Laukiant eilės pas stomatologą širdis ima pašėlusiai daužytis, o kalbantis su viršininku – „šokti“ tango. Atidžiau patyrinėję pulsą, sužinotume įdomesnių dalykų nei emocijų protrūkiai. Pavyzdžiui, apie savo sveikatos būklę.

Pulsas – „išdavikas“

Suskaičiavę savo pulsą pagalvojate: „70 dūžių per minutę... Lyg ir be pertrūkių... Ir kas iš to?“

Pulso diagnostikos specialistai, „išklausę“ jūsų dešiniojo ir kairiojo riešų pulsą, galėtų nustatyti menkiausius negalavimus – ar jus kamuoja nemiga, ar reguliarios mėnesinės, kada paskutinį kartą mylėjotės.

Jie galėtų išsiaiškinti ir tai, kad mėgstate saldumynus, o įtūžę būnate baisūs... Pagal nėščiosios pulsą 80 proc. tikslumu nuspėtų būsimo kūdikio lytį. Tiesa, norint įvaldyti visus tokios diagnostikos subtilumus, prireiktų ketvirčio gyvenimo, o gydytojo pirštai turėtų tapti itin jautrūs.

Kinų gydytojai ryšį tarp žmogaus pulso ir savijautos pastebėjo prieš tūkstantį metų. Jie išmoko atpažinti net 2 000 pulso rūšių.

Praneša apie ligą

Mūsų širdis susitraukinėja tam tikru dažniu. Sinchroniškai plečiasi arterijų sienelės. Šiuos kraujagyslių svyravimus sukelia jomis tekantis kraujas.

Cirkuliuodamas po organizmą, jis „renka“ informaciją apie ten vykstančius procesus. Gal kilo organo uždegimas, gal spazmuoja kraujagyslė. O gal šiek tiek iškrypo stuburo slankstelis. Viską, ką „sužino“, kraujas išreiškia pulso dūžių jėga, dažniu ir reguliarumu.

Iš pulso galima nustatyti ne tik įsisenėjusį negalavimą, bet ir prasidedančią ligą, kurios simptomai dar nepasireiškė. Jūs taip pat galite atlikti saudiagnostiką. Tam nebūtina dešimtmečius mokytis iš išmintingųjų kinų senolių.

Matavimas – it ritualas

Pulso ritmo nustatymas – subtilus reikalas. Vos vienas išvakarėse suvalgytas saldainis ar neilga žodinė dvikova su gretimos parduotuvės pardavėja gali neatpažįstamai iškraipyti jo charakteristiką. Todėl, prieš matuodami pulsą, paisykite patyrusių diagnostikos specialistų patarimų.

Gerai išsimiegokite. Pulsą matuokite nevalgę, negėrę – jo ritmą gali sutrikdyti net gurkšnis vyno ar išvakarėse išgerta tabletė. Prieš tai atsisakykite maudymosi vonioje, masažo, sunkaus fizinio darbo, sekso. Atsipalaiduokite, nusisekite laikrodį, apyrankes, grandinėles ir nusimaukite žiedus.

Pulsą matuokite maždaug 11 valandą ryto – tai geriausias laikas.

Tiksliausias – rieše

Paklausti, ar moka taisyklingai matuoti pulsą, daugelis nesusimąstydami atsako: „Tai juk labai paprasta“. Tačiau specialistai pastebėjo, kad 20 procentų žmonių tai daro ne visai teisingai, 30 procentų – neteisingai, o dar 30 net nežino, kur jo ieškoti!

Yra daugybė būdų teisingai aptikti pulsuojančias vietas. Jis užčiuopiamas prispaudus delną prie širdies, pirštų galiukus pridėjus prie alkūnės linkio ar smilkinių. Paprasčiausia ir patikimiausia pulsą matuoti virš spindulinės arterijos, tai yra rieše.

Dešine ranka apimkite kairę taip, kad ji gulėtų delnu į viršų. Smiliaus galiuką šiek tiek prispauskite prie nykščio pagrindo, didįjį – greta smiliaus, bevardį – greta didžiojo. Laikrodyje nustatykite vieną minutę. Suskaičiuokite dūžių skaičių per tą laiką. Galbūt kurio nors piršto galiukas dūžius jaus stipriau nei kitų. Įsiminkite, kuriam konkrečiai teko stipriausi smūgiai.

Tą patį atlikite dešine ranka. Būtinai atkreipkite dėmesį, kurioje rankoje – dešinėje ar kairėje – jaučiate stipresnį pulsą.

„Geras“ pulsas

Jūsų pulsas lygus, stiprus ir ritmiškas? Sveikiname, esate sveiki.

Dūžių skaičius priklauso nuo amžiaus. Norma laikoma: mažyliams iki 2 metų – iki 100 dūžių per minutę, vaikams nuo 3 iki 7 metų – 95, nuo 8 iki 14 metų – 80, suaugusiems – 72, pagyvenusiems žmonėms – 65.

„Blogas pulsas“

Padažnėjęs, sulėtėjęs ar neritmiškas pulsas rodo, jog organizme ne viskas gerai.

Jeigu pulsas stipresnis dešiniajame rieše, liga gali būti susitelkusi dešinėje kūno pusėje ir atvirkščiai.

Pagrindinius pulso „smūgius“ jaučia smilius? Atkreipkite dėmesį, kurios rankos. Jeigu kairės, gali būti sutrikusi plaučių ar storosios žarnos veikla. Jei dešinės, gali būti sutrikusios širdies ar plonosios žarnos funkcijos.

Stipresnis pulsavimas po didžiuoju pirštu dešinėje signalizuoja apie skrandžio ar blužnies problemas, kairėje – kepenų ar tulžies pūslės.

Ryškūs kairės rankos riešo smūgiai po bevardžiu pirštu rodo, kad galite turėti kairiojo inksto ir lyties organų problemų. Dešinės rankos – pretekstas atkreipti dėmesį į dešinį inkstą ir šlapimo pūslę.

Ar žinote, kad...

Moterų širdis triūsia daugiau nei vyrų – 8-10 dūžių per minutę.

Sveiko žmogaus pulsas maždaug 2,5 karto greitesnis nei jaučio (25 dūžiai per minutę), 3,5 karto nei dramblio (20 dūžių per minutę) ir beveik 7 kartus lėtesnis nei pelės (500 dūžių per minutę).

Mergaitė ar berniukas?

Jeigu laukiatės ir nekantraujate sužinoti, kas gims, pabandykite vaiko lytį nustatyti iš pulso (tik su sąlyga, kad neturite sveikatos problemų!).

Jeigu pulso dažnis normalus, tačiau plakimas stipriau jaučiamas dešinės rankos rieše po bevardžiu pirštu, laukite berniuko, kairės rankos – mergaitės.

Žiedai ir apyrankės

Anot senovinės kinų sistemos „Fukuri“, riešas – sveikatai labai svarbi vieta.

Jeigu suspausite jo pulsacijos vietą, galite pakenkti širdžiai. Vyrams už širdies raumens būklę atsako kairysis riešas, moterims – dešinysis.

Išvada: moterys laikrodį ir apyrankes turėtų nešioti ant kairės rankos, stipriosios lyties atstovai – ant dešinės.