„Pagrindinė šiandien įsigaliojusi aktualija – pasikeitęs reikalavimas dėl kaukių dėvėjimo maitinimo įstaigose. Dabar kaukių dėvėjimas ten yra privalomas iš esmės visą laiką, kuomet yra nevalgoma arba negeriama.

Jei sėdim prie stalelio, ateinam, užsisakom maistą, laukiame užsakymo arba einame į tualetą, kaukę reiktų užsidėti

Tai nėra mūsų išradimas, tikrai kolegos tą pastebėjo šalyse, kur protrūkiai buvo dideli: Italijoje, Prancūzijoje. Norėtųsi, kad būtume sąmoningi ir pasisaugotume ir tokiose vietose. Net ir atviroje erdvėje vykusiuose renginiuose, pavyzdžiui, Kauno kiemelyje, infekcija išplito“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

A. Veryga dar sakė, kad kaukių skeptikams reikėtų įsiklausyti į Norvegijos Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto skelbiamą informaciją.

„Jų metaanalizės duomenimis, 1 metro atstumas gali iki 80 proc. sumažinti infekcijos perdavimą.

Kaukės gali apie 40 proc. sumažinti infekcijos perdavimą.

Lietuva taiko abi priemones. Tikėtina, kad tai reikšmingai gali stabdyti viruso plitimą. Naudokimės galimybe, nestabdant ekonomikos, šias priemones įgyvendinti“, – sakė jis.

Ministras dar sakė, kad šiandien sudėtinga įsivaizduoti, jog į kavines vaikštantys žmonės neturėtų kaukių.

„Parduotuvėse ir paslaugų vietose kaukių dėvėjimas yra ženkliai anksčiau nustatytas, todėl tai neturėtų kelti sunkumų. Dėl to ir nebuvo duota laiko pasirengimui“, – sakė jis.

A. Veryga pridūrė, kad darbo laiko apribojimų maitinimo įstaigose turėtų būti apsispręsta Vyriausybės nutarime.

Komentuodamas naujojo reikalavimo kontrolę, A. Veryga vylėsi, kad reidų nereikės.

„Aišku, kad eina ir žiūri, ir vertina, bet pats didžiausias garantas, kad bus laikomasi, yra patys žmonės. Kai yra aiškus principas, ką reikia daryti, paprastai patys lankytojai vienas kitą įspėja ir parduotuvėse ne vienas esate matę, kai žmonės pasako pastabą.

Nebūtinai piktai, bet pastebi, pamato ir rūpinasi. Tai didžiausias garantas, ne policija, ne Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Jo tikrai neužteks, į kiekvieną kavinę neturime žmonių, kad nueitų ir kasdien apsilankytų“, – dėstė jis.

Ministras priminė, kad logika paprasta: „Jei tuo metu nevalgome kažko arba tuo metu negeriame, reikia užsidėti kaukę“.

„Įstaiga turėtų neįsileisti be kaukių“, – pridūrė A. Veryga.

Nuo penktadienio nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių maitinimo įstaigose neprivaloma dėvėti tik valgant ar geriant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)