Mamos dienos proga dalinamės įdomiais faktais apie mamas, kurias skelbia tinklalapis actretriever.com.

1. Didžiausią kūdikį žemėje pagimdo mama dramblys. Po 22 nėštumo mėnesių ji pagimdo aklą, 90 kilogramų drambliuką.

2. Poliarinės meškos motinos nėštumo metu priauga apie 180 kilogramų. Jei motina nepadvigubins savo svorio, jos kūnas tiesiog absorbuos vaisių.

3. Motina orangutangė niekada nenuleidžia savo kūdikių ir žindo juos 6 ar 7 metus, tai yra ilgiausia žindyvė žemėje.

4. Amerikiečiai per Motinos dieną dovanoms išleidžia 14,6 milijardo dolerių, įskaitant 671 milijoną dolerių kortelėms ir 1,9 milijardo dolerių gėlėms.

5. Besivystančiose šalyse komplikacijos nėštumo ir gimdymo metu yra pagrindinė moterų negalios ir mirties priežastis. Daugiau nei 99 proc. motinų mirčių įvyksta besivystančiose šalyse.

6. Visame pasaulyje apie 800 moterų miršta nuo nėštumo komplikacijų, gimdymo ir po gimdymo priežasčių. Kasmet iš 287 000 tokių mirčių besivystančiose šalyse, 56 proc. įvyksta Afrikoje į pietus nuo Sacharos, dar 29 proc. - Pietų Azijoje.

7. Jauniausia mama užfiksuota istorijoje yra Lina Medina. Ji buvo vos 5 metų ir 7 mėnesių, kai 1939 m. Peru Cezario pjūvio pagalba pagimdė 2,9 kilogramų berniuką.

8. Seniausia gimdyvė yra Rajo Devi Lohan iš Indijos. Jai buvo 70 metų, kai 2008 ji pagimdė kūdikį po pagalbinio apvaisinimo.

9. Trumpiausias laikotarpis tarp dviejų gimdymų yra 208 dienos arba 6,5 ​​mėnesiai. Jayne Bleackley pagimdė sūnų 1999 m. rugsėjo 3 d. Vėliau – 2000 m. kovo 30 d., ji pagimdė dukrą.

10. Pasaulyje yra apie 2 milijardai mamų.

11. Daugiausia vaikų turinti mama yra ponia Feodora Vassilyev iš Rusijos. Ji pagimdė 69 vaikus nuo 1725 iki 1765 metų.

12. Motina, kuri pagimdė sunkiausią kūdikį, buvo Carmelina Fedele iš Italijos. 1955 m. ji pagimdė naujagimį, kuris svėrė 10 kilogramų.

13. Pirmoji Motinos diena buvo paminėta 1908 m. gegužės 10 d.

14. Žodis „mama“ yra panašus beveik visose pasaulio šalyse. Kadangi vienas iš pirmųjų pasakymų, kuriuos kūdikiai taria, yra „ma“ garsas, dauguma pasaulio kalbų turi šį pagrindą savo žodžiui „motina“.

15. Nors mamos žiurkėnai atrodo kaip mieli ir pūkuoti gyvūnėliai, jie yra liūdnai pagarsėję savo kūdikių valgytojai. Žiurkėnų mamos gali suvalgyti savo kūdikius, jei jaučia jų keliamą grėsmę, jei jų kūdikiai yra per dideli ar ligoti arba jei po gimdymo jaučia, kad joms reikia papildomų maistinių medžiagų.

16. Nėštumo metu motinos ir vaikai keičiasi ląstelėmis per savo ryšį su placenta. Šios ląstelės gali išlikti motinos kūne ilgus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)