Šią savaitę sostinės komandoje nebeliko vietos ir buvusiam jos direktoriui Rolandui Jaručiui, didžiąja dalimi dėl nesantaikos su kuriuo L. Kleiza ir pats atsisveikino su „Rytu“.

Vilniečiai abipusiu susitarimu nusprendė neatnaujinti bendradarbiavimo su R. Jaručiu, kuris neteko direktoriaus posto po metinio dalininkų susirinkimo ir audito pateiktų rekomendacijų atskirti sportinę ir administracinę klubo veiklas.

Už ekipos sportinius reikalus nuo šiol bus atsakingas vyriausiasis treneris Donaldas Kairys ir jo štabas.

„Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ – pokalbis su L. Kleiza apie tamsius debesis ir permainų vėjus „Ryte“, besitęsiantį skandalų šleifą ir apskritai krepšinio ateitį Vilniuje.


– Linai, viskas, ką kalbėjote ir pranašavote prieš gerą pusmetį, dabar pildosi: Dainius Adomaitis – nebe „Ryto“ strategas, o R. Jarutis, kuriam nebuvo palankios audito išvados, – jau nebe direktorius. Pats tikėjotės, kad viskas taip greitai pasikeis?

– Aš nebuvau tik kaip sporto direktorius, turėjau ir kitokių įsipareigojimų: dar buvau ir dalininkas, ir finansiškai kažkiek atsakingas. Jau tada buvo matyti, kad ateityje problemų bus daug. Galvojau, kad viskas užtruks ir jos iškils gal kiek vėliau.

Dabar aš situaciją stebiu tik iš šalies – nebedalyvauju nei klubo valdyme, nei esu su juo kaip nors susijęs. „Rytas“ ir R. Jarutis patys turėtų pakomentuoti, kas, kaip ir ką. Čia visiškai jų reikalai. O prie ko tai prives, pamatysime. Gal kažkada visai tai pasibaigs, bet man aišku, kad ten ne vienas karas dar įvyks, kol visi viską išsiaiškins ir pasidalins valdžią, garbę ar ko jie ten nori (šypsosi).

– Treneris D. Kairys pajėgus susitvarkyti su dviem darbais vienu metu?

– Jis dabar paliktas atsakingas ir už klubo sporto vadybos darbus. Aišku, jis visus šių metų legionierius pats ir susirado bei pasirašė. Tai – jo sprendimai. Kol kas viskas čia atrodo kaip ir normaliai, bet manau, kad su laiku klubas tas pozicijas visgi atskirs, nes nėra daug pavyzdžių, jog būtų efektyvu derinti tai.

Treniruoti ir sužiūrėti sportinius reikalus yra du ganėtinai sudėtingi bei daug laiko reikalaujantys darbai. Juos abu padaryti gerai – sunku.

– Jūsų manymu, R. Jarutis iš „Ryto“ buvo patrauktas grynai dėl audito išvadų ar dėl kitų priežasčių?

– Aš nežinau. Į viską žiūriu kaip fanas. Klubas yra finansuojamas Vilniaus savivaldybės, tai ji, kaip dalininkė, deklaruojanti, kad dabar viskas bus skaidru, ir turėtų visa tai pakomentuoti. Linkiu jiems daug sėkmės, kad tų problemų mažiau būtų.

Bet manau, kad „Rytas“ netolimoje ateityje, per artimiausius dvejus metus, pakeis savininkus ir pereis į kažkieno kito rankas. Tada komanda turės solidų biudžetą ir galės rimtai konkuruoti. Na, arba Vilniuje atsiras kita komanda. Tai tikrai nėra susiję su manimi, tik panašu, kad į tą pusę viskas eina.

– Linai, o save dar matytumėte to naujo „Ryto“ ar galbūt užgimsiančios kitos Vilniaus komandos dalimi?

– Ne, aš dabar save matau tik kaip sirgalių. Taip yra gera stebėti krepšinį – tai žymiai geriau, pigiau ir smagiau. Ir šeima laimingesnė. Tos visos intrigos, kurias teko praeiti, netraukia. Ambicijų grįžti į tokią poziciją aš tikrai neturiu.

Yra žmonių, kurie nori ir gali sau leisti turėti klubą. Tai labai svarbu, nes tenka investuoti daug pinigų nežinant, kiek visa tai truks, kol sulauksi kažkokios grąžos ir titulų.

– Jūsų galva, kiek realu šiuo metu sostinėje turėti Europos turnyrų mastu sėkmingą komandą?

– Konkuruoti didžiajame Europos paveiksle nelengva. Būkime atviri: yra viena lyga, apie kurią viskas ir yra – tai Eurolyga. Jeigu nori kažko siekti, turi žaisti joje. Europos taurė yra gerai, nes suteikia viltį patekti į Eurolygą, o FIBA Čempionų lyga dar labai toli nuo to lygio. Visi geriausi klubai žaidžia Eurolygoje. Bet norėdamas pakilti iki jos turi labai daug investuoti – ir be grąžos.

– Į sklandžiai, šviesiai ir viltingai prasidėjusį naująjį „Ryto“ sezoną visgi atslinko ir tamsesi debesys. Klubas suspendavo galimai autoįvykį sukėlusį ir iš jo pasprukusį amerikietį Chrisą McCulloughą, dėl kurio veiksmų policija atlieka tyrimą. Kodėl „Rytui“ vis nesiseka išvengti panašių skandalų?

– Kai perki talentingus, bet pigius žaidėjus, tu rizikuoji, nes greičiausiai jie turės kažkokių problemų. Mes pasimokėme su Dominique Suttonu, kuris manė, kad yra daug geresnis, nei buvo iš tikrųjų.

Jei žaidėjas atitinka visus tavo reikalavimus, yra ir atletiškas, ir pašauktas NBA, ir dar pigus, turi būti kažkokios ir raudonos vėliavos. Juk taip nebūna, kad „Ferrari“ kainuoja tiek pat kiek „Žigulys“.

– O jeigu kalbėtume apie patį žaidimą, kaip jums kol kas patinka LKL lyderiaujančio „Ryto“ forma šiemet?

– „Rytas“ gerai pradėjo sezoną, žaidžia greitą krepšinį. Viskas yra paremta gynėjais. Pažiūrėsime, kaip toliau seksis.

Tiesa, mano manymu, LKL yra žymiai susilpnėjęs, iš Klaipėdos „Neptūno“ nelabai kas liko, o „Žalgiriui“ šis sezonas dėl visų aplinkybių irgi labai komplikuotas nusimato.

Visa laida „Krepšinio zona“, rodoma kiekvieną penktadienį 13 val. 30 min., – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)