„Hiperpigmentacija yra odos spalvos pokyčiai, kuomet joje atsiranda tamsios spalvos dėmės. Odoje pigmentą (melaniną) gamina ląstelės vadinamos melanocitais. Esant melanino trūkumui atsiranda pigmentacijos sumažėjimas, taip pat visiškas jos nebuvimas – baltmė“, – sako kosmetologė.

Anot jos, pigmentinės dėmės dažniausiai formuojasi ant veido: kaktos, skruostų, virš lūpos. O vyresniame amžiuje ir ant kūno: nugaros, krūtinės, rankų.

Kodėl vieni žmonės turi pigmentinių dėmių, o kiti ne?

„Priežasčių iš tiesų yra daugybė. Veiksniai sukeliantys hiperpigmentaciją skirstomi į vidinius ir išorinius. Melogenezę organizme reguliuoja melaniną stimuliuojantis hormonas, adrenalinas, noradrenalinas, skydliaukės ir lytiniai hormonai. Melanocitų aktyvumui įtaką daro ir vitaminų kiekis organizme. Vitaminų A, C, PP trūkumas didina melanino sintezę organizme. Taip pat yra ir su mikroelementais: variu, cinku, geležimi. Esant jų trūkumui pigmentinių dėmių atsiradimo tikimybė didesnė. Pigmentacija padidėja ir sergant kepenų ligomis. Labai dažnai pigmentacija atsiranda nėštumo metu arba po jo – kuomet organizme vyrauja hormoninis disbalansas“, – pažymi R. Balčiūnienė.

Anot kosmetologės, viena pagrindinių išorinių priežasčių yra ultravioletiniai spinduliai. „Visi žinome, kad saulės spindulių reikia saugotis, jei norite išvengti nudegimų, raukšlių, pigmentacijos ir onkologinių susirgimų. Jei jaunystėje mėgavotės saule be SPF ir be saiko – pigmentacijos tikimybė labai padidėja. Kaip aš sakau – oda turi atmintį. Jei vienais metais turėjote tolygų įdegį, nebūtinai taip bus kitais metais“, – įspėja specialistė.

Pigmentacijai įtakos taip pat turi ir nudegimai, nušalimai, patirtos odos traumos: „Labai dažna yra ir použdegiminė pigmentacija – kuomet pigmentinės dėmės atsiranda dėl odos pažeidimo (aknės, atopinio dermatito, cheminių šveitiklių). Kaip ir kitos pigmentinės dėmės, použdegiminė hiperpigmentacija išryškėja deginantis prieš saulę ir įdegus. Tad vasarą net ir naudojant SPF reikia labai atsargiai naudoti rūgštines priemones (geriausia su specialisto priežiūra).“

Kaip dar vieną labai svarbią priežastį pigmentinėms dėmėms atsirasti kosmetologė išskiria vartojamus vaistus. „Kontraceptikai, antibiotikai, net ir ibuprofenas. Geriant vaistus būtina skaityti vaistų informacinį lapelį ir laikytis visų nurodymų“, – sako kosmetologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)