„Dažniausiai sakoma, kad golfas yra turtuolių laisvalaikio leidimo būdas, bet aš golfą laikau sportu. Galbūt Lietuvoje jis dar nepriaugo iki sporto šakos vardo, bet jau arti to. Amerikoje visiškai kitas lygis. Ten turime golfo užsiėmimus, fizinio parengimo treniruotes, įtemptą rutiną“, – pasakojo G. B. Starkutė.

Pernai Arizonos universitete studijuoti ir atstovauti jo golfo komandai pradėjusi lietuvė atskleidė, kad viską suderinti tikrai nėra paprasta: „Mokslai nenublanksta prieš golfą. Per savaitę 20 valandų turime golfo treniruočių, tiek pat ir mokslo. Lygiai taip pat veikia krepšinis, amerikietiškas futbolas ir kitos sporto šakos.

Arizonos universitete yra 15 komandų. Faktas, kad pernai Arizonos universiteto komanda tapo NCAA čempione, tad man garbė būti tokioje komandoje. Čia stiprios žaidėjos, dvi iš jų jau tapo profesionalėmis. Kai pasakau, kad esu iš golfo komandos Arizonos universitete, pažiūri rimtai. Žinoma, ant rankų nenešioja, tai reikia dar užsidirbti“.

Anot jos, prieš išvykstant už Atlanto, daugiausiai nerimo buvo dėl aplinkos pasikeitimo ir tapimo komandos nare. „Jaučiu didelę atsakomybę ne tik už save, bet ir už universitetą, kuriam atstovauju, trenerius. Atsakomybės daugėja, man tai iššūkis. Individualiai – žaidi už save, viskas man gerai, bet kai keliauji su komanda, reikia parodyti rezultatus, slegia. Norisi žaisti kaip įmanoma geriau“, – kalbėjo ji.

Galbūt ne į Paryžiaus olimpiadą 2024 metais, o dar vėliau, bet tai būtų mano didžiausia svajonė. Man patinka atstovauti Lietuvai. Aišku, atrankos varžybos bus labai įtemptos, tačiau egzotika ir pačiai olimpiadai, jei ten bus atstovai iš Lietuvos.
Gilė Bitė Starkutė

Kaip atsitiko, kad Gilė Bitė pasuko ne į Lietuvoje garbinamą krepšinį, o į golfą?

„Gal nebuvau pakankamai aukšta, – juokėsi laidos viešnia. – Prieš 12 metų tėtis atsivežė į golfo lauką, man tai buvo kažkas nauja, per tiek metų pamilau žaidimą. Dabar net neįsivaizduoju, ką galėčiau daryti be golfo. Tuo pačiu metu dar ir badmintoną žaidžiau, bet pasirinkau golfą. Man patinka, kad golfas yra labai nenuspėjamas.

Nėra taip, kad išmoksti vieną veiksmą ir gali jį naudoti. Čia veikia daugybė kitų faktorių – nuo vėjo iki žolės nukirpimo. Tas pats smūgis keičiasi kiekvieną mielą kartą, tikrai niekada nepakartosi to paties tobulo smūgio. Man labai patinka ir leisti laiką gamtoje – visiškas malonumas“.

Kad ir kaip atrodytų iš šono, ir golfe reikalingos treniruotės. Anot Lietuvos golfo čempionės, dažniausiai šiame sporte kenčia nugara, keliai ir riešai, todėl norint apsidrausti nuo traumų, reikia lavinti raumenis, ištvermę ir sprogstamąją jėgą.

„Kai reikia 4 dienas iš eilės eiti 10 km karštyje ar šaltyje ir dar žaidžiant – tai šioks toks išbandymas. Kuo didesnė sprogstamoji jėga – tuo toliau muši. Mano mėgstamiausia golfo dalis – ilgas žaidimas, ilgi smūgiai. Juos galiu labiau kontroliuoti“, – dalijosi mintimis G. B. Starkutė. Galbūt dėl to mergina tampo apie 15 kg sveriantį krepšį su golfo lazdomis.

„Inventorius – svarbi golfo dalis. Daugiausiai galima turėti 14 golfo lazdų, jos visos pritaikytos skirtingam smūgiui. Turiu vieną lazdą, su kuria galiu numušti 60 m, turiu ir kitą, su kuria galiu numušti 240 m, – pasakojo ji, pabrėždama ir aprangos etiketo svarbą. – Yra daug taisyklių, ko negali vilkėti – marškinėliai be apykaklė, per trumpi šortai arba džinsai. Galima gauti baudą arba būti neprileistam prie varžybų. Svarbiausia – batai. Golfo batai turi spyglius ant pado, kad neslystų ant žolės“.

Nors elito golfe (TOP 100 žaidėjų pagal reitingą) sukasi dideli pinigai, tačiau prizinių pinigų sumos tarp moterų ir vyrų labai skiriasi.

„Aš norėčiau išmėginti profesionalės kelią. Nebūtinai gali pavykti, nebūtinai man pasiseks, nes gal nepatobulėsiu tiek, kad galėčiau iš to gyventi. Nedaug tų žaidėjų, kurios gali gyventi iš golfo, – sakė pašnekovė ir atskleidė, kad dabar jos didžiausia gyvenimo svajonė yra prasibrauti į olimpiadą.

„Galbūt ne į Paryžiaus olimpiadą 2024 metais, o dar vėliau, bet tai būtų mano didžiausia svajonė. Man patinka atstovauti Lietuvai. Aišku, atrankos varžybos bus labai įtemptos, tačiau egzotika ir pačiai olimpiadai, jei ten bus atstovai iš Lietuvos“, – kalbėjo ji.

Ar G. B. Starkutė turi ritualų? „Prieš keletą metų išmokau žongliruoti kamuoliukais, kad pereičiau iš vienos būsenos į kitą. Tuomet pradeda veikti smegenys, rankos, susikoncentruoju geriau. Šiaip man nepatinka daug kalbėti turnyre, nerodau emocijų. žmonės kartais sako, kad atrodau piktai žaisdama, bet aš tiesiog susikoncentravusi ir nerodau daug emocijų“, – pasakojo ji.

Ant golfo žaidėjos krepšio puikuojasi krokodilas, kurį mergina nešioja jau 7 metus. „Jį gavau po Lietuvos jaunimo čempionato. Tėtis pažadėjo, kad man padovanos, jei laimėsiu. Nelaimėjau, bet vistiek gavau. Man tai geras priminimas, būdas siekti daugiau. Tas krokodilas matė nemažai, jo spalva jau ne visiškai žalia. Tiesa, Arizonos universiteto gyvūnas – laukinė katė. Ar ji neša sėkmę? Galima ir taip manyti – kelios žaidėjus tapo profesionalėmis“, – juokėsi Gilė Bitė.

Laidos „Sportinė forma“ viešnia teigė, kad labai svarbu Lietuvoje parodyti, kiek žaidžiant golfą reikia pasirengimo.

„Per savaitę turiu 20 valandų treniruočių, kad parodyčiau tai, ką dabar galiu. Parodymas tos golfo pusės svarbu. Žinoma, svarbu ir atvesti jaunimą ir vaikus. Kuo anksčiau pradedi tuo labiau susigyveni su golfu. Dabar neįsivaizduoju savo gyvenimo be golfo“, – sakė G. B. Starkutė.

Daugiau žiūrėkite laidoje „Sportinė forma“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)