Pasak projekto organizatorių, toliausiai nuo sostinės į vakarus nutolusioje Neringoje pristatoma viena inovatyviausių scenos menų formų – naujasis cirkas – suteikia galimybę giliau susipažinti su šiuolaikinio cirko, atsisakiusio gyvūnų išnaudojimo, žanru, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kuršių nerijai suteiktas UNESCO statusas mus ypatingai įpareigoja saugoti ir vystyti žaliojo, aplinkai ir gyvūnams draugiško kurorto viziją. Naujasis cirkas iš esmės keičia šio žanro idėjų visumą. Jis ne tik linksmina, bet ir paliečia socialines problemas, žmogiškąsias vertybes, yra atviras visiems nepriklausomai nuo rasės, tikėjimo, amžiaus, išsilavinimo ar kitų socialinių skirtumų“, – sako Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė E. Lubickaitė.

Pirmasis pasirodymas „Naujojo cirko stotelėje“ – šiuolaikinio cirko spektaklis „Tenho Outdoor“. Jis atsigręžia į senąjį cirką kaip prisiminimą, pripildytą aibe tradicinių triukų: akrobatinių numerių, stipruolio triukų, balansavimo su kėdėmis. Netikėtumų kupiną spektaklį, skirtą visai šeimai, Nidoje papildys trupės narių Sasu Peistola ir Jenni Lehtinen rengiama akrobatikos vaikams kūrybinė laboratorija.

Rugsėjo 17 d. Nidoje viešės ne tik atlikėjai iš Suomijos, bet ir lietuvės Marijos Baranauskaitės (Lietuva – Prancūzija) „Sofos projektas“.

Pasak autorės, projektas yra skirtas dar neišbandytai publikai – sofoms. „Kūrybinio proceso metu tiriami žmonių ir sofų tarpusavio santykiai. Kaip mes, žmonės, esame susiję su sofomis? Ką šiuose santykiuose galime sužinoti apie save ir kitus (žmones ir ne žmones)? Kokius gyvenimus mes turime? Ar žmonės gali atlikti pasirodymus sofoms? Kiek reikia sąmoningumo būnant žiūrovu ir kiek atlikėju?“ – šiuos ir kitus klausimus kelia M. Baranauskaitė, savo pasirodymą skirianti baldams.

Rugsėjo 18 d. Nidos uosto teritorijoje išdygs kupolo formos cirko palapinė, o „Agit-Cirk“ pasirodymai iš uždaros erdvių persikels į ją. Šiuolaikinio cirko mono spektakliai „Lidija“ ir „Stipruolis“ vyks visiškai greta žiūrovų, taip sukuriant intymią ir įsimintiną patirtį.

„Lidija“ – tai akrobatės Jenni Lehtinen solo kūrinys, kuriame po cirko palapinę artistė juda naudodama medines kupolo konstrukcijas. „Stipruolis“ – cirko artisto Sasu Peistola mono spektaklis, vaizduojantis kvapą gniaužiančius praeities epochų talentų pasirodymus. Abu kūrėjų pasirodymai subtiliai atnaujina suomių cirko kultūrines tradicijas, stilingai perkeldamas jas į šiuos laikus.

„Agit-Cirk“ yra cirko meno ir muzikos asociacija, įkurta 2005 m. „Agit-Cirk“ nariai kuria cirko, muzikos ir poezijos srityse, o savo misija įvardina unikalių ir modernių, aukšto lygio tarpdisciplininių cirko spektaklių kūrimą. Vienas iš trupės tikslų – supažindinti publiką su cirko menu rengiant pasirodymus tokiose vietose ir renginiuose, kur šiuolaikinis cirkas dar neregėtas. „Agit-Cirk“ pasirodymai jau pažįstami Skandinavijos, Europos, Rusijos, Naujosios Zelandijos ir JAV publikai.

Projektą „Naujojo cirko stotelė Nidoje“ įgyvendina „Menų spaustuvė“ ir Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė. Žiūrovų skaičius pasirodymuose itin ribotas, būtina išankstinė registracija svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją