Turi visus inžinerinius tinklus

Be tradicinių nuosavų namų, atrodo, dar visai neseniai Lietuvoje ėmė populiarėti moduliniai, skydiniai ir karkasiniai namai. Kuo jie skiriasi? Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybos fakulteto Metalinių ir kompozitinių konstrukcijų katedros doc. dr. Tomo Gečio, skydiniai, karkasiniai ir moduliniai namai tai yra iš esmės trys skirtingi tipai.

„Karkasiniai namai paprastai statomi statybvietėje, dažniausiai naudojant medienos laikančiuosius elementus. Užsienyje taip pat naudojami šaltai formuoti plonasieniai plieniniai elementai (Lietuvoje nėra paplitę). Skydiniai namai statybvietėje yra surenkami iš atskirų sienos, perdangos bei stogo skydų, kurie pagaminami gamykloje. Priklausomai nuo išbaigtumo lygio, būna jau su visomis komunikacijomis, šiltinimo medžiaga bei apdaila. Skydiniai namai paprastai dažniausiai statomi panaudojant medienos laikantįjį karkasą, taip pat gali būti naudojamos ir surenkamo gelžbetonio trisluoksnės sienos. Moduliniai namai tai yra tūriniai blokai, kurie pilnai pagaminami gamykloje, o statybvietėje surenkami į vientisą pastatą, priklausomai nuo jo architektūros. Modulio matmenys paprastai yra tokie, kad tilptų transportuoti į statybos objektą (dažnai priklauso koks statumas yra iki statybos objekto nuo gamyklos). Modulio išbaigtumas gamykloje gali būti įrengiant pilną apdailą bei baldus“, – paaiškina mokslininkas.

Modulinis namas

Pašnekovas tęsia, kad šie pastatai turi tiek kanalizaciją, tiek elektrą. Šildomi gali būti visais būdais. Jie tinkami ir sezoniniam gyvenimui (pavyzdžiui, sodyba), ir nuolatiniam gyvenimui.

„Šio tipo namai paprastai nesiskiria nuo tradicinių mūrinių pastatų. Dažnai įrengus apdailą greičiausiai net neatskirtumėte, kad tai yra modulinis, skydinis ar karkasinis pastatas“, – akcentuoja doc. dr. T. Gečys.

Tokie namai, pasak mokslininko, į Lietuvą atkeliavo iš užsienio, iš pradžių buvo populiarūs tarp užsienyje daug keliaujančių žmonių, kurie ilgai neužsibūna namuose.

Modulinis namas

Kaina priklauso nuo namo dydžio ir naudojamų medžiagų

Nors moduliniai, karkasiniai, skydiniai namai ir galėtų patenkinti gyventojo poreikį, ar jie Lietuvoje populiarūs? Pasak skydinius karkasinius namus statančios bendrovės „AV Construction“, veiklą pradėjusios 2016 metais, direktoriaus Vaido Šaltmerio, susidomėjimas tokio pobūdžio namais auga.
Anot pašnekovo, tokie namai architektūra, išplanavimu, komunikacijų įvadais niekuo nesiskiria nuo įprastinių karkasinių mūrinių namų.

„Tiesiog skiriasi medžiagos tipas. Bet sprendimas architektūrinis yra vienodas, kadangi namai būna A+ energetinės klasės, šilumos siurblys, oras ir vanduo. Dažniausiai grindinis šildymas, rekuperacinės sistema privaloma, elektros instaliacija. Iš esmės inžinerinės sistemos vienas prie vieno kaip ir įprastuose namuose naudojamas“, – aiškina pašnekovas.

V. Šaltmerio teigimu, apribojimų, kokio ploto gali būti toks statinys, nėra, žmogus renkasi pagal savo poreikius. Tiesa, kai kuriais atvejais reiktų atidžiau galvoti apie tokių pastatų aukštį: „Yra standartiniai projektai, tai jeigu norima trijų ar keturių aukštų, tai projektavimui reiktų specialių medžiagų.“

Kiek kaunuoja skydiniai karkasiniai namai? Pasak V. Šaltmerio, galutinė pastato kaina priklauso skydinių komplektų kainos, pasirinktos vidaus apdailos ir pan.

„Nuo 500 iki 650 Eur/kv. m., priklausomai nuo to, ką pasirinksime naudoti, nes vien langų kaina gali skirtis tris ar net keturis kartus“, – skaičiuoja pašnekovas.

Skydiniai namai

Moduliniai namai, kaip ir skydiniai, gali būti įvairaus ploto. Kaip rašoma modulinių namų statybą užsiimančios bendrovės „Inovatyvi statyba“ pranešime, moduliniai statiniai projektuojami, gaminami ir įrengiami greitai, jiems nebūtini pamatai, o inžinerines sistemas galima spręsti alternatyviomis, vietos gamintojų siūlomomis priemonėmis. Modulinė architektūra, lyginant su tradicine, yra gerokai mažiau įpareigojanti statytoją ir fiziškai, ir juridiškai. Mažas, vos 15 kvadratinių metrų modulinis namelis gamtoje gali būti laikinais namais gamtoje, jis gali išaugti net labai siaurame sklype. Erdvesnis modulinis namas, teigiama, tinkamas ir gyvenimui. Tokiems namams iki 50 kv.m nereikia specialaus projekto, jeigu jis statomas nuosavoje žemėje. Modulinio namo kaina taip pat priklauso nuo jo dydžio ir naudojamų medžiagų. Tiesa, pasirinkus tokį statybos būdą, reikėtų iš anksto apgalvoti, kaip namas turėtų atrodyti, koks bus jo išplanavimas, galbūt reikėtų paderinti su architektu. Tuomet su projektu reikia kreiptis į gamintoją ir tuomet pagaminamas namas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)