„Savivaldybių tarybos 2020 m. pirminius biudžetų planus patvirtino iki šių metų kovo 1 d. ir neapibrėžtumas, kylantis dėl COVID-19 plitimo, savivaldybių planuojamuose pirminiuose biudžetuose nebuvo įskaičiuotas. Ekonominės situacijos suprastėjimas rodo, kad atsakingas ir skaidrus biudžeto planavimas kiekvienoje savivaldybėje yra aktualus visada. Atliktu vertinimu siekiame savivaldybėms priminti, kokie rodikliai yra svarbiausi planuojantis balanso įvertį ir vėliau jį vykdant“, – sako Biudžeto politikos stebėsenos departamento vyriausioji specialistė Rasa Ibelhauptaitė.

2021 m. bus vertinamas savivaldybių 2020 m. ex-post fiskalinės drausmės taisyklių laikymasis, kuriame bus atsižvelgiama į COVID-19 plitimo poveikį bei su juo susijusias fiskalines išlygas. Vertinant savivaldybių 2019 m. fiskalinės drausmės ex-post laikymąsi nustatyta, kad vykdydamos 2019 m. biudžetus visos savivaldybės laikėsi valdžios sektoriui priskiriamų biudžetų taisyklių.

Valstybės kontrolė, vykdydama biudžeto politikos kontrolės funkcijas, atliko savivaldybių biudžetų taisyklių laikymosi vertinimą, kurio tikslas – nustatyti, ar, tvirtinant ir vykdant savivaldybių biudžetus, buvo laikomasi fiskalinės drausmės taisyklių. Šių taisyklių laikymasis padeda gerais laikais sutaupytus išteklius perskirstyti prioritetinėms sritims, kai to labiausiai reikia, parodo gebėjimą padengti prisiimtus įsipareigojimus nedidinant mokestinės naštos ir neperkeliant išlaidų būsimoms kartoms. Faktinis savivaldybių fiskalinės drausmės taisyklių laikymasis yra svarbus ir siekiant išlaikyti dotacijas bendrai finansuojamiems projektams iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Tik laikantis fiskalinės drausmės taisyklių galima pretenduoti vykdyti investicinius projektus skolintomis lėšomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)