1. Panaši spalvų gama

Nekraukite ant lentynų visko, ką turite – atrinkite tik tuos daiktus ir knygas, kurie tarpusavyje dera savo spalvomis. Dažniausiai eksponuojamos achromatinių bei kelių akcentinių spalvų knygos. Kokios akcentinės spalvos bus, rinktis jums – jos turėtų derėti prie bendro kambario interjero.

Suradus tinkamas knygas, prie jų derinkite kitus interjero aksesuarus. Stikliniai, pinti ir mediniai aksesuarai dera praktiškai prie visko. Kad būtų lengviau, galite knygas laikyti atvirkščiai – lapais į priekį. Tuomet nereikės sukti galvos dėl spalvų derinimo.

2. Grupavimas

Tai bene svarbiausia taisyklė. Atkreipkite dėmesį, kad visuose pavyzdžiuose knygos bei aksesuarai yra grupuojami po kelis. Neišdėstykite visų knygų į vieną eilę – sugrupuokite jas po 5 ar kitokį nelyginį skaičių ir išdėliokite tas krūveles po lentynas. Taip jos įgauna lengvumo įspūdį ir neatrodo tokios apkrautos.

Taip pat naudokite skirtingus knygų eksponavimo būdus – vertikalų ir horizontalų. Taip išvengsite monotonijos ir galėsite panaudoti sluoksniavimo būdą.

Lentynų dekoras

3. Skirtingi aukščiai

Jeigu grupuojate vazą, statulėlę ir knygas, visi šie trys elementai turėtų būti skirtingų aukščių. Galite įsivaizduoti, kad iš jų formuojate trikampį. Net jeigu ant lentynos statote po vieną atskirą daiktą, šalia esantys daiktai turėtų būti skirtingų dydžių.

4. Asimetrija

Nenaudokite simetrijos – tai nuobodu. Kiekviena lentyna yra atskiras elementas, o jų visuma lemia bendrą vaizdą. Jeigu ant vienos lentynos pastatėte rėmelį su nuotrauka, tai nereiškia, kad šalia taip pat turi būti rėmelis. Laikykitės skirtingų aukščių, grupavimo principo ir savaime išvengsite simetrijos.

Lentynų dekoras

5. Sluoksniavimas

Būtina dėlioti daiktus vieną ant kito. Tam geriausiai tinka horizontaliai sudėtos knygos. Ant jų galite dėti ir statulėles, ir rėmelius ar augalus. Na, o jeigu vienoje lentynoje derinate kelis paveikslus rėmeliuose, dėkite juos taip, kad mažesnysis šiek tiek uždengtų didesnį.