Pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 310 straipsnį, tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Ketvirtadienį patalpintose nuotraukose galima matyti žiauriai pasibaigusios žvejybos vaizdus – vienose jų žaltys guli ant stalo, kitoje gyvūnas kabo ore, pririštas virve. Paviešinus egzekucijos nuotraukas, tuoj pat pasipylė pasibaisėjusių internautų komentarų lavina, žmonės suskubo žymėti atsakingas institucijas, kad į įvykį būtų sureaguota. Šiuo metu įrašu pasidalinta daugiau nei 500 kartų.

Birželio 12 d. rytą Aplinkos apsaugos departamentas pareiškė padėką aktyviai į žiaurų elgesį su gyvūnu reaguojantiems piliečiams ir paaiškino, kas šiuo metu daroma, kad žiauriai pasielgęs vilnietis sulauktų atsakomybės už savo veiksmus. Kaip skelbiame Aplinkos apsaugos departamento paskyroje, dėl šio įvykio juos pasiekė daugiau nei pusšimtis pranešimų, rodančių, kad visuomenė neabejinga aplinkai.

„Kartu norime Jus visus informuoti, kad atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais numatyta Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 310 straipsnyje – asmenys baudžiami viešaisiais darbais, bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 1 metų. Visa informacija perduota policijai, kuri įvertins turimą medžiagą ir priims sprendimą. O mes, gavę aktualios informacijos, nedelsdami pasidalinsime su Jumis“, – skelbiama Aplinkos apsaugos departamento įraše.

Biologas Gerardas Paškevičius pasmerkė žiaurų elgesį su gyvūnu, ragindamas visuomenę dalintis istorija, kad pažeidėjas būtų patrauktas atsakomybėn. Anot jo, nuotraukose matomas nudobtas gyvūnas – geltonskruostis žaltys (lot. Natrix natrix).

Tuo metu egzekucijos vaizdais pasidalinusi menininkė Ilzė Butkutė pabrėžė, kad „istorija klaiki, tačiau tegul beprasmė žalčio auka tampa precedentu“ ir atkreipė dėmesį į tai, kad žiauriai su gyvūnais besielgiantys asmenys, tikėtina, galėtų žiauriai pasielgti ir su žmonėmis, todėl reaguoti į tokį elgesį tiesiog būtina.

„Įspėju – kraupūs vaizdai. Tačiau pasaulyje vyksta ir tai. Žaltys „trukdė“ galimai didžiulių problemų turinčiam ir dar didesnių neabejotinai turėsiančiam žmogui – tai degradas nubaudė žaltį mirties bausme“, – sureagavo ji.

Televizijos laidų vedėjas Justinas Jankevičius taip pat pasmerkė žiaurų elgesį su žalčiu. Vis dėlto, jis pastebėjo, kad nubausti žiauriai su gyvūnais besielgiančius asmenis dažnai būna sunku.