Nors daugumoje šalių mergaičių gimsta daugiau nei berniukų, tačiau 2001 metų duomenimis Indijoje 1000 vyriškos lyties naujagimių teko tik 933 mergaitės. Ši neįprasto lyčių balanso tendencija Indijoje pastebima pastaraisiais metais. Kai kuriose šalies valstijose vyrai jau nebegali susirasti sau nuotakų.

Tyrimo autoriai teigia, kad „mergaičių deficitas“ labiau paplitęs tarp išsilavinusių moterų, tačiau tai visiškai nesusiję su religiniais įsitikinimais.

Pastebima, kad berniukai dažniausiai pasirenkami tada, kai šeimoje jau auga viena ar daugiau mergaičių. Tokiais atvejais mergaičių ir berniukų santykis lygus 759:1000.

Paskaičiuota, kad per metus Indijoje abortų aukomis tampa apie 500 tūkst. moteriškos lyties vaisių. „Jeigu tokia praktika buvo paplitusi pastaruosius dvidešimt metų, kai nėščiosioms pradėti daryti ultragarso tyrimai, tuomet šalis per tą laiką neteko apie 10 mln. mergaičių“, - tvirtina Prabhatas Jha iš Toronto universiteto.

Indijos specialistai teigia, kad nusistatymas prieš moteriškos lyties naujagimius susijęs su socialiniais ir ekonominiais veiksniais. Ši idėja gaji dar nuo agrarinės Indijos laikų, kai berniukas buvo vertinamas kaip papildoma pora rankų.

Pastaraisiais metais gerai žinomas Indijos religinis lyderis ir visuomeninis aktyvistas Swami Agniveshas penkiose šiaurinėse ir vakarinėse valstijose pradėjo kampaniją prieš tokį indų nusistatymą: „Nėra kitos tokios žiaurumo formos, kuri būtų skausmingesnė, gėdingesnė ir labiau atstumianti“, - teigia jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją