Melo ekspertas Ilja Aniščenko paaiškino, kiek M. Jefremovas buvo nuoširdus, kam parodė panieką, kurią akimirką padarė klaidą ir ar iš tikrųjų mano, kad tai – pabaiga, informuoja mk.ru.

Specialisto, kuris atidžiai peržiūrėjo vaizdo įrašą, išvados buvo tokios:

– Greičiausiai Michailas Jefremovas savo kalbą skaito iš lapo. Gana dažnai nuleidžia akis. Tai labai pastebima. Kalbant apie grynai fiziologinius aspektus, kai žmogus pats galvoja, ką sakyti, akių taip dažnai nenuleidžia, o aktorius žiūri arba į kamerą, arba šiek tiek žemiau jos. Jeigu jis neskaitytų iš lapo, jo žvilgsnis būtų nukreiptas arba žemyn ir į kairę, arba žemyn ir į dešinę. Taip jis kontroliuotų kalbą. Be to, jo kreipimasis yra puikiai parengtas, mažai pauzių. Jis neieško žodžių, žino, ką po ko sakyti. Bet kuris sunkia tema kalbantis žmogus visada daro pauzes, vartoja jaustukus.

– Kalbą galėjo išmokti atmintinai. Šio varianto taip pat neatmetu. Galima daryti prielaidą, kad aktorius ilgai repetavo, išmoko tekstą. Visgi greičiausiai kažką buvo užsirašęs ant lapo.

– Ar vaizdo įrašas yra sumontuotas? Yra akivaizdžių montažo įrodymų, vaizdo įrašas apkarpytas iš dviejų pusių.

– Ką galima pasakyti apie jo emocijas? Profaileriams nelengva „skaityti“ aktorius, ypač tokius gerai pasiruošusius ir patyrusius, kaip M. Jefremovas, tačiau yra vienas momentas, į kurį atkreipiau dėmesį, kai jis tvirtina, kad nemėgins išsisukinėti.

Ištrauka iš M. Jefremovo kalbos apie „išsisukinėjimą“: „Žinau, daugelis galvoja, jog mane bus bandoma išsukti nuo atsakomybės, bet aš neketinu išsisukinėti. Nesikreipsiu į jokius įtakingus pažįstamus, nesinaudosiu turimais ryšiais. Ir kaip čia išsisuksi, kai visi viską matė. Pats mačiau, kai išsimiegojau ir atsigavau po šoko.“

Jis įdomiai suformulavo frazę: „Žinau, daugelis galvoja, jog mane bus bandoma išsukti nuo atsakomybės, bet aš neketinu išsisukinėti.“ Galima daryti išvadą, kad jį jau norima išsukti, kad kažkas iš šalies siūlo savo paslaugas. Aktorius neneigia, jog bus jį užsistojančių žmonių, tiksliau, jog procesas jau prasidėjo. Tiesiog dabar jis ne tai, kad nenori pagalbos, bet paprasčiausiai nemato prasmės, nes „visi viską matė“. Vadinasi, jeigu ši istorija nebūtų sulaukusi didelio atgarsio, greičiausiai M. Jefremovas išsisuktų. Analizuodamas įvykio vietoje nufilmuotą vaizdo medžiagą pastebėjau, kaip girto M. Jefremovo veide blykstelėjo pasitenkinimo savimi šypsena, t. y. jo galvoje jau brendo planas, buvo parengtas sprendimas, bet dabar viskas pasikeitė. Galiu užtikrintai pareikšti: M. Jefremovas kol kas tikrai neketina išsisukinėti. Tai matyti iš jo gestų. O kaip situacija klostysis toliau, jis nežino. Jo gestuose taip pat yra netikrumo dėl ateities požymių. Pagyvensim – pamatysim.

Michailas Jefremovas, jo sukelta avarija

Ištrauka iš M. Jefremovo kalbos apie žuvusiojo šeimą: „Aš, be jokios abejonės, padėsiu jiems visais būdais, jeigu priims pagalbą. Ir galbūt vėliau jie supras, kad tai nėra bandymas išpirkti kaltę, o bandymas atgailauti.“

Aktorius neatsitiktinai užsimena apie pinigus. Akivaizdu, kad mirusiojo šeimai siūloma pinigų. Regis, advokatai jau išsprendė šį klausimą. Greičiausiai viskas bus atlikta vėliau, po kokių dviejų trijų savaičių, kai triukšmas sumažės.

– Ar šiuo vaizdo įrašu M. Jefremovas nori sukelti užuojautą? Sunku atsakyti į šį klausimą. Pačioje pabaigoje jo veide šmėkštelėjo emocija – kreiva šypsena, kuri reiškia panieką sau.

– Ar jis jau atsigavo po streso? Neaišku. Atrodo prastai, bet gali ir apsimetinėti. Ypač jeigu skaito tekstą iš lapo – juk tokiu atveju išreiškia ne savo emocijas ir mintis.

– Vis dėlto ar M. Jefremovas nuoširdžiai gailisi? Nesiimsiu spręsti, ar jis kalba nuoširdžiai. Mes matėme kruopščiai surepetuotą vaizdo įrašą, kurį nufilmavo ne šiaip aktorius, bet labai geras aktorius. Intonacija, balsas – viskas vienoda. Šimtą kartų peržiūrėjau įrašą, bet neradau, prie ko prikibti. Emocijos tarytum ištrintos. Vienintelį iš tiesų nuoširdų momentą pastebėjau tada, kai jis prisiminė savo mamą: „Ačiū Dievui, mano mama to nematė.“

Šiame epizode jis visiškai nuoširdus.

Michailas Jefremovas, jo sukelta avarija

Ištrauka iš M. Jefremovo kalbos apie „pabaigą“: „Tai – ne filmas. Atgal nieko neatsuksi. Pabaiga. Daugiau nebėra jokio Jefremovo. Visus išdaviau.“

Sakydamas šiuos žodžius, jis labai gudrauja, nes pats nėra visiškai įsitikinęs, jog Jefremovo nebėra.

Ištrauka iš M. Jefremovo kalbos apie žmoną ir vaikus: „Ir, žinoma, negaliu tikėtis atleidimo iš savo žmonos ir vaikų. Na, ir iš visų žmonių, kurie manimi tikėjo.“

Frazė apie žmoną ir vaikus, pasak specialisto rodo, kad santykiai šeimoje yra įtempti, sudėtingi.

– Vaizdo įraše M. Jefremovas nuolat gniaužo rankas. Ką tai reiškia? Šis veiksmas rodo didelį stresą, bet, kaip jau minėjau, toks profesionalus aktorius gali suvaidinti bet kokias emocijas.

Michailas Jefremovas, jo sukelta avarija

Ištrauka iš M. Jefremovo kalbos apie užsitęsusį atleidimo prašymą: „Keturios dienos praėjo po to prakeikto pirmadienio. Nežinojau, ką pasakyti. Ir dabar nežinau, kokiais žodžiais prašyti Sergejaus Zacharovo šeimos atleidimo. Bet vis tiek prašau, nors ir žinau, kad neatleis.“

M. Jefremovas iš tiesų absoliučiai nežino, kaip prašyti atleidimo. Ir nemoka to daryti. Tame epizode jis sako tikrą tiesą. Galiu nurodyti, kad aktorius nuoširdžiai gailisi ir savo žodžius sustiprina nesurepetuotu maldos gestu. Tai yra geras gestas.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)