Dovydai, esi atsakingas už jaunimo judėjimą „Vibelift”, taip pat šiais mokslo metais išbandei dėstytojo darbą, o šią savaitę startavo ir „Vibelift” akademija, kuriai Tu vadovauji. Sakyk, kaip pasikeitė Tavo gyvenimas pradėjus dirbti su jaunimu?

Manau, kad pagrindinis pokytis yra tas, kad dabar susipažįstu su daugybe įdomių ir talentingų žmonių – pradedant nuo SMK komandos ir festivalio „Vibelift” svečių, dalyvių, atlikėjų, jų komandų ir baigiant visa didžiule judėjimo „Vibelift“ bendruomene – žinomais jaunaisiais influenceriais, fantastiškais, drąsiais, kūrybiškais jaunuoliais. Įdomiausia, kad, dirbdamas ir visą laiką būdamas apsuptas jaunų žmonių, supratau, kad visi žmonės yra talentingi. Kiekvienas mano sutiktas individas yra gabus kokioje nors srityje – vieni pažengę labiau, kiti mažiau, bet, patikėkite manimi, Lietuvoje yra daugybė nuostabių, įdomių jaunų žmonių. Tik kartais mes to nepastebime.

Sakyk, ko jūs siekiate šiuo judėjimu ir festivaliu, kokia jo misija ir pagrindinė žinutė?

Mes norime kuo platesnei jaunimo auditorijai papasakoti apie ryškiausius sėkmės ir profesionalumo pavyzdžius Lietuvoje. Buriame aktyvių ir sąmoningų lyderių bendruomenę. Daug dėmesio skiriame jaunimui, kuris supranta, kad viduje slypintis potencialas atsiskleis tik darant konkrečius veiksmus, mokantis ir praktikuojantis. Mes norime padėti jauniems žmonėms surasti gyvenimo prasmę, įkvėpti juos didesniems dalykams.

Dovydas Laukys

Šiais metais tapai dėstytoju-fasilitatoriumi – Socialinių mokslų kolegijoje pradėjai dėstyti, paskaitų metu kartu su studentais kūrėte bendrus projektus, organizavote renginius. Papasakok apie šią savo patirtį, pasidalink, kaip tau sekėsi motyvuoti šiuolaikinį jaunimą?

Tai yra be galo įdomi ir vertinga patirtis. Kiekvienas studentas yra su savo gyvenimo prasmės suvokimu, savo įpročiais, vertybėmis, problemomis. Stengiausi užmegzti artimą ryšį su kiekvienu, kuris buvo man atviras ir to norėjo. Tai galima sulyginti su vaiko auginimu, žinoma, tik tuo atveju, jeigu prisiimi atsakomybę ir į dėstymą žiūri atsakingai. Aš pats savo gyvenime turėjau daug tobulų mokytojų ir mentorių, iš kurių mokausi iki šiol. Manau, svarbu suprasti, kad dėstytojas jauną žmogų ruošia ne tik konkrečiai specialybei, bet ir gyvenimui. Todėl stengiausi perteikti jiems visą patirtį, kurią pats sukaupiau ir, fasilituodamas jų mokymosi procesus, siekiau, kad jie patys atrastų optimaliausius kelius ir išmoktų nuolat lavinti savo įgūdžius. Per daug nesiplėsdamas galiu tik pasakyti, kad SMK studentai yra šaunuoliai! Su daugeliu mes susidraugavome ir bendraujame už kolegijos ribų. Ir aš visada jiems primenu, kad, jeigu tik kyla kokių nors klausimų, idėjų, ar problemų, jie visada gali drąsiai kreiptis į mane.

Dovydas Laukys

Ką naujo atradai ir išmokai dėstydamas?

Išmokau labai daug. Ir, galbūt, skambės juokingai, bet supratau, kad mokytis galima ir iš tų, kuriuos pats mokai.

Esi jaunimo festivalio „Vibelift” akademijos vadovas. Šią savaitę startavo pirmieji užsiėmimai. Papasakok, kam ši akademija skirta ir kokių dalykų čia jaunimas gali išmokti?

Kaip jau minėjau, mes renkame aktyvių, sąmoningų lyderių bendruomenę, todėl ir į „influencerių fenomeną“, kuriam skyrėme pirmuosius šios vasaros susitikimus, žiūrime šiek tiek kitaip negu daugelis. Noriu pasakyti, kad mums „influenceris” nėra tik žmogus, kuris turi instagram, youtube, facebook ar tiktok paskyras, kuriose dėl neaiškių priežasčių jį seka tūkstančiai sekėjų. Visų pirma, „influenceris“ mums yra nuomonės formuotojas, gebantis prasmingai, aiškiai reikšti savo mintis ir efektyviai naudotis šiuolaikiniais įrankiais – socialiniais tinklais. Trumpai ir aiškiai galima pasakyti, kad šioje akademijoje mes siekiama ugdyti lyderystės įgūdžius ir gebėjimą kurti prasmingą turinį. Mes daug kalbėsime apie techninius įrankius ir jų panaudojimą, siekiant dabar arba ateityje padėti jauniems žmonėms skleisti savo idėjas ir jas pristatyti plačiajai visuomenei. Užsiėmimų metu didžiausią dėmesį skirsime turinio kūrimo teorijai ir praktikai, asmeninės informacijos saugojimo svarbai ir taisyklėms internete, „storytellingo” principams, susipažinimui su filmavimo technikomis, videomontažo teorijai ir praktikai, socialinių medijų naudojimui ir, žinoma, susitikimams su garsiausiais nuomonės formuotojais Lietuvoje.

Dovydas Laukys

Koks būtų tavo patarimas jaunuoliams, kurie svajoja tapti influenceriais, ką jie turėtų daryti ir nuo ko pradėti?

Viskas turėtų prasidėti nuo suvokimo to, ką nori ir ką gali pasakyti. Kokios idėjos jiems yra prasmingiausios ir kokiomis priemonėmis naudodamiesi gali geriausiai jas perteikti. Būtent nuo to ir reikėtų pradėti – atsakymo į šiuos klausimus. Kas aš? Koks mano paties savęs supratimas? Kuo aš noriu būti? Kodėl man taip atrodo? Ką man labiausiai patinka stebėti ir ką darydamas aš jaučiuosi geriausiai? Manau, tai yra klausimai, apie kuriuos mes labai retai susimąstome, nepriklausomai nuo to, kiek mums būtų metų. Ir tik nemanykite, kad šie klausimai yra skirti tik vyresniems žmonėms! Tikrai ne. Įpratimas galvoti apie esminius dalykus yra ypatingai vertingas įgūdis, kuris padeda gyvenime.

Dovydas Laukys

Kas tau asmeniškai yra dėmesio vertas influenceris? Kokius influencerius pats seki, iš ko mokaisi ir kuo žaviesi?

Tai žmonės, kurie arba yra savo srities profesionalai, arba tie, kurie kūrybiškai pristato tai, be ko negali gyventi nė dienos. Pavyzdžiui, Rokas Galvonas, Deimantė Kazėnaitė, Paul De Miko, Artur Swan, Monika Marija, ShotbyLukas, Donatas Montvydas ir šimtai kitų, kuriuos seku savo instagramo paskyroje.

Dovydas Laukys

Sakyk, kokios Tavo kaip influencerio asmeninės ribos?

Jūs tikriausiai žinote, kad aš esu pašėlęs vyrukas (juokiasi)! „Ribos” kaip sąvoka yra tai, ką aš privalau vienaip ar kitaip peržengti ir plėsti. Man patinka jauduliukas, patinka aštrios emocijos, patinka satyra, ironija, humoras, patinka nauji dalykai. Manau, kad svarbiausia yra nepamiršti, kad negalima fiziškai kenkti kitiems žmonėms ir reikia suprasti, jog šiame pasaulyje gyveni ne vienas. Bet tai tikrai nereiškia, kad daugumos nuomonė yra visada teisinga. Juk prieš 100 metų visuomenės nuomonė vienais ar kitais klausimais buvo tiesiog barbariška, tiesa? Ribos plečiasi savaime.

Dovydas Laukys

Dovydai, kokių tikslų ir svajonių tu dabar turi?

Kūryba. Verslas. Santykiai. Asmeninis tobulėjimas. Sekite mano veiklą ir pamatysite. Aš dažnai juokiuosi iš savęs, kai susitinkame su draugais. „Na ko, Dovydai, vėl prisigalvojai?“ – klausia jie… O aš jiems atsakau, kad, kaip ir visada, – visko!

Užsakymo nr.: PT_84877065