Inžinierinės namo sistemos yra būtent ta namo statybų dalis, kuri nors yra mažiausiai vizualiai pastebima, tačiau ją žmogus stipriausiai pajaučia. Ji lemia tai, kas šiais laikais itin vertinama – komfortą. Pasak specialistų, renkantis ir planuojant šias sistemas – verta investuoti laiko, pinigų ir iškarto dėliotis visumą.

Inžinerinių sistemų įtakos augimą sieja su noru gyventi tvariau

Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius, architektas Gintaras Stauskis sako, kad šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje žmonės stipriai atsigręžia į tvarų vartojimą – namai ir juose sumontuota inžinerinė sistema yra to dalis.

„Šiandien klientai, kurie stato ar planuoja statyti namus, yra itin reiklūs. Jie nori, kad jų namai ir po dešimt, ir po dvidešimt metų būtų tokie pat funkcionalūs, patogūs. Taip pat vis dažniau pastebiu, jog, renkantis skirtingas sistemas, žmonės nori, kad jos galėtų veikti glaudžiai, viena su kita organiškai. Pavyzdžiui, kad tas pats įrenginys ir šildytų, ir vėsintų. Atsiranda tokių, kurie nori labai daug įvairių įrenginių, turi „supernamo“ idėją. Aš, visgi, patariu „neapkrauti“ namų, o rinktis tai, kas išties būtina ir bus aktyviai naudojama“, – mintimis apie nūdienos inžinerines sistemas dalinasi profesorius.

Pasak specialisto, apie inžinerines sistemas reikia galvoti iš anksto. Tai ne ta namo statybos dalis, kurią galima atlikti labai greitai, skubant ir tikrai ne tai, ką galime atidėti ateičiai: „Visada sakau, kad svarbiausia, kad tai būtų kokybiška technika. Tiek šildymo sistema, tiek vėsinimas ar vėdinimas – tai sistemos, kurios turėtų „tarnauti“ ne dvejus ar penkerius metus, o kur kas ilgiau. Būtent dėl to į statybų planavimo procesą reikia iškart žiūrėti kompleksiškai, konsultuotis su tos srities specialistais“.

Kokios inžinerinės sistemos turėtų būti šiuolaikiniame name? Pasak architekto G. Stauskio, vienareikšmiško atsakymo nėra.

„Pasaulis šiuo klausimu dabar balansuoja ties dviem tendencijom: nors ieškome kuo tvaresnių, aplinkai palankesnių, sąmoningesnių sprendimų, tačiau, tuo pačiu, mėgstame ir technologines naujoves. Mano patarimas – rinkitės tai, kas kokybiška, tai, kas išties pritaikyta, tinkama ir būtina jūsų namui. Geriausia pasikonsultuoti su šios srities specialistais ir įrangą sumontuoti teisingai“, – sako pašnekovas.


Gerai veikiančias inžinerines sistemas lygina su žmogaus kraujotaka

Inžinerinių sistemų specialistas Rolandas Mackonis sako, kad savo klientams rekomenduoja rinktis tas sistemas, kurios suteikia komfortą ir kokybišką gyvenimo būdą. Jis pabrėžia, kad rinktis reikia kruopščiai, nes namo katilinė – tai jos širdis, o visos sistemos, kurios veda į ją ir iš jos – tarsi kraujotakos sistema, ir jei ji „užsikimšusi“ – sklandaus visumos veikimo negalite tikėtis.

Specialistas inžinerines sistemas skirto į dvi grupes: būtinosios, be kurių žmogus name tiesiog negali gyventi, ir tos, kurios nėra būtinos, tačiau jos labai pagerina gyvenimo kokybę. Pirmajai grupei jis priskiria namo vandentiekį, kanalizaciją ir šildymo sistemą. Taip pat – namo vėdinimo sistemą, kuri yra tarpinis dalykas: specialistai ją rekomenduoja, tačiau, visgi, ne visi žmonės supranta jos būtinybę.

„Be vėdinimo sistemos name žmogus gali gyventi, visgi, šiuolaikiniuose, moderniuose namuose tai būtina, nes namas neturės aukštos energetinės klasės, nesant užtikrintai oro apykaitai, gali pradėti pelyti sienos, veistis mikroorganizmai. Pati vėdinimo sistema pagerina namų mikroklimatą, žmogus visą laiką kvėpuoja grynu ir išfiltruotu, švariu oru.

Brink Climate Systems nuotr.

Šildymo sistema – irgi labai svarbus sprendimas. Aš klientams paprastai siūlau geoterminį šildymą. Man patinka itin aukštas jo veikimo efektyvumas ir pačios sistemos patikimumas. Jis paprastai pritaikytas ir tam, kuris išmano šiuolaikines technologijas, ir tam, kuris nieko nežino. Kai namuose įrengtas šilumos siurblys, tai ne tik šiuolaikiškas bei ekonomiškas sprendimas, tačiau ir saugumo garantas. Kodėl? Ogi tai, kad tokioje sistemoje nėra jokio degimo proceso ir jokios sprogimo galimybės. Turiu neseną pavyzdį. Likus kelioms dienoms iki Kalėdų vienas žmogus man skambina ir sako: susprogo kieto kuro katilas, ką man daryti? Tie žmonės ne tik liko be šildymo žiemos metu, tačiau sprogimas pridarė didelių nuotolių, sprogimo smūgis net katilinės duris išlaužė. Spėkite, ar jie dar norėjo tokiu būdu šildyti namus? Žinoma, kad ne. Jau po kelių dienų jų namuose sumontavau „alpha innotec“ šilumos siurblį, su kuriuo to niekada nebus. Žmonės, kurių namuose jau esame sumontavę tokius šilumos siurblius, džiaugiasi, kad įmonė, užtikrinanti šių siurblių aptarnavimą, iškart mato įrenginio veikimą nuotoliniu būdu. Viskas itin šiuolaikiškai – mobiliųjų programėlių pagalba.“

Tenko Baltic nuotr.

Pasakoja, kokie klausimai kyla besirenkantiems inžinerines sistemas

Pasak R. Mackonio, kai klientai svarsto, kokią inžinerinę sistemą rinktis, kiek tam išleisti, jis visada siūlo įsivaizduoti, kad perkamas automobilis: „Ir aukščiausios klasės „Audi“, „BMW“ ar „Mercedes“, ir ekonominės klasės automobiliai atlieką tą pačią funkciją – jie leidžia iš taško A pasiekti tašką B. Visgi, egzistuoja ir kiti faktoriai: patikimumas, saugumas, patogumas, pojūtis, sąnaudos, galimybės. Analogiškai reikėtų galvoti ir renkantis šilumos siurblį.“

Tenko Baltic nuotr.

Specialistas pabrėžia, kad šiandien dar esama stigmatizuoto požiūrio, kad šilumos siurbliai yra brangūs, naudojantys daug elektros, todėl ne kiekvienam įperkamai. Išties, yra visai kitaip. Jei įranga parinkta teisingai, gerai sumontuota – tai tvarus, ekonomiškas ir ilgaamžis pasirinkimas.

„Dažnas klientų klausimas – kas prižiūrės, remontuos, kiek tai gali kainuoti, kas bus, jei šilumos siurblys suges? Atsakymas paprastas – šilumos siurblys yra beveik negendantis įrenginys, jei pasirinkote patikimą gamintoją, jei įrenginio galia, kiti katilinės komponentai teisingai parinkti ir sumontuoti. Jeigu atsiranda kažkoks sutrikimas, jis „išlįs“ per pirmus eksploatacijos metus, todėl svarbu, renkantis įrenginį, įsigyti su kuo ilgesne garantija. Pavyzdžiui, „alpha innotec“ daugeliui modelių šilumos siurblių suteikia penkerių metų garantiją. Klientams tai – didelis privalumas. Kai įmonė parduodamai inžinerinei sistemai suteikia ir vietinę priežiūrą – tai didelis privalumas. Įsivaizduokite, žiema, o šilumos siurblys nustojo veikti? Gerai, kai gali pagalbos sulaukti vos per dieną ar net greičiau – iškart, specialistams nuotoliniu būdu įvertinus, kas tai per bėda“, – patirtimi dalinasi jau daugiau nei dešimtmetį inžinerinių sistemų srityje dirbantis specialistas.

Po penkerių metų naudojimo – džiaugiasi priimtais sprendimais

Tadas Sprindžiūnas, prieš penkerius metus aktyviai sprendęs, kokias inžinerines sistemas rinktis statomoje sodyboje, sako, kad jam svarbiausias ir esminis kriterijus buvo patogumas.

„Nenorėjau dėti pastangų į namų šildymą. Apie malkas, kietą kurą net nesvarsčiau. Sodyboje gyvename nepastoviai, tačiau dažnai lankomės, todėl mums buvo svarbu, kad namas būtų šildomas patogiai, pigiai ir galėtume viską kontroliuoti per atstumą. Šilumos siurblys ir buvo tas pasirinkimas, kuris atliepė visus norus. Aišku, man pirmoje vietoje visada kokybė, todėl rinkausi vokiečių gamintojo šildymo sistemą“, – sako T. Sprindžiūnas, sodybą turintis Anykščių rajone, o gyvenantis sostinėje.

Šiandien, kai name esančiomis sistemomis pašnekovas naudojasi jau penkerius metus, sako galintis drąsiai teigti – priimti sprendimai dėl inžinerinės sistemos pasiteisino.

„Jei kalbame apie kaštus, tai, mano nuomone, daugiausiai atsieina pradinės investicijos, bet vėliau mokamos sąskaitos už elektros energiją – tikrai nedidelės. Pavyzdžiui, už savo sodybos elektros sąnaudas, kurios skirtos 120 kv. m plotui aptarnauti: šildymas, vandens paruošimas, vėsinimas, kitur naudojama elektra – vidutiniškai visus metus moku vos po 80 eurų per mėnesį“, – konkrečiais skaičiais dalinasi pašnekovas.

Tadas Sprindžiūnas, paklaustas, ar yra patenkintas inžineriniais sprendimais, kuriuos jam prieš penkerius metus padėjo pasirinkti, suprojektuoti ir įdiegti įmonė „Tenko Baltic“, sako: „Jei statysiu dar vieną namą, jame bus analogiškos sistemos: vokiškas „alpha innotec“ šilumos siurblys, „Renovent“ rekuperatorius, vėdinimo sistema ir „BEKA“ kapiliarinė vėsinimo sistema, kuri yra sumontuota lubose ir teikia ypač daug džiaugsmo karštomis vasaros dienomis“.

Hiepler & Brunier nuotr.

Esminė sąlyga sau ir gamintojams – aukščiausia kokybė

Kaip sako inžinerinių sistemų įmonės „Tenko Baltic“ pardavimų vadovas Mindaugas Budrys, šiandien į inžinerines sistemas nėra žiūrimą kaip į mažiau reikšmingas namo dalis. Netgi atvirkščiai – norintys gyventi moderniame, komfortiškame, tvariame būste, kuris tarnauja žmogui, o ne atvirkščiai, inžinerinių sistemų projektavimą pradeda pirmose statybų fazėse.

Tenko Baltic nuotr.

„Namai – žmogaus tvirtovė, kurioje jis turi jaustis saugiai, patogiai, kur jis gali ilsėtis, mėgautis gyvenimu, o ne nuolat vargti ir dėl jo dirbti. Mūsų klientai – būtent tokie. Namo šildymas turi nesukelti jokių rūpesčių ir pridėtinių buities darbų. Oras, kuriuo žmogus kvėpuoja, turi būti gaivus ir be nuolatinio langų darinėjimo. Vasarą kęsti karštį – irgi jokia būtinybė, nes turime pažangų, inovatyvų spendimą – kapiliarinę vėsinimo sistemą. Be jokių pakabinamų vidinių bei išorinių blokų, be pūtimo, be jokio triukšmo – viskas natūraliai įsilieja į namo visumą ir yra plika akimi net nepastebima. Manau, kad inžinerinės sistemos, kurias bene 15 metų montuoja mūsų klientai lietuvių namuose, atspindi labai svarbią dermę: inovacijų, komforto ir estetikos“, – apie tai, kaip nori gyventi šiuolaikinių namų savininkai, pasakoja pardavimų vadovas.

Kaip sako specialistas, geriausias sprendimas tiems, kas nori įsitikinti, kaip veikia įmonės parduodamos inžinerinės sistemos – užsukti į „Tenko Baltic“ biurą, įsikūrusi Vilniuje, Žirmūnų g. 139A. Čia galima plačiau padiskutuoti apie inžinerines sistemas ir tikrai rasti sprendimų, kurie džiugintų ne tik šiandien, bet ir po kelių dešimtmečių.

Daugiau informacijos galite rasti: www.tenko.lt

Užsakymo nr.: PT_85251243