Šiandieniniai įrenginiai – pažangūs ir nepastebimi

Prasta klausa būdinga absoliučiai bet kokio amžiaus žmonėms, tad jei ji pasireiškia itin ankstyvoje vaikystėje arba būna įgimta, gali sutrikti ir mažylio vystymasis, turėsiantis rimtų pasekmių jo tolesniam gyvenimui. Jei pirminius tyrimus atlikę medikai jokių įgimtų nukrypimų nepastebi, visa atsakomybė tenka tėvams. Būtent jie yra pirmieji, kurie pastebi, kad kažkas ne taip. Jei klausos sutrikimas kamuoja suaugusįjį – šis, suvokdamas problemą, visada turi pasirinkimą iškart kreiptis pagalbos arba paskatinti jos ieškoti tą, kuris nesiryžta. Tačiau dažnai tokiais, kuriems prireikia paramos, tampa ne tik atžalos, bet ir patys suaugusieji. Baiminamasi dėl to, kad galimai teks nešioti klausos aparatus ar susigyventi su kitu klausos gerinimo sprendimu, kuris išskirs visuomenėje kaip atstumtąjį: ligotą, seną ar negražų.

Neseniai į Lietuvą atvykusių klausos aparatų „Philips HearLink“ filosofija paremta tuo, kad galimybę gyventi komfortiškai privalo turėti visi, o klausos aparatai nėra stigmatizuota žymė. Tai priemonė išlaikyti ryšį su visais ir viskuo, kas svarbu, nepaisant amžiaus, odos spalvos, pomėgių ar gyvenimo būdo. Kiekviename klausos aparate įdiegtas technologijų kompleksas, išryškinsiantis garsus ir sumažinsiantis foninį triukšmą. Visų modelių korpusas pagamintas iš pačių kokybiškiausių medžiagų, o patogus, patvarus dizainas sukurtas galvojant ir apie tuos, kuriems norisi diskretiškumo dėl nešiojamo klausos aparato, ir tiems, kuriems jis taps ryškiu akcentu.

Pagalba pasiekiama ranka, tereikia ją ištiesti

Pasaulio sveikatos organizacijos mokslininkai, globaliu mastu atstovaudami klausos gerinimo ekspertams, tvirtina, kad klausos protezavimo sprendimo pritaikymas yra raktas į gyvenimo kokybę. Nustatyta, kad 95 proc. žmonių stebinančiai efektyvių rezultatų atneša būtent nuolat dėvimi klausos aparatai. Visgi nežinojimas, jog klausos aparatus kompensuoja arba gali kompensuoti valstybė – viena priežasčių, kodėl į gydytoją nesikreipiama, pajutus savo ar artimojo pirmuosius silpstansčios klausos požymius, ir pasiekti tų rezultatų nepavyksta.

Norime išblaškyti visas abejones ir pagaliau atsakyti į dažniausiai girdimus klausimus, susijusius su klausos sveikatos priežiūra mūsų šalyje. Tikimės, atmintinė padės suprasti, jog iš tiesų klausos aparatų kompensavimo tvarka visai paprasta ir nuo galimybės girdėti geriau skiria vos žingsnis.

Ar galiu klausos aparatą gauti nemokamai?

Greičiausiai taip. Gauti klausos aparatą neatlygintinai turi teisę visi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu. Jei norite įsigyti aukštesnės klasės įrenginį, galima prašyti dalinės kompensacijos. Smulkesnės informacijos teiraukitės klausos centre „Klausos sprendimai“.

Kaip galiu tai padaryti?

Kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris išduos jums siuntimą pas gydytoją specialistą – otorinolaringologą (LOR). Tuomet apsilankykite pas LOR gydytoją specialistą. Jis įvertins jūsų klausos sveikatą ir nustatys, ar iš tiesų klausos aparatą galite gauti nemokamai. Jei taip, gausite tai įrodančius dokumentus – formą 027/a ir savo klausos audiogramą. Galiausiai per 30 dienų susisiekite su klausos centro „Klausos sprendimai“ specialistais, kurie padės išsirinkti jums tinkamiausią klausos aparatą. Kartu su savimi turėkite LOR gydytojo duotus dokumentus.

Į kurį gydytoją specialistą kreiptis?

Susitikime šeimos gydytojas jums pateiks siūlymus, į kurias gydymo įstaigas toliau reikėtų kreiptis. Jei susitikti su LOR gydytoju norėsite savo pasirinktoje gydymo įstaigoje, derėtų žinoti šias taisykles.

Kai nemokamas klausos aparatas yra skiriamas pirmą kartą, jums reikia susitikti su LOR gydytoju specialistu, dirbančiu tretinio lygio gydymo įstaigoje (pvz., „Santara“, Kauno klinikos). Kai nemokamas klausos aparatas yra skiriamas antrą ir kitus kartus, pakanka nuvykti pas LOR gydytoją specialistą, dirbantį antrinio lygio gydymo įstaigoje.

Kodėl naudingiau įsigyti antrą klausos aparatą?

Tik vieną klausos aparatą įsigiję suaugusieji neišvengiamai patiria „tingios ausies“ sindromą. Be klausos aparato likusi ausis gauna menką krūvį, todėl tampa mažiau jautri garsams. Dviejų klausos aparatų naudojimas abi ausis stimuliuoja vienodai ir nuo to apsaugo. Šis elementarus sprendimas žymiai pagerina savijautą, nes leidžia aiškiai suprasti kalbą net triukšmingoje aplinkoje. Žmonės su dviem klausos aparatais lengviau orientuojasi aplinkoje ir jaučiasi saugesni, nes girdi erdvinį garsą.

Kaip dažnai galiu gauti kompensaciją?

Vaikams iki 7 metų kompensuojama:

· klausos aparatas abiem ausims – kartą per 3 metus,
· individualus įdėklas – kartą per metus.

7–18 metų vaikams ir studentams iki 24 metų:

· klausos aparatas abiem ausims – kartą per 5 metus,
· individualus įdėklas – kartą per 5 metus.

Suaugusiesiems:

· vienas klausos aparatas* – kartą per 5 metus,
· individualus įdėklas – kartą per 5 metus.

*Klausos ekspertai primygtinai rekomenduoja įvertinti galimybę įsigyti du klausos aparatus.
Kas gali man padėti?

Klausos centre „Klausos sprendimai“ (Konstitucijos pr. 15, įėjimas iš Lvovo g., Vilnius) pakonsultuosime visais klausos aparato gavimo klausimais ir suteiksime reikalingos informacijos, bei, žinoma, padėsime išsirinkti tinkamiausią klausos aparatą.

Užsakymo nr.: PT_85616117