„Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ A. Avulis pažymėjo, kad šiuo metu trečiųjų šalių darbuotojams Lietuvoje taikomi itin biurokratiški apribojimai, kurie nėra logiški.

„Taikomi apribojimai, kai kurie labai biurokratiški. Tada žmonės bando juos apeiti, ir niekas nenori atvažiavęs iš Ukrainos ir Baltarusijos dirbti į Lietuvą dar dvi savaites gyventi bendrabutyje. Už tas dienas jam niekas nemoka. Čia – loginė klaida. Žymiai logiškiau būtų, jei atvažiavai dirbti – pasidaryk vieną testą, praėjo 3-5 dienos, pasidaryk dar vieną testą. Tai sprendimas, kuris išspręstų komplikuotą situaciją“, – sako jis.

Anot A. Avulio, akivaizdu, kad atvažiuojantys dirbti žmonės nori išsisukti ir kuo greičiau pradėti dirbti.

„Bet kurio žmogaus paklauskit – važiuok į Norvegiją ar Švediją ir sėdėsi dvi savaites bendrabutyje, už tai niekas tau nemoka. Tai ko tu ten važiuosi? Nevažiuosi. Tada sugalvojami būdai, kaip tai apeiti – važiuoja per Lenkiją, Latviją ir t. t. Yra paprastas sprendimas – pakeisti tvarką – atvažiavus tą pačią dieną pasidaryti testą“, – tikina A. Avulis.

Laidos vedėjas Aurimas Perednis užsiminė kokia testavimo tvarka taikoma kaimyninėje Latvijoje – dirbant šioje šalyje ir čia mokant mokesčius, COVID-19 testas – nemokamas, o jei mokesčiai mokami kitoje šalyje, už testą tektų susimokėti pačiam.

A. Avulis pritarė, kad latviai nuo pavasario taiko itin gerą motyvacinę sistemą pasitikrinti dėl koronaviruso.

„Nuo vasario-kovo mėn. Latvijoje bet kas galėjo pasidaryti COVID-19 testą, buvo labai gera motyvacinė sistema. Privačioje klinikoje pasidarai testą: jei neigiamas – susimokėk, o jei teigiamas – mokėti nereikia. Tada galvoji – mokėti 70 Eur už testą ar ne. Jeigu blogai jaučiuosi, gal geriau nueiti ir jį pasidaryti, bet jei šiaip neramu – susimokėk 70 Eur ir bus ramu.

Yra sprendimai, tvarka, kurią nustačius galima daug laimėti ir tuomet reikia mažiau kontrolės. Mes imituojame, kad turime tvarką, ji apeinama. Tada atsiranda iš Uzbekijos atvažiavusių daug vairuotojų, kurie pasėja aplink koronavirusą. Tada visi susiėmę už galvų galvoja, ką daryti, ką sugriežtinti ir apriboti. Reikėtų tik paprastų sprendimų. Logiški sprendimai duoda gerą rezultatą“, - kalbėjo A. Avulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)