Lietuvių pamėgtos baidarės vis dar dulka ant kranto, nors plaukioti jomis leidžiama nuo gegužės 7 dienos.

Gėlo vandens telkinių gausa galinti pasigirti Lietuva baidarių mėgėjams siūlo daugybę maršrutų – galima aktyviai ir smagiai praleisti laiką su šeima ir draugais, tačiau viena mėgstamiausių vasaros pramogų – žygiai baidarėmis – lietuvių dar nevilioja.

Vyriausybė jau nuo gegužės 7 dienos leido plaukioti mažaisiais, pramoginiais, sportiniais, asmeniniais, tradiciniais laivais ir kitais plūduriuojančiais įrenginiais ar priemonėmis. Nutarime pažymima, jog leidžiama plukdyti didesnes nei 2 asmenų grupes, išlaikant atstumą tarp šių asmenų bei užtikrinant būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Nors plaukiojimas baidarėmis nėra mažiau saugus nei važinėjimas dviračiais ar žygiavimas pažintiniais takais, lietuviai vis dar vengia vandens pramogų. Baidares nuomojantys verslai merdi ir baiminasi, kad ši vasara jiems bus paskutinė.

Baidarių nuoma užsiimančios bendrovės „Irklas“ darbuotojas Almantas Žurauskas tikina, kad gegužės 7 dieną paskelbti ribojimų panaikinimai situacijos nepakeitė – bendrovė neturi nė vieno užsakymo.

„Ankstesniais metais tokiu metu užsakymų būdavo tikrai nemažai, o dabar jų visai nėra. Šiuo metu neturime nė vienos rezervacijos nei gegužės, nei birželio mėnesiams. Lietuvoje 90 procentų baidarių yra dvivietės, todėl tokia pramoga atitinka visus reikalavimus. Be to, užtikriname asmenų aprūpinimą būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis, dezinfekuojame baidares“, – pasakoja A. Žurauskas.

Aukštaitijoje baidares nuomojantis vyras baiminasi, kad, jei ir toliau nebus užsakymų, bendrovė gali neišsilaikyti, tačiau tikisi, kad vasarą Lietuvoje atostogaujantys tautiečiai prisimins šią pramogą ir baidarės nedulkės krante.

Dzūkijos upėmis baidarių žygius siūlantis Juozas Lankelis pastebi, kad vandens turizmo mėgėjai dar bijo plaukti baidarėmis.

„Šiemet dar nebuvo išnuomota nė viena baidarė, tik liepos mėnesiui 3 šeimos rezervavo baidares. Įprastai jau net balandžio mėnesį būdavo plaukiančių, o gegužės–birželio mėnesiais užsakymų turėdavome kiekvieną savaitgalį. Pats sezono pikas būna liepos–rugpjūčio mėnesiais, kai tikrai šilta, žmonės atostogauja ir nori pramogų. Tuo metu upėse net tiršta būdavo. Nežinau, ar šiemet bus tiek užsakymų, nes išankstinės rezervacijos neatliekamos. Gal žmonės dar laukia, kada baisis karantinas, nesijaučia saugiai, nėra pasitikėjimo“, – svarstė pašnekovas.

Paklaustas, ar atsižvelgdamas į paklausos sumažėjimą planuoja mažinti baidarių nuomos kainas, J. Lankelis tikino, kad į viską žiūrės lanksčiai: „Kai nėra užsakymų, nėra ir konkrečių kainų. Tikrai lanksčiai derinsime kainas su visais norinčiais išsinuomoti baidares.“

Jo teigimu, norinčių baidarėmis pasidžiaugti ilgiau ir planuojančių dviejų dienų maršrutą šiuo metu taip pat nėra. „Siūlydavome nakvynę palapinėse prie Ūlos, Grūdos ir Merkio upių arba kaimo turizmo sodybose, pirtį, kubilą ir netgi dzūkiškai pagamintą karštą maistą vakare. Šiuo metu žmonių tai nedomina.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)