Liepos 23 dieną, likus lygiai metams iki į 2021 metus perkeltų Tokijo olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos, Vilniuje esančiame japoniškame sode Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kartu su LTeam komandos nariais oficialiai pristatė Lietuvos olimpinės rinktinės aprangą, kurią sukūrė Lenkijos kompanija „4F“.

Šią kolekciją pirmieji dar vasario mėnesio pabaigoje išbandė olimpiniai medalininkai irkluotojai Saulius Ritteris ir Milda Valčiukaitė, Varšuvoje dalyvavę specialioje fotosesijoje. Kartu su irkluotojų pora visuomenei Tokijo olimpinę kolekciją pristatė ir žaidynėse debiutuosianti trišuolininkė Diana Zagainova bei trečiąkart svarbiausiame pasaulio sporto renginyje startuosiantis penkiakovininkas Justinas Kinderis.

Visi keturi kelialapius į Japoniją jau turintys LTeam sportininkai renginyje vilkėjo paradinius drabužius, kurių dizainą sukūrė 2018 metais konkursą laimėjusi dizainerė Oksana Ragauskienė.

A. Pogrebnojus socialinėje erdvėje negailėjo kritikos naujai olimpiečių aprangai, gailėjosi sportininkų ir tvirtino, kad jo aprangos yra 1000 kartų gražesnės.

„Man kyla tik vienas klausimas: raudoni lampasai ant kelnių, tai yra kas, Rusijos armijos generolo kelnių „remeikas“? Spalvų darna tai tiesiog fantastiška... atrodo, kad daltonikai kūrė ir geltona suknelė, net oro trūksta, kokia baisi, žalią vyrišką kostiumą su šortukais tai iš karto gali vaikų choras „Žiogelis“ užsakyti, o komplektas su trumpu sijonu – tai ne sportininkei dėvėti tai tikrai. Labiau tiktų Šiaurės Korėjos pareigūnei, kuri pasus ant sienos tikrina... labai, labai gaila puikių mūsų sportininkų ir reziume nekuklus: mano aprangos 1000 kartų gražesnės“, – rašo savo paskyroje dizaineris.

Birželio pradžioje Pjongčango olimpinėse žaidynėse biatlonininkus ir slidininkus rengęs A. Pogrebnojus pristatė alternatyvią olimpinės rinktinės aprangą Tokijo žaidynėms, tinkančią beveik visoms sporto šakoms.

„Kolekcija iš esmės yra sukurta kaip alternatyvinė Tokijo olimpinėms žaidynėms. Ne mano problema, kad jos nusikėlė (šyptelėjo – aut. past.). Nesiruošiu konkuruoti su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK), jie kaip tik gali pasižiūrėti, ar jiems tinka“, – pasiūlymą svarbiausiai šalies sporto organizacijai pateikė A. Pogrebnojus.

Kolekcijoje dominuoja balta spalva, išraižytas Vytis (jo autorius – dailininkas Nerijus Baublys), o užrašas „Lietuva“ panaudotas tokiu šriftu, koks buvo ant legendinio S. Dariaus ir S. Girėno lėktuvo „Lituanica“.

„Tokia spalva pasirinkta todėl, kad labai karštos vasaros yra tiek Lietuvoje, tiek Tokijuje. Kita priežastis – tai yra sakurų žydėjimo spalva. Aprangos sukurtos dviratininkams, plaukikams, regbininkams, daug kitų sporto šakų. Negalėjau išsiplėsti iki absoliučiai visų, bet padariau tą, ką buvo galima padaryti“, – sakė A. Pogrebnojus.

Ketvirtadienį „LTeam“ oficialios aprangos pristatymo ceremonijai buvo sukurtos net dvi aprangos versijos – vyrai galės rinktis kostiumą su šonine juostele papuoštomis kelnėmis arba šortais, o moterims sukurti klasikiniai polo marškinėliai ir siauras sijonas arba moderni suknelė, dėvima kartu su švarku.

„Galutinė drabužių dizaino idėja išsirutuliojo iš kelių variantų, kuriuose norėjau panaudoti tautinius motyvus, bei mums visiems taip puikiai žinomas trispalvės spalvas. Įgyvendinant, raštus pakeitė trispalvės juostelės, tačiau bendras vaizdas vis dar liko atpažįstamas iš tolo ir sodrus.

Kadangi tai paradiniai rūbai, skirti delegacijai keliauti per olimpinių žaidynių atidarymą ir uždarymą, taip pat norėjau, kad žiūrovai tiek gyvai, tiek per televiziją iš tolo pamatytų asociatyvias spalvas ir iš karto mus susietų su Lietuva – kad tai būtų ryšku, aišku ir be abejo funkcionalu“, – savo idėja dalijosi paradinių drabužių dizainą sukūrusi Oksana Ragauskienė.

„Šia apranga norima pasakyti, kad mes esame ryškūs, išskirtiniai, pozityvūs, nestokojame teigiamos, gyvybingos energijos. Žalią spalvą kaip pagrindinę pasirinkau dėl to, kad tai vilties spalva, raudona – drąsos, geltona – gerovės, saulės ir aukso medalių“, – šypsodamasi pridėjo dizainerė.

Dėl pasaulinės sveikatos krizės Tokijo olimpinės žaidynės buvo perkeltos į 2021 metus. Jų atidarymo ceremonija vyks lygiai po vienerių metų – liepos 23-iąją Tokijo olimpiniame stadione.

Šiuo metu teisę varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse yra iškovoję 23 LTeam komandos nariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (465)