Naujausios vietos, kurias verta aplankyti šią vasarą:

1. Šią vasarą pirmą kartą duris lankytojams atveria Nidos švyturys. Nuo liepos mėnesio lankytojai galės į Kuršių neriją pažvelgti iš aukščiausio pusiasalyje objekto – Nidos švyturio.

Baltijos 1-oji g. 6, Nida

2. Aukščiausia apžvalgos aikštelė Vilniaus Televizijos bokšte. Ji įrengta net 180 metrų aukštyje. Pirmą kartą lankytojams atverta aukščiausia šalyje atvira aikštelė-terasa Vilniaus Televizijos bokšte. Aikštelė įrengta 180 metrų aukštyje, todėl čia galima pasigrožėti neeiliniais Vilniaus vaizdais.

Sausio 13-osios g. 10, Vilnius

Evaldo Čingos nuotr.

3. Savo eksponatais ir neįprasta architektūra jau daugelį metų stebinantis Etnokosmologijos muziejus atsinaujino. Liepos mėnesį muziejaus lankytojams planuojama pristatyti naujas vidaus ekspozicijas ir abejingų nepaliksiančią kosmonautikos parodą. O iki tol etnokosmologai kviečia pasidairyti po Molėtų apylinkes iš stikliniame elipsoide įkurtos apžvalgos aikštelės.

Žvaigždžių g. 10, Kulionių k.


4. Sveikatos takai Karklėje ir vaizdingi, ir naudingi – žingsniuojant vienu iš trijų sveikatos takų Pajūrio regioniniame parke lankytojai informacinėse lentelėse gali sekti, kiek kalorijų jau sunaudojo. Netoli Klaipėdos pajūryje įrengta Karklės – Kalotės pajūrio miško sveikatos takų sistemą sudaro trys žiediniai takai: Raudonasis takas, Geltonasis, Mėlynasis. Bendras jų ilgis – 12 km.

Karklė


5. Itin įvairus ir įdomus Šilėnų pažintinis takas įrengtas Neries regioniniame parke. Jo ilgis – 6 km. Akmenimis grįstas kelias į dvarą, etnografinis kaimas, kuriame prieš 200 metų pradėtos rišti verbos, Naujosios Rėvos piliakalnis, sūpuoklės poilsio aikštelėje, lietuviškų orchidėjų pelkė – visa tai pamatysite aplankę šį taką.

Šaltinio g., Šilėnai

6. Sirvėtos pažintinis mokomasis mitologinis takas itin patinka mažiesiems keliautojams. Retas kuris pažintinis takas yra taip apgyvendintas – čia galima sutikti ir Maumą, ir Zuikių dievą, ir Ežerinį. Viso Šventos miške – 17 senųjų lietuvių dievų bei mitologinių būtybių. Be to, šis apie kilometro ilgio takas skamba – einant juo galima groti įrengtais paslaptingai skambančiais instrumentais.

Dvaro g., Šventa, Švenčionių r.


7. Istorijos mylėtojams Naujamiestyje atvertas neeilinis objektas – Šaltojo karo laikų slėptuvė, visuomenėje dažniau vadinamos tiesiog bunkeriais. Slėptuvėje išliko visa pirminė 70-ųjų išvaizda, o tuo pačiu ji yra pasiruošusi priimti smalsius lankytojus. Lankytojams suteikiama galimybė tyrinėti objektą itin privačiai – pirkdami bilietą į ekskursiją dalyviai rezervuoja 1,5 val. laiką, kurio metu slėptuvėje nebus daugiau jokių pašalinių asmenų – tik tam laikui bilietą įsigijęs asmuo ar asmenų grupė.

Ekskursijų po slėptuvę susitikimo vieta - Panerių g. 45, Vilnius

8. Ukmergės rajone, šalia Kopūstėlių kaimo, antžeminių vidutinio nuotolio branduolinių raketų bazė Kopūstėliuose buvo pastatyta 1958 m. Tokių ypatingai slaptų objektų Lietuvoje buvo apie dešimt. Šiuo metu Kopūstėlių raketinė bazė yra klubo "Miško broliai" nuosavybė. Teritorija yra pritaikyta turizmo reikmėms, iš dalies atvira lankytojams, tereikia rezervuoti laiką.

Kopūstėliai, Ukmergė


9. Čiobiškio urvas yra Širvintų rajone, tekančio mažo upeliuko suformuotos griovos šlaite, apie 5 m aukštyje nuo upelio vandens lygio. Urvas iš tiesų yra įspūdingas – jo aukštis įėjus siekia kiek daugiau nei pusantro metro, traukiant gilyn jis žemėja, tačiau išsišakoja į mažyčius koridoriukus.

Rusių Ragas, Širvintų r.

10. Naujajame Kirkilų pramogų parke šalia mažiausiems taip patinkančių gigantiškų batutų, įrengtas mini golfas ir pažintinis paukščių takas, o pramogų komplekso vinimi tapo gravitacinis namas su erdvėmis, kuriose galima pasijusti nesvarumo būseną. Šiltajam sezonui įpusėjus, liepos 1 d. šalia parko atsidarys kanapių labirintas.

Mokyklos g. 13, Kirkilai


11. Pašilių stumbryne laikomi stambiausi laukiniai gyvūnai – Europos stumbrai, įrašyti ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę Raudonąją knygą. Čia lankytojai gali gėrėtis stumbrais nuo dengtos pakylos - apžvalgos aikštelės, atsikvėpti naujose pavėsinėse šalia stumbrų aptvaro bei ilgesnį laiką stebėti kaimenės gyvenimą.

Girelės viensėdis, Panevėžio r.

Stumbrynas Pašiliuose

Fotogeniškiausios Lietuvos vietos

Ar žinojote, kad fotogeniškiausias Lietuvos vietas atrasti galima ne tik turistų numylėtose ir visiems gerai žinomose vietose? Tobuliems kadrams pasiruošusios ir mažiau žinomos, bet ne mažiau įspūdingos vietos.

1. Piliakalniuose prie bedugnės

Kas sieja Sudargą, garsėjantį Kernavės kompleksui nenusileidžiančiais piliakalniais, ir žymųjį „Rugiuose prie bedugnės“ autorių Džeromą Selindžerį? Pasirodo, rašytojo prosenelis kilęs būtent iš Šakių rajono. Nuo šios vasaros piliakalnių ir Nemuno vingio fone – įspūdinga rokenroliška rūdijančio plieno skulptūra rašytojui su citata dvejomis kalbomis „Aš saugau vaikus, kad jie nenukristų į bedugnę“.

Sudargas, Šakių r.

Dž. D. Selindžerio romanui „Rugiuose prie bedugnės“ pagerbti skirta skulptūra

2. Pienovežių lempų šviesoje

AB „Rokiškio sūris“ prikėlė naujam gyvenimui senus ir jau nebevažiuojančius pienovežius. Įsiamžinti prie jų ekspozicijos po atviru dangumi geriausia sutemus, kai pradeda šviesti pienovežių žibintai.

Pramonės g. 3, Rokiškis

3. Restoranas tarp šiltnamio gėlių

Tarp Vilniaus ir Kauno – analogų neturintis restoranas tarp tūkstančio gėlių šiltnamiuose. „Žiežmarių Gėlių“ šiltnamiuose auginamos ne tik gėlės, bet ir salotos, prieskoniai, mikrožaluma, braškės, avietės, moliūgai, smidrai, pomidoriukai ir daugybė kitų uogų ir daržovių, kurias restorano virtuvės šefai čia pat naudoja patiekalams ruošti. Taip pat sukurta liofilizuotų produktų linija (nuo liofilizuotų česnakų iki begonijų žiedų), kuria dekoruojami restorano patiekalai. Tad Instagram nuotraukos gali sužibėti ne tik šiltnamių džiunglėmis, bet ir alchemija lėkštėse.

Triliškių km., Žiežmariai


4. Saulėlydis prie ŽALGIRIO

Neabejotinai „instagramiškiausia“ vieta Kaune yra ryškiausias Lietuvos grafitis – rožinis dramblys E.Ožeškienės gatvėje. Tačiau jam yra ir rimtas konkurentas – daugelio lietuvių aistros atspindys aštuonių raidžių kombinacija. Raidės „ŽALGIRIS“ Nemuno saloje prie „Žalgirio“ arenos itin ypatingai nušvinta per saulėlydį.

Karaliaus Mindaugo pr.50, Kaunas

5. Džiazova gatvė

Iki šiol manėte, kad Lietuvos viduryje esančius Kėdainius labiausiai garsina tik agurkai ir škotų paveldas? Dar – džiazas! Kiekvienais metais rugpjūčio mėnesį Kėdainių senamiestyje vyksta džiazo festivalis „Broma Jazz“. O jo epicentre atsiduria vienintelė Europoje Džiazo gatvė!

Džiazo gatvė, Kėdainiai

6. Fontanas kolboje

Butrimonių miestelio fontanas yra tituluojamas vienu gražiausių fontanų Lietuvoje – oficialiuose rinkimuose nusileido tik Druskininkų, Utenos ir Marijampolės miestų fontanams. Butrimonių fontanas yra vienintelis sūkurinis fontanas kolboje, kuri vakarais dar ir apšviečiama. Atkreipkite dėmesį ir į aikštę, kurioje yra ši įžymybė, nes tai – vienintelė trikampė aikštė šalyje!

Vytauto g., Butrimonys, Alytaus r.

Fontanas Butrimonyse

7. Kosminė skaitykla

Skaitykloje pasijusti kaip Mėnulyje gali ne tik knygų graužikai. Eidami į „Vytautas Mineral SPA” poilsio erdvę jokiais būdais neužmirškite telefono. Kupolo formos erdvėje – įspūdingi tapytojo Petro Lincevičiaus piešiniai, tikrąja ta žodžio prasme nukeliantys į kitą planetą.

Birštonas

8. Sūpuoklės ant vandens

Lietuviai gali didžiuotis ne tik Baltijos, bet ir Dzūkų jūra – Metelių regioniniame parke tyvuliuojančiu ir, sakoma, taip pat kaip jūra banguojančiu Dusios ežeru. Jo pakrantes nugula ne tik maudynių mėgėjai, bet ir dievinantys supynes – čia jos įrengtos ant vandens! Pasidaryk Balio salos vertą kadrą!

Seirijų g. 2, Metelių k. Lazdijų r.

Metelių regioninis parkas

9. Ant kelio – šernas

Neišsigąskite šalia miško kelio, vedančio iš Batniavos seniūnijos į Kulautuvą, pamatę didžiulį juodą šerną. Tai – menininko T. Vosyliaus kūrinys iš smalos. Ne taip seniai jis puošė tarptautinės šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“ ekspoziciją.

Panemunės ir Tamaros gatvių sankirta, Virbaliūnų kaimas, Batniavos sen., Kauno r.

10. Pasimatuok žvejo batus

Molėtų ežeruose puikiai jaučiasi ne tik poilsiautojai, bet ir meniškos skulptūros. Viena naujausių – žvejo batai, kuriuos gali ir pasimatuoti! Beje, nematomas žvejys į Pastovėlio ežerą yra užmetęs didžiausią plūdę šalyje. Įdomu, koks laimikis?

Jaunimo g., Molėtai

11. Gražiausia vieta atsibusti

Apsnūdusios marios, tolumoje geltonuojančios kopos, begalė sparnuočių balsų ir uoste besisukiojantys žvejai. Tokie rytai laukia Pamario krašto kempinge Drevernoje. Tarp mediena kvepiančių jaukių namukų su didžiulėmis terasomis – ir žymusis Drevernos apžvalgos bokštas, su įrengtomis kėdutėmis viršuje į saldžiausią vaizdą akims.

Pamario g. 14, Dreverna


12. Skaidrios valtys

Įsivaizduokite, kaip slystate Platelių ežero paviršiumi, o pro skaidrų valties dugną matote vandens gyvūnus, augalus, nuskendusią jachtą ar net legendomis apipintą Gelmių mergelę… Ypatingi potyriai – garantuoti, ypač jei pasiryšite kelionei su gidu po naktinį ežerą.

Plateliai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)