Savaitgalį Kaune susibūrė tik 4 iš 18 Eurolygos komandų, o nesklandumų jau nepavyko išvengti.

Priešsezoniniame Eurolygos turnyre turėjo dalyvauti Stambulo „Anadolu Efes“, bet turkai pranešė neatvyksiantys dėl kelionių suvaržymų.

Vietoje praėjusio Eurolygos reguliaraus sezono lyderių Lietuvą sėkmingai pasiekė Vokietijos čempionai. Tuo ypač džiaugėsi vienas ALBA puolimo lyderių P. Siva.

„Esu laimingas, kad vėl esu aikštėje, kad vėl žaidžiame Eurolygoje. Pasiilgau šio turnyro, šios aplinkos ir džiaugsmo joje būnant“, – nepaisant nesėkmės šeštadienio rungtynėse su Milano „Olimpia“, iki ausų išsišiepęs buvo 29-erių amerikietis.

Regis, jis visiškai ramus ir dėl artėjančio sezono. Remiantis P. Sivos logika, atsakingi asmenys daro viską, kas įmanoma, o jaudintis dėl neįmanomų dalykų nėra jokio tikslo.

„Kaune mane maloniai nustebino, kai atvykus į treniruotę buvo patikrinta visų komandos atstovų temperatūra, griežtai žiūrima, kad laikytumėmės saugios distancijos.

Manau, ALBA klubas taip pat puikiai dirba sudarydamas mums saugias sąlygas treniruotis: dezinfekuodamas visas patalpas, ribodamas pašalinius kontaktus.

Bus sunku pradėti sezoną, nes sporto pasaulyje dar neturėjome tokios patirties. Tačiau jaučiu, kad klubai stengiasi iš paskutiniųjų. Todėl aš nerimauju nepernelyg stipriai – suprantu, kad, kaip žaidėjas, daugiau prašyti iš klubų ir negalėčiau“, – paaiškino ALBA legionierius.

Galbūt jo žodžiai savaip išmintingi, bet verta įsiklausyti ir į gyvenimo patirtį. Kurios daugiau už visus turi vyriausias tarp vyriausiųjų Eurolygos trenerių Aito Garcia Renesesas.

73-ejų Berlyno klubo strategas žino tiek, kad apie ateinantį sezoną nežino nieko.

„Tikiuosi, virusas išsikvėps, ir galėsime žaisti kaip įprasta arba bent jau geriau kontroliuoti situaciją. Bet labai sunku nuspėti, kaip bus. Visi bando tai daryti, o reikalai susiklosto savaip. Aš tiesiog nežinau“, – pečiais traukė ispanas.

Tuo metu Milano ekipos vairininkas Ettore Messina neabejoja bent jau tuo, kad sezonas bus tikrai neeilinis.

Ar visos komandos galės žaisti namų rungtynes savo arenose? Ar visi svečiai galės laisvai atvykti ir vėliau taip pat grįžti namo? Kaip reikės elgtis nustačius koronaviruso protrūkį ekipoje? Ar žiūrovai galės patekti į arenas?

Šie ir kiti klausimai neduoda ramybės italui bei jo kolegoms.

„Yra šalių, į kurias vykstant reikia specialaus leidimo. Yra ir tokių, iš kurių grįžus į Italiją reikia izoliuotis. Sklinda gandai, kad, pavyzdžiui, Izraelis vėl įves visuotinį karantiną.

Situacija nuolat kinta, tad norint išgyventi šioje nepažįstamoje teritorijoje reikės daug lankstumo, bendradarbiavimo tarp klubų ir stiprios Eurolygos lyderystės. Reikės labai daug dirbti, kad numatytume visus galimus scenarijus ir kartu rastume išeitis. Taip pat reikės daugiau išradingumo, greito reagavimo.

Pavyzdžiui, teisėjams taip pat bus nelengva keliauti. Jie galėtų vykti kartu su komanda, jei tik ji skrenda užsakomuoju reisu. Arba galima būtų pasitelkti vietinius arbitrus. Tiesiog įprasti standartai nebetiks, jei pagrindinis mūsų tikslas – žaisti krepšinį taip ilgai, kaip tik įmanoma“, – svarstė krepšinio profesioriumi pravardžiuojamas 60-metis specialistas.

Tačiau ne visi klubai gali sau leisti privačius skrydžius kaip „Olimpia“.

Atėnų „Panathinaikos“ vairininkui Georgui Vovorui kelionė į Kauną kaip reikiant prailgo.

„Vykdami čia turėjome du jungiamuosius skrydžius, ir tai tikrai nėra saugus keliavimas. Patys saugomės, kaip galime, bet tai nelengva. Iš Graikijos ne visas šalis pasiekti paprasta, be to, nežinome, kas bus, jei komandoje bus nustatytas viruso atvejis. O dar jei nustatytas būnant išvykoje... Matysime, kokios bus procedūros. Vienintelė žinutė, kurią noriu pasiųsti – vis tiek turime žaisti, turime tęsti savo gyvenimus“, – samprotavo 43-ejų graikas.

Kuomet yra tiek potencialiai pavojingų išorinių veiksnių, logiškiausia atrodytų pasekti NBA pavyzdžiu ir pasislėpti išpučiant nuo aplinkos izoliuotą „burbulą“. Tačiau tuomet Eurolyga galutinai susipriešintų su nacionalinėmis lygomis, kuriose dalyvauti klubams nebeliktų galimybių.

Tad norint kuo sklandžiau vykdyti turnyrą, Eurolygai teks stebėti tiek kintamųjų, kad neišvengiamai ims raibti akys.

Pavyzdį pateikia tas pats E. Messina.

„Dabar vykstančios Italijos Supertaurės varžybose žiūrovams leidžiama užpildyti 25 proc. arenos tribūnų. Tokia taisyklė iš esmės galioja tik Supertaurei. Nežinau, ar rugsėjo pabaigoje, kai prasidės Italijos čempionatas, reglamentavimas dar bus vienodas. Mano šalyje viruso problema kad ir nėra išspręsta, bet situacija dabar atrodo kontroliuojama. Tačiau visi laukia, kaip ji pasikeis, kai pirmadienį mokyklose prasidės mokslo metai“, – nuogąstavo „Olimpia“ treneris.

Eurolyga delsė daugiau nei du mėnesius, kol įsitikino neįveiksianti pandemijos kliūčių ruožo ir nutraukė praėjusį sezoną.

Dabar vėl reikės daryti išvadas, ir daryti operatyviai, kad kontroliniai turnyrai netaptų vieninteliu krepšinio pasispardymu šiame sezone.

Primename, kad šeštadienį varžybų Kaune pusfinaliuose „Žalgiris“ 81:74 įveikė „Panathinaikos“, o „Olimpia“ 79:57 pranoko ALBA.

Rungtynės dėl trečios vietos vyks nuo 16 val., finalas – nuo 19 val.

Dar vienas Eurolygos priešsezoninis turnyras ateinatį antradienį ir trečiadienį bus surengtas Valensijoje (Ispanija), jame kartu su šeimininke „Valencia“ dalyvaus Vilerbano ASVEL (Prancūzija), Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) ir Miuncheno „Bayern“ (Vokietija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)