Vos prieš kelias dienas fotografas savo „Facebook“ paskyroje pasidalino įspūdingomis nuotraukomis – jose užfiksuota, kaip kurtinys puola vaizdo kamerą rankose laikančią R. Žemaitienę.

„Vakar kurtinys atakavo gamtos vaizdų video operatorę Rūtą Žemaitienę. Jis gynė savo valdas, nes jo gyvenamoje vietoje prasidėjo miško kirtimas”, – įraše teigė Ričardas.

Visai netrukus šios nuotraukos sulaukė atgarsio – kritiką socialiniame tinkle išsakė Lietuvos ornitologų draugija.

„<...> Prieš kelias dienas Ričardas ir Rūta pasidalino fotografijomis, kuriose matosi ant žemės su kamera rankose gulinti, kurtinio patino užpulta bei kojomis besiginanti Rūta Žemaitienė. Nors kurtinių patinai pavasariais kartais „pakvaišta“ ir dėl hormonų antplūdžio pasidaro pernelyg drąsūs bei išeina net ant miško kelių, tačiau šiuo atveju, panašu, kad buvo stipriai peržengtos gamtos fotografijos etikos ribos.

Kurtiniai yra itin reta ir jautri Lietuvos vištinių paukščių rūšis, kurių Lietuvoje priskaičiuojama vos 300-400 patinų, todėl jų tuoktavietės griežtai saugomos ir viešai neskelbiamos. Tik didelę patirtį turintys gamtininkai ir gamtos fotografai gauna Aplinkos apsaugos agentūros išduodamus leidimus šių paukščių fotografijai ar filmavimui. Tačiau leidimas tik pradžia, būti kurtinių tuoktuvėse ir likti nepastebėtam – sunki užduotis. <...>

Tuo tarpu Ričardas giriasi, kad po Rūtos užpuolimo jis didvyriškai perėmė „kovą“ su kurtiniu ir dar 5-ioms minutėms suteikė progą Rūtai pafilmuoti šį susitikimą. Kilus gamtininkų nepasitenkinimo bangai ir pradėjus komentuoti po šiomis Ričardo ir Rūtos nuotraukomis, Ričardas pateikė kiek kitą melagingą versiją, kad „kurtinys nusileido priešais automobilį važiuojant keliu“...

Dėl šio incidento Lietuvos ornitologų draugija kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, kur sužinojo, jog šiems asmenims nebuvo išduotas leidimas saugomų rūšių fotografavimui ir filmavimui, taigi šia veikla pastarieji gamtos fotografai užsiiminėjo neteisėtai. Lietuvos ornitologų draugija taip pat pateikė raštą su Ričardo Anusausko fotografuotomis saugomų rūšių nuotraukomis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui”, – rašoma Lietuvos ornitologų draugijos feisbuko puslapyje.

Delfi susisiekė su kritikos sulaukusiu ir leidimų neturėjusiu gamtos fotografu R. Anusausku – vyras teigė, jog šie kaltinimai esą yra visiškai nepagrįsti, o situacija su kurtiniu buvo netikėta.

„Tą dieną iš slėptuvės filmavom vilką – buvome visiškai ne kurtinių tuoktuvių vietoje. Aš žinau, kur tos vietos yra, tačiau tądien buvome paprastame gražiame miške. Iš slėptuvės laimingi važiavome namo. Tada Rūta pamatė labai gražias šilagėles, nusprendė jas nufilmuoti. Žinojau, kad tai ilgas procesas, tad palikau ją vieną, o pats nusprendžiau pasižvalgyti kiek toliau – mes fotografuojame ir filmuojame važinėdami paprastais miško keliukais, tą daro ir grybautojai, ir uogautojai. Kadangi šalia turėjau žiūronus, pastebėjau, kad šalia Rūtos vyksta kažkoks veiksmas. Nepatikėjau savo akimis – ją puolė kurtinys. Pastačiau mašiną 100 metrų nuo tos vietos ir ėmiau sėlinti. Paskui išgirdau Rūtos pagalbos šauksmą“, – pasakoja vyras.

R. Anusauskas sako, kad moteriai befilmuojant šilagėles atskrido kurtinys ir nutūpė maždaug už 20-30 metrų. Fotografo teigimu, Rūta buvo patogioje pozicijoje, tad atsigulė ir, pasinaudojusi proga, ėmė filmuoti.

„Ji gražiai su juo bendravo. Kurtinį gražiai kviečiant, kalbinant galima puikiai su juo susidraugauti ar net paglostyti – tokia informacija yra prieinama kiekvienam interneto vartotojui. Kurtinys išties ramiai vaikščiojo, o aš pasislėpęs tą visą procesą fotografavau. Po kurio laiko jam kažkas ėmė nepatikti ir jis užpuolė Rūtą. Dar padariau porą kadrų ir ėmiau ginti ją. Besiginant kurtinys įkirto į objektyvą – ši situacija taip pat yra nufilmuota. Nenaudojome jokios agresijos, geriau pasižiūrėkite, kiek mes paukščių esame išgelbėję”, – Delfi teigė pašnekovas.

Fotografas piktinasi, jog gelbėdamas paukščius susidūrė ir su kita problema – pasak pašnekovo, Lietuvoje nėra institucijos, kuri realiai pasirūpintų sužeistais paukščiais.

„O tame draugijos laiške absoliučiai kiekvienas žodis yra melas ir šmeižtas. Yra užfiksuota labai daug atvejų, kaip kurtiniai puola žmones – netgi dirbančius miške. Bronislavas Ambrozas sako – „Žmogus nėra atėjūnas, žmogus yra vienas iš miško elementų – kaip augalai, kaip gyvūnai. Todėl aš neveju savęs iš miško, manau, esu jo dalis.“ Sutinku su šiais žodžiais. Mes niekada nekenkiam gamtai, nei karto nesame niekam pakenkę“, – teigė gamtos fotografas.

R. Anusauskas sako suprantantis, dėl ko yra šmeižiamas ir šantažuojamas. Pasak jo, viskas prasidėjo tada, kai internete išplatino savo filmą „4 metų laikai“.

„Šis mūsų filmas turi apie 60 000 peržiūrų „Youtube“. Tai – daugiausiai peržiūrų turintis filmas apie gamtą Lietuvoje. Augant peržiūrų skaičiui pavydo atakos iš ornitologų draugijos ėmė dažnėti. Aš nesu ornitologų sąjungos narys, nors jie ne kartą yra mane kvietę. Jie nusileido iki tokio lygio, jog ėmė rašinėti, kad iš manęs niekas nepirktų fotografijų albumų. Žinote, niekas ir neperka – visi tiražai yra seniai išpirkti“, – sako gamtą fotografuojantis vyras.

Fotografas sako, kad iš Lietuvos ornitologų sąjungos kritikos sulaukė ir dėl kitos priežasties – esą dėl naujai kuriamo filmo.

„Jie tai žino, siunta, kad ne jie tai padarė. Nei vieno gero žodžio nepasakė, kad per 20 metų baigiu visus paukščius nufotografuoti“ , – sakė Ričardas.

Visgi paklaustas apie tai, ar turi reikalingus leidimus, Ričardas neslėpė jų neturintis.

„Visų pirma, leidimą gauti sunku, juos gauna ne visi. Tačiau čia svarbiau kitas dalykas – mes nebuvome tuoktuvių vietoje. Tai visai kita situacija. Viskas įvyko atsitiktinai, netikėtai, netyčia“, – tvirtino gamtos fotografas Ričardas Anusauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)