Ką daryti, kad mūsų atžalos rinktųsi laisvalaikį gamtoje, o ne vien virtualų pasaulį, paklausėme jaunimo asociacijos „Patirk“ projektų vadovės, skautės ir neformalaus ugdymo būrelių vadovės Almos Kisielienės, aštuntus metus dirbančios su vaikais ir jaunimu. Kalbinau ją kaip tik sugrįžusią iš eilinės stovyklos ir besiruošiančios į kitą.

Alma, iškart čiupkim jautį už ragų: kas labiausia trukdo vaikui atrasti gamtos pasaulį?

Gal ir paradoksaliai skamba, bet labai dažnai... patys tėvai. Tikriau jų perdėtas atsargumas, noras apsaugoti savo atžalą nuo visų tikėtinų ir įsivaizduojamų pavojų. Pokalbiuose su tėvais prieš stovyklą dažniausiai matau susirūpinusius veidus ir girdžiu klausimus – kas bus su jų vaikais, jei pradės lyti, ar jie nesušals naktį, ar jie tikrai valgys stovyklos maistą ir aibę panašių baimių.

Žinoma, galima suprasti tėvų rūpestį, tačiau pernelyg saugodami savo vaikus nuo bet kokių pavojų ir sunkumų( o tai reiškia – daug ką atlikdami už juos), padarome jiems meškos paslaugą. Vaikai praranda įgimtą iniciatyvą veikti ir patys pajusti sprendimų pasekmes, be to, laukinę gamtą ir buvimą joje pradeda suvokti tik kaip galimų pavojų šaltinį. Toks požiūris dar labiau stabdo vaiką nuo buvimo gamtoje, laimei, jis pamažu ar greičiau ima keistis dalyvaujant įvairiose fizinio aktyvumo veiklose gamtoje: sausumos ar vandens žygiuose, stovyklose.

Jaunimo asociacija „Patirk“

Natūralu, kad tėvams, ypač tiems, kurie patys neturi tokios patirties, žygis ar stovykla po atviru dangumi atrodo kiek pavojingai. Dažnam tikriausia kyla klausimas – o kur yra ta protinga riba? Kiek atžalai leisti pajusti gamtą tarkim sušlampant, sušalant ar išalkstant? Kaip tą balansą pavyksta išlaikyti jūsų stovyklose?

Planuojant sudėtingesnes veiklas pirmiausiai reikalingas konkrečios situacijos, vaiko amžiaus, fizinio pajėgumo, net temperamento įvertinimas bei sveiko saiko pojūtis, leidžiantis iš anksto numatyti tiek galimus sunkumus, tiek ir fizinį ir emocinį krūvį, tenkantį vaikui. Mūsų organizuojamose stovyklose didžiulė atsakomybė tenka vadovams, kurie skatina vaiką tapti savarankišku, išbandyti save dalyvaujant įvairiose veiklose, palaiko įveikiant sunkumus, tuo pačiu stebi, kad jis pavalgytų, išsivalytų dantis ir nusipraustų, kad pakankamai išsimiegotų.

Visa tai yra būtina geros vaiko savijautos sąlyga. Vadovas taip pat kuria draugišką atmosferą, prie laužo pasakoja įdomias istorijas, moko dainų ir žaidimų, ugdo vaiko smalsumą ir pasitikėjimą savimi, o kartu drąsą ir pasiryžimą atrasti santykį su gamta ir pačiu savimi. Labai norėčiau paskatinti tėvus, o ypač tėčius, kurie dažnai daug dirbdami jaučiasi kiek atitrūkę nuo vaikų ugdymo – eikite su vaikais į žygius patys, atraskite gamtą ir buvimą kartu. Nepulkite vadovauti – leiskite vaikui imtis iniciatyvos, jeigu tai nėra pavojinga – leiskite jam klysti, neskubėkite daryti už jį. Bet žinoma, būkite šalia ir stebėkite, kad suspėtumėte ateiti į pagalbą, jei jos tikrai prireiks. Parodykite pavyzdį, bet leiskite vaikui daryti pačiam. Tokiuose žygiuose užsimezga ypatingas ryšys, kuris dažnai išlieka visą gyvenimą. Galų gale, jeigu neturite tokių galimybių patys, moksleivių atostogų metu galite paieškoti savo vaikui ar vaikams stovyklos, vykstančios gamtoje.

Ievos Sutkaitytės nuotr.

O kokią veiklą gamtoje pasiūlytumėte pirmam žygiui su vaiku ar vaikais? Ką įprastai organizuojate savo stovyklose?

Mūsų - asociacijos „Patirk“ stovyklos dažniausiai trunka savaitę, kurios metu komanda, talkinant savanoriams, vaikams organizuoja sudėtingesnius užsiėmimus: trumpesnius ar ilgesnius sausumos ir vandens žygius tiek baidarėmis, tiek ir unikaliomis daugiavietėmis irklinėmis valtimis (,,žalčiais“), maudynes, įvairias orientavimosi užduotis, žaidimus ir dainas prie laužo, pratybas alpinizmo ir kliūčių ruožo trasoje, šaudymą iš lanko, moko išlikimo gamtoje įgūdžių, laužų kūrimo ir maisto gaminimo, įvairių inžinerinių stovyklos statinių rišimo iš virvių ir lazdų bei dar daugelio kitų dalykų. Suprantama, kad tokią įvairiapusę programą organizuoti patiems tėvams būtų tikrai sudėtinga, tačiau penkių ar dešimties kilometrų žygis mišku su nakvyne prie laužo, dienos ar dviejų plaukimas baidare ramesne upe yra tikrai įveikiamas iššūkis. Pirmą kartą išėjusiam į tokį žygį vaikui, o tikriausiai ir jo tėvams, tai paliks neišdildomą įspūdį.

Ar daug įrangos ir pasiruošimo tam reikia?

Šiais laikais turistinį inventorių gamina daugybė gamintojų. Norint viską nusipirkti vienu metu, gali būti nepigu, tačiau galbūt yra galimybė iš ko nors pasiskolinti ar išsinuomoti. Galų gale, stovyklaujant šiltuoju metų laiku ne tiek jau daug visko ir reikia – patogios kuprinės, palapinės, kilimėlio, miegmaišio, žygio batų ar sportbačių, neperšlampamos striukės, katiliuko maistui gaminti, asmens higienos reikmenų. Na, dar dubenėlio, puodelio, šaukšto ir peilio. Berods, viskas. Taigi, ne tiek jau ir daug. Na, o stovyklos didžiąją dalį įrangos paprastai turi ir pačios.

Daug tėvų, ypač auginančių ne vieną vaiką, galbūt nedrįsta leisti vaikų į stovyklas bijodami, kad tai bus per didelė našta jų šeimos biudžetui. Kiek kainuoja savaitės stovykla vienam vaikui?

Stovyklos kaina vaikui savaitei su nakvyne palapinėje kainuoja apie 190 eurų įskaitant maitinimą, vadovus, visas veiklas, reikalingą įrangą ir inventorių bei stovyklos infrastruktūrą. Tam, kad sklandžiai ir saugiai vyktų didelė stovykla gamtoje, dar kelios savaitės iki jos pradžios ir jos metu dirba daugiau nei 20-ies žmonių komanda įskaitant talkinančius savanorius.

Į pagalbą tėvams ateina įvairūs fondai, padengiantys ženklią dalį stovyklos išlaidų. Pavyzdžiui, mes, jaunimo asociacijos „Patirk“ komanda savo projektui gavome lėšų iš Sporto rėmimo fondo, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra. Projekto finansavimas (iš viso daugiau nei 32000 eurų) buvo skirtas fizinio aktyvumo skatinimui ir inventoriaus įsigijimui. Su fondo pagalba šiemet suorganizavome 6 renginius: dvi septynių dienų trukmės vasaros stovyklas vaikams, savaitgalio stovyklą suaugusiems, 100 dalyvių vandens žygį Nemunu vikingų valtimis ,,Žalčiais” bei baidarėmis, didžiulio susidomėjimo sulaukęs renginys ,,Plauk saugiai”, o taip pat vadovų ir savanorių mokymus. Paskaičiavome, kad iš viso projekto veiklose dalyvavo ir tikėtina – ryšį su gamta ir pergalės skonį atrado apie 400 įvairaus amžiaus dalyvių – vaikų, jaunimo, suaugusiųjų, senjorų, bei, kas smagiausia – renginiuose dalyvavo ir 25 neįgalieji.

Kai matai, kokie vaikai atvažiuoja ir kokie švytintys išvažiuoja iš stovyklos – supranti, kad visi organizaciniai darbai buvo ne veltui. O grįžtant prie finansų temos – iš tiesų smagu, kad dėl projekto finansavimo ne tik gali pagerinti veiklų kokybę, bet atsiranda galimybė priimti ir apmokyti gausėjantį būrį vadovų ir talkinančių savanorių, pakelti jų motyvaciją. Kurie, kad ir ką besakytum, yra bet kurios geros stovyklos pagrindas. Kita, turbūt ne mažiau svarbi tokios finansinės paramos pusė – galimybė sumažinti stovyklų ir renginių kainas bei dalį renginių organizuoti nemokamai, todėl projekto remtose veiklose galėjo dalyvauti ir mažiau pasiturintieji, sunkiau gyvenančios daugiavaikės šeimos, neįgalieji. Ačiū jums, mūsų rėmėjai!

Ievos Sutkaitytės nuotr.

Ką patartumėte tiems tėvams, kurie pirmą kartą ryšis patys keliauti į kelių dienų žygį gamtoje su vaikais arba pirmą kartą patikėti atžalas vadovams visai stovyklai?

Galbūt ir keista, bet net ir pačius nedrąsiausius bei prie kompiuterio užsibuvusius vaikus dažnai masina naujos patirtys ir nuotykiai. Įgyjamos žinios ir įgūdžiai, o ypač kad ir nedideli, bet asmeniniai pasiekimai, sakykim, pirmas savarankiškai sukurtas laužas ar įveiktas keliolikos kilometrų žygis. Jie tarsi nejučia vaikui įkvepia drąsos ir pasitikėjimo savimi, o tuo pačiu – skatina užsibrėžti dar didesnį iššūkį ir eiti toliau. Tad ką be organizuotumėte patys – renginio gale reikia pergalės ! Jos „skonio“ pajutimas užves jūsų atžalą! O kartu atsiras ir gilės ryšis su gamta, tėvais ar bendraamžiais Ir žinoma – pačiu savimi. Tad patarimas būtų vienas – tiesiog reikia žengti žingsnį per daug neatidėliojant. Čia ir dabar. Artimiausią savaitgalį. Ar tai lengva? Ne visada. Ar tai prasminga ir giliai palies jūsų vaiką ir jus pačius – tikrai taip.

O jei susidomėjote mūsų veikla – visada galite daugiau informacijos rasti patirk.com, bei Patirk FB paskyroje, parašę el. paštu arba paskambinę telefonu +37062161935.

Užsakymo nr.: PT_85361417