Pasak medikų, už labdaros akcijos metu surinktas lėšas Respublikinei Vilniaus universitetinei vaikų ligoninei (RVUVL) ketinama nupirkti hemodializės aparatą. Naujam aparatui reikia surinkti apie 60 tūkst. litų.

Lietuvos vaikų, sergančių inkstų ligomis, fondo pirmininkas, docentas Vytautas Bačiulis BNS sakė, kad pernai RVUVL inkstų ligų skyriuje buvo gydomi 869 inkstų ligomis sergantys vaikai ir kai kuriems iš jų reikėjo skubių ar nuolatinių kraujo valymo procedūrų hemodializės aparatu.

"Be šių procedūrų inkstų nepakankamumu sergantys vaikai ilgai neišgyventų ir mirtų", - teigė V.Bačiulis.

Jo teigimu, inkstų nepakankamumu sergantiems vaikams hemodializės procedūros trunka 5-6 valandas, dar 2 valandas užtrunkama, kol dirbtinis inkstas (hemodializės aparatas-BNS) dezinfekuojamas ir parengiamas procedūrai.

"Tai ilga kankinanti procedūra, kurią iškęsti mažam vaikui yra sunku ir psichologiškai, ir fiziškai. Ne kartą hemodializės metu 12 metų senumo aparatas buvo sugedęs ir kraujo valymas atliktas nekokybiškai, todėl tokie techniniai nesklandumai kelia pavojų vaikų gyvybei ir sveikatai", - pabrėžė V.Bačiulis.

Pasak medikų, praėjusiais metais Sveikatos ministerija skyrė lėšų naujam aparatui įsigyti, tačiau dažnai atsitinka taip, kad kraujo valymo procedūros prireikia iš karto keliems vaikams ir tada papildomai naudojamas senas aparatas, negalintis užtikrinti kokybiškos paslaugos. Laikantis gamintojų rekomendacijų, dializės aparatą galima naudoti tik 5 metus.

Kasmet RVUVL vaikams atliekama apie 700 dializės procedūrų. Sergant inkstų nepakankamumu reikia atlikti tris tokias procedūras per savaitę.

Šiuo metu RVUVL inkstų patologijos skyriuje gydoma 12 vaikų po inksto persodinimo operacijos, dar 13 mažamečių transplantacijos laukia. Kasmet, suradus tinkamą donorą, atliekamos 2-3 inkstų persodinimo operacijos vaikams.

Medikų teigimu, praėjusiais metais ligonių kasos skyrė vaikų, sergančių inkstų ligomis, gydymui apie 850 tūkst. litų ir tai, anot jų, 4-5 kartus mažiau nei reikia RVUVL gydomų pacientų poreikiams patenkinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją