Neveikia sistemos?

Vilnietis Evaldas Gelumbauskas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo savo patirtimi, susijusia su UT.

„Šiandien turėjau pirmą kontaktą su Užimtumo tarnyba. Trumpą, bet gerą. Ne paslaptis, kad paskelbus karantiną buvo užtrauktas rankinis stabdis daugeliui savarankiškų (arba IVP) veiklų.

Vyriausybė tokiems nuskriaustiems savarankiškiems kūrėjams ištiesė pagalbos ranką su 257 eurais saujoje. Tiesa, iš pradžių ta ranka tiesėsi tik pagal darbo sutartį nedirbantiems IVP turėtojams. Kadangi aš 0,5 etato darbuojuosi Vilniaus regiono futbolo sąjungoje, tai į šią paramą neprentendavau ir ramiai sau karantinavausi ant minimumo“, - rašė jis.

Visgi balandžio 30 dieną Seimas įstatymą pakeitė ir nusprendė, kad 257 Eur išmokas gaus tiek vykdantys individualią veiklą, tiek dirbantys pagal darbo sutartis, jei jų uždarbis neviršija 607 Eur popieriuje.

Vyras tikino, kad į šią grupę jis jau patenkantis, todėl teigė kreipęsis į UT.

„Operatyviai kreipiausi į Užimtumo tarnybą, užsiregistravau, gavau patvirtinimą, kad gegužės 18 dieną esu kviečiamas susitikti. Kadangi karantino laikotarpiu susitikimai vyksta nuotoliniu būdu, tai niekur vykti nereikėjo, reikiamu laiku pasiskambinau, prisistačiau, sakau toks ir toks, esu pasirengęs priimti Valstybės paramą.

Ponia kitame laido gale maloniai išklausė, o paskui taip pat maloniai paaiškino, kad šiuo metu apie jokią paramą nėra kalbos, nes sistema neveikia ir nežinia kada pradės veikti. Be to, juk reikia dar patikrinti, ar jūsų pajamos pagal darbo sutartį telpa į 607 eur rėmus, tad numeskit gazą, apsišarvuokit kantrybe, ir ruoškitės kitam susitikimui. Kurį jums skiriu, tarkim, rugsėjo 24 dieną.

Sakau, nežinau ar sulauksiu, tolokai tas rugsėjis. O ji man sako, tai ir nelaukit. Gyvenkit kaip gyvenote ir tiek. Jei nustatysime, kad jūs esate vertas paramos – tai ir paremsime. Jei paaiškės, kad nevertas – tai ir tiek žinių“, – apie savo patirtį rašė Evaldas.

„Turiu dabar dėl ko gyventi, apie ką galvoti, tikėtis, viltis“, – ironizavo jis.

Vyko programavimo darbai

„Delfi“ susisiekė su UT atstove žiniasklaidai Milda Jankauskiene.

Jos teigimu, UT iki šių metų gegužės 18 d. gavo 79156 savarankiškai dirbančių asmenų prašymus išmokai gauti. Paskirta – 70342 asmenims, suformuoti mokėjimai už kovą 69183 ir už balandį 57660. Savarankiškai dirbantiems asmenims išmokas moka „Sodra“.

„Užimtumo tarnyboje užsiregistravęs asmuo internetu automatiškai gauna kontrolinę žinutę apie nuotolinio susitikimo laiką, kuris siūlomas visiems besiregistruojantiems darbo ieškantiems asmenims internetu. Tačiau toje pačioje žinutėje asmuo yra informuojamas, kad atvykti į Užimtumo tarnybą nereikia.

Akcentuojame, kad šiuo metu savarankiškai dirbantiems asmenims, pateikusiems prašymą išmokai gauti, nieko daryti nereikia, sprendimai dėl išmokos skyrimo priimami per 3 dienas nuo dokumentų, patvirtinančių asmens atitiktį nurodytoms sąlygoms, gavimo Užimtumo tarnyboje dienos.

Informuojame, kad nuo gegužės 8 dienos įsigaliojus Užimtumo įstatymo pataisoms ir atsiradus tam tikriems pakeitimams dėl savarankiškai dirbančių ir užsiimančių nekilnojamojo turto nuoma, savarankiškai dirbančio asmens išmoka mokama ir savarankiškai dirbantiems, turintiems darbo sutartis bei dirbantiems su nuomos verslo liudijimais.

Užimtumo tarnyba, įsigaliojus šiems pakeitimams, turėjo atlikti programavimo darbus bei sisteminius pakeitimus dėl atitikimo sąlygų tikrinimo su „Sodra“. Šiuo metu viskas veikia sklandžiai, aktyviai formuojami skyrimai šiems asmenims išmokai gauti“, – komentavo M. Jankauskienė.

Jos teigimu, šiuo metu UT yra peržiūrimos ir anksčiau teiktos paraiškos, kurios iki tol neatitiko išmokos gavimo sąlygų, nes asmuo iki priimant įstatymo pataisą dirbo ir pagal darbo sutartį. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)