monarchės biografas Robertas Hardmanas teigė „The Telegraph“ – nors karalienė Elžbieta II vertina kuklumą, kartą ji paminėjo: „Negaliu vilkėti smėlio spalvos kostiumėlio, nes niekas nežinos, kas aš esu.“

Jos marti Sophie, Vesekso grafienė, pasakojo dokumentiniame filme „Karalienė“: „Nepamirškite – kai ji kur nors pasirodo, susirenka didžiulės minios žmonių. Žmonės norėtų pasakyti, kad matė pro šalį pravažiuojančią karalienę. Jai reikia būti pastebimai, kad žmogus galėtų teigti: „Mačiau karalienę.“ Princesė Eugenie tame pačiame filme teigė: „Jos stilius unikalus – elegantiškas, klasikinis, be to, ji visada vilki ryškiaspalvius drabužius.“

Karalienė Elžbieta II

Paiso manikiūro nurodymų

Jos didenybei karalienei Elžbietai II patinka ryškios spalvos. O ar esate atkreipę dėmesį į jos nagus? Pasak nagų laką gaminančios įmonės „Essie“ atstovės, karalienės Elžbietos plaukų stilistė dar 1989 m. atsiuntė laišką su prašymu atsiųsti nagų laką „Ballet Slippers“ – tai natūralaus nagų atspalvio lakas, vienintelis, kuriuo karalienė lakuoja nagus. Kaip matyti iš nuotraukų po 1989 m., karalienė liko ištikima manikiūrui su natūralia nagų spalva.

Meghan Markle

Ne tik karalienė vengia ryškių spalvų nagų – tiek K. Middleton, tiek M. Markle nagai visada būna nulakuoti perregima ar natūralia lako spalva. Niekas nežino, ar karalienė yra davusi nurodymą dėl natūralios spalvos nagų lako, ar neoficialiai pasiūliusi – damos tvirtai laikosi šio principo.

Kas mūvi trumpus šortus?


Trumpus šortus tradiciškai mūvi berniukai iš birtų karališkosios šeimos. Galbūt daugeliui keistai atrodo princas George'as, mūvintis trumpus šortus, kojines iki kelių ir vilkintis megztinį. Karališkosios šeimos vaikai viešumoje visada privalo vilkėti formalius drabužius. Atrodo keista?

Pasak etiketo žinovo G. Harroldo, anksčiau viskas buvo dar keisčiau. Pasirodo, tradicija atsirado 16 a., kai berniukus iki 8 m. ar net ilgiau rengdavo suknelėmis. Jis pridūrė: „Laimė, 19 a. pabaigoje – 20 a. pradžioje atsirado šortų tradicija. Karališkoji šeima iki šiol paiso šios tradicijos.“

Princas George'as ir šeimos šuo Lupo

Pėdkelnių mūvėjimas

Žurnale „Women‘s Wear Daily“ rašoma, jog moteriškų pėdkelnių pardavimai žymiai padidėjo, kai pasirodė nuotraukų, kuriose K. Middleton jas mūvi. Po karališkųjų vestuvių „Selfridges“ pardavimai padidėjo 46 proc., „Wolford“ – 130 proc., „Falke“ – 250 proc., o „Asda“ – net 500 proc.

Pasak „Harper‘s Bazaar“, karalienė reikalauja, kad šeimos narės ir viešnios oficialiuose renginiuose mūvėtų pėdkelnes net neatsižvelgiant į orų sąlygas.

Įdomus faktas - Meghan Markle nepaiso šio nurodymo, ji nemūvėjo pėdkelnių net kai buvo paskelbta apie jos ir princo Harry sužadėtuves.

Etiketo patarėjo Jo Bryanto teigimu, „manoma, kad nuogos kojos atrodo pernelyg kasdieniškai, ypač prieš puošnių drabužių“. Vis tik M. Markle į šį karališkojo etiketo punktą dažnai numodavo ranka – ją ne kartą buvo galima išvysti nuogomis kojomis.

Delninukė – ir sutartiniams ženklams perduoti

Dauguma britų karališkosios šeimos moterų, pradedant pačia karaliene Elžbieta, baigiant princese Eugenie ir kitomis, dažniausiai pasirodo viešumoje, nešdamosi delninukes. Ši rankinė nebūtų itin funkcionali eilinių moterų kasdienai, bet kilmingoms damoms ji atlieka ne vieną funkciją.

Anya Hindmarch, savo pačios vardo prabangių rankinių kompanijos įkūrėja, pasakojo apie princesės Dianos pasirinkimus: „Mes sukūrėme tai, ką ji vadino „iškirptės rankinėmis“, – nedideles satino delninukes, kuriomis ji prisidengdavo iškirptę, lipdama iš automobilio.“

Delninukės turi ir kitokių paskirčių. Pasak etiketo ekspertės Mykos Meier, K. Middleton laiko delninukę priešais save abiem rankomis, kad išvengtų rankos paspaudimo. Kai nori, ji gali laikyti delninukę viena ranka, tačiau niekada nepasikiša jo po pažastimi, nededa ant stalo. O ką daryti, jei nėra kur padėti delninukės? Ji turi pasidėti ją ant kėdės, už nugaros.

Karalienė Elžbieta savo delninuke netgi duoda sutartus signalus. Britų karališkosios šeimos istorikas Hugo Vickersas aiškino leidiniui „People“: „Vertėtų sunerimti, jei, jums bendraujant su karaliene, pastebėtumėte, kad ji perima delninukę iš vienos rankos į kitą, nes tokiu būdu karalienė duoda ženklą, kad nori, jog jos palyda nutraukų pokalbį.“

Paltų nevalia nusivilkti net viduje

2018 m. vasarį princas Williamas ir Kate Middleton dalyvavo keturių dienų ture po Skandinavijos šalis. K. Middleton įvaizdžius žiniasklaida liaupsino, vis tik vienas faktas daugelį suglumino.

Leidinys „Glamour“ rašė – kai Kembridžo kunigaikščiai susitiko su Norvegijos princu Haakonu ir princese Mette Marit pietų, Kate tik prasagstė savo slyvų spalvos „Dolce & Gabbana“ paltą. Šalta akivaizdžiai nebuvo – norvegų karališkoji pora viršutinius drabužius nusivilko.

2017 m. „Harper's Bazaar“ spalio numeryje rašyta, jog kai K. Middleton atvyksta į renginį su paltu, ji jo nenusivelka. Tai dar viena etiketo taisyklė karališkosios šeimos moterims – netinkama nusivilkti kokį nors drabužį viešoje vietoje.

Karališkosios šeimos moterų šukuosenų etiketas

Žurnale „Australian Vogue“ rašoma, kad birtų karališkosios šeimos moterų plaukai turi būti natūralių atspalvių (pavyzdžiui, apie rožines sruogas negali būti nė kalbos). Šukuosenos taip pat turi būti nepretenzingos, plaukus galima sukelti arba būti palaidais, svarbiausia paisyti natūralumo, tvarkingo stiliaus.

Paminėtinas Meghan Markle mėgstamas kuodas – jis išsiskyrė ją iš visų karališkosios šeimos moterų, tačiau nebuvo tiek netvarkingas, kad papiktintų karalienę.

„Į kuodą susukti plaukai buvo pasirinkti, nes tai karališkajam protokolui neprieštaraujanti, bet tuo pačiu šiuolaikiška šukuosena“, – M. Markle plaukų stilistas George Northwoodas pasakojo leidiniui „British Vogue“ apie jos vestuvių dienos šukuoseną.

Pasak jo, „mes visada norėjome rafinuoto netobulumo – toks jos stilius“. Plaukų kuoduką pamėgusi ne tik Meghan – kartais ir K. Midlleton galima pamatyti į kuodą susuktais plaukais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)