Ketvirtadienį naująjį vyriausiąjį trenerį Donaldą Kairį pristatęs „Rytas“ pagarsino ir kito sezono biudžeto prognozes.

Klubo piniginė turėtų plonėti antrus metus iš eilės. Pasak valdybos pirmininko Adomo Bužinsko, šiuo metu į ją tikimasi surinkti 2,5 mln. eurų, iš kurių komandos komplektavimui būtų skirta 1,2 milijono.

Beje, būtent tokią sumą „Rytui“ kasmet atriekia Vilniaus savivaldybė.

Palyginimui, pernai viešai pristatytas Lietuvos vicečempionų biudžetas siekė 3,5 mln. eurų, o komandos narių atlyginimams iš jo skirta apie 1,5 mln. eurų.

Šią vasarą „Ryto“ atstovai nuogąstauja dėl koronaviruso pandemijos poveikio bendrai šalies ekonomikai ir galimos įtakos klubo rėmėjams.

Taip pat kyla abejonių dėl galimų Vyriausybės apribojimų viešųjų renginių žiūrovų skaičiui ateinantį rudenį. Anot A. Bužinsko, „Rytas“ per metus iš prekybos bilietais surenka apie pusę milijono pajamų, tačiau neaišku, kaip šią eilutę koreguos pandemija.

Be to, „Rytui“ tenka toliau risti skolų akmenį. Šią savaitę paviešinta informacija, jog klubo įsiskolinimai sudaro apie 1,2-1,3 mln. eurų, sumą vasaros pabaigoje patikslinti turėtų veiklos audito rezultatai.

„Žinant klubo biudžetą, skolų suma yra gana rizikinga, bet ne tokia, kurios negalėtume panaikinti per trejų ketverių metų laikotarpį“, – vertino A. Bužinskas.

Finansinės prognozės nedviprasmiškai byloja apie „Ryto“ laukiančius sunkumus komplektuojant ekipą, tačiau R. Jarutis įsitikinęs, kad savo lūkesčius turėtų pakoreguoti ir krepšininkai.

„Kainos rinkoje tikrai kris. Kol kas žaidėjai dar tikisi, kad taip neįvyks, bet tai glaudžiai susiję su ekonominiais rodikliais. Manau, kuo labiau artės sezono pradžia, tuo smarkiau kris kainos Europoje: 30, 40, 50 ar net 60 procentų. Pamatysite, rugsėjį daug Europos klubų apie tai kalbės“, – tvirtino klubo direktorius.

Ketvirtadienį jis teigė, jog pavyko susitarti su visais komandos atstovais dėl atsiskaitymo už neplanuotai ankstyvą šio sezono pabaigą.

Tačiau jau prasidėjo naujas derybų raundas, bandant apkarpyti kito sezono išlaidas.

Tai padaryti „Rytas“ mėgina siūlydamas tokiems komandos lyderiams kaip Arnas Butkevičius ar Eimantas Bendžius naujas net ketverių metų trukmės sutartis.

Nors kontraktai – ilgalaikiai, metinis uždarbis pagal juos būtų mažesnis.

„Bet neperdėkite skirtumo. Mes žinome, kokia jų rinkos kaina. Tai nėra drastiškas pokytis“, – tikino R. Jarutis, čia pat pridūręs, jog vykdyti dabartinėse sutartyse numatytus įsipareigojimus „Rytui“ būtų „labai sudėtinga“.

Vis dėlto jis pripažįsta, jog nebūtų nieko stebėtino, jei abu puolėjai geresnių sąlygų nuspręstų pasieškoti užsienyje.

„Nesame pajėgūs konkuruoti rinkoje su ispanų ar rusų klubais. Bet šiai dienai jų sutartys galioja. Kai pristatėme trenerį, manau, šansai, kad jie liks Vilniuje, tikrai išaugo“, – dėstė R. Jarutis.

Anot jo, klube turėtų likti gynėjai Karolis Giedraitis, Mindaugas Girdžiūnas, Dovis Bičkauskis, derybos vyksta su sutartį turinčiu, bet apie studijas JAV galvojančiu Augustu Marčiulioniu, kuriam siūlomas naujas trejų metų kontraktas.

Tuo metu dėl vidurio puolėjų grandies – visiška nežinomybė.

„Būtų fantastika išlaikyti Martyną Echodą, bet jis – labai paklausi prekė. Evaldas Kairys? Negalima atmesti tikimybės, kad jis pasiliks: praėjusį sezoną Evaldas baigė be traumų ir buvo naudingas komandai“, – vardijo R. Jarutis.

Regis, svarbiausias dabar „Ryto“ vadovams M. Blaževičiaus ateities klausimas.

Pagrindinėje ekipoje įsitvirtinęs aukštaūgis domina turtingesnius klubus, kurių pernelyg negąsdina jo sutartyje numatytas išpirkos dydis.

„Marekas buvo siūlytas Krasnodaro „Lokomotiv“, tik nežinau visų derybų peripetijų, taip pat buvo susitikęs su „Žalgirio“ atstovais. Iki tam tikros datos klubai gali išpirkti jo sutartį.

Savo ruožtu, „Rytas“ deda visas pastangas, kad Marekas liktų čia. Mano nuomone, Vilnius būtų geriausia vieta jo tobulėjimui, jo agentui pasiūlyta pratęsti sutartį. Sąžiningai kalbant, tas laukimas stabdo mus, Marekas galėtų jau apsispręsti. Bet kad ir koks bus jo sprendimas, aš asmeniškai jo nesmerksiu, puikiai suprantu, kokį spaudimą dabar turi atlaikyti šis jaunas vaikinas“, – kalbėjo sostinės ekipos direktorius.

Spaudimą tenka atlaikyti ir jam pačiam. Žinią apie „Ryto“ perėjimą iš Europos taurės turnyro į FIBA Čempionų lygą lydėjo klubui į paširdžius kirtusios naujienos.

Iš pradžių Deividas Sirvydis išvyko į Jeruzalės „Hapoel“, taip atimdamas galimybę uždirbti keliskart didesnę išpirką persikėlimo į NBA atveju, netrukus Ąžuolas Tubelis pakėlė sparnus į NCAA.

Kadangi atsisveikinti gali tekti ir su M. Blaževičiumi bei A. Marčiulioniu, jaunų talentų nutekėjimas paskatino kalbas apie klubo ateitį.

„Ne kartą minėjote, kad tai yra klubo griūtis. Nežinau, į kokį kontekstą iškirpsite mano žodžius, bet tai – vienareikšmiai pralaimėjimas, kad jauni žaidėjai nebedžiugins Vilniaus krepšinio fanų. Bet tokią situaciją turime.

D. Sirvydį pavyko pakeisti ne ką prastesniu pasirinkimu. Lukas Uleckas – jaunas, gabus, ambicingas žaidėjas – ne tik sėkmingai pakeis Deividą, bet gal duos dar kur kas geresnių rezultatų. Taip pat dviejose jaunimo komandose turime po 16 krepšininkų su sutartimis, dar keturi gali prisijungti. Galvoju, kad „Rytas“ užsitikrinęs neblogą pagrindą ateičiai. O kokio lygio žaidėjai išaugs, tai jau lems mūsų ir trenerių darbas“, – gesinti paniką bandė R. Jarutis.

Primename, kad „Rytą“ taip pat paliks visi trys praėjusio sezono legionieriai: Pako Cruzas, Tu Holloway ir Cameronas Bairstow.

Ketvirtadienį D. Kairys teigė pirmiausia svetur ieškosiantis naujo įžaidėjo ir vidurio puolėjo. Treneriui taip pat reikės apsispręsti dėl Einaro Tubučio, kurio sutartis baigė galioti, ateities Vilniuje.

Kol kas neskelbiama, kas bus D. Kairio asistentai – pats specialistas užsiminė, jog jam talkinti turėtų ir lietuviai, ir užsieniečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)