Įsivaizduokime, kad keliausite į nesudėtingą, 3–4 dienų žygį lietuvišku reljefu, miškais ir laukais. Žingsnis po žingsnio susikraukime kuprinę kartu.

Pradžiai – daiktai. Esant galimybei susidėkite juos visus į vieną vietą, pavyzdžiui, namuose kambario centre ant grindų. Miegmaišis, kilimėlis, palapinė, drabužiai, maistas, vanduo, maisto gaminimo ir valgymo indai ir dar kelios smulkmenos ir bus esminiai daiktai, kuriuos pasiimsite į žygį.

Daiktus, kurių gali prireikti žygio metu (peilis, vaistinėlė, degtukai, prožektorius, kremas nuo saulės, užkandžiai ir pan.) atskirkite. Juos vėliau susidėsite į lengvai pasiekiamą vietą (kuprinės kišenėse ar kuprinės „galvoje“). Atskirai pasidėkite ir vandens tarą. Jeigu naudojate gėrimo sistemą („hydro-pack“) ją į kuprinę įstatykite prieš pradėdami krauti kuprinę, arba numatykite jai vietos kuprinės viršutinėje dalyje.

Atsilaisvinkite visus kuprinės vidaus tūrį varžančius diržus.

Kuprinės apačioje įsidėkite miegmaišį (rekomenduojama jį dėti į neperšlampamą maišą arba, jeigu neturite, tiesiog panaudokite tinkamo dydžio šiukšlių maišą. Sutinku, kad nelabai ekologiška, bet po sunkios žygio dienos nakvynės vietoje išsipakavę šlapią miegmaišį apie ekologiją galvosite paskiausiai...

Sunkiausius daiktus kaip įmanoma kompaktiškiau sudėkite nugarinėje kuprinės dalyje. Į tuščius maisto gaminimo ar valgymo indus puikiai telpa didžioji dalis maisto ar kiti sunkūs daiktai. Dėdami daiktus stenkitės užpildyti visas tuščias ertmes.

Sunkius daiktus sudėkite tarsi bokštą vienus ant kitų kuprinės nugarinėje dalyje. Išorinę kuprinės dalį užpildykite lengvais, tačiau daugiau vietos užimančiais daiktais: drabužiais, lengvu maistu ar palapinės tentu. Atminkite – sunkiausi daiktai turi būti arčiausiai nugaros.

Jeigu keliausite lygia vietove juos galite dėti aukščiau, jeigu keliausite raižytu reljefu, svorio centrą perkelkite kiek žemiau, kad lenkiantis į priekį ar šonus, kuprinės viršuje esantis svoris Jūsų neverstų iš kojų.

Drabužius patartina susidėti į kompresinius maišus ar naudoti daugkartinius užspaudžiamus maišelius. Patartina drabužius išskirstyti į kelis maišus, taip bus patogiau juos susidėti užpildant kuprinę. Neperšlampamą striukę (jeigu jos nedėvėsite žygio metu) dėkite kuprinės viršuje, ar lengvai pasiekiamoje vietoje.

Palapinė bus vienas pagrindinių ir tuo pačiu sunkiausių žygio daiktų. Prieš dedant ją į kuprinę išpakuoti būtina! Sunkesnė jos dalis, t.y. palapinės lankai ir kuoliukai keliaus prie kuprinės nugaros, o išvyniotas palapinės tentas puikiai tiks užpildyti tuščią ertmę kuprinėje tiesiog sugrūdant ją ir užpildant tuščius tarpus. Palapinės maišas, jeigu norite jį pasiimti, puikiai tik drabužiams susidėti, o vakare į jį įdėtas džemperis pasitarnaus kaip pagalvė.

Kraudamiesi kuprinę nepamirškite ją kelis kartus krestelti – daiktai glaudžiau suguls vieni ant kitų ir išvengsite kuprinės laisvumo po pirmų kelių žygio kilometrų.

Gertuvė kuprinėje

Užpildžius kuprinę iki viršaus, užtraukite viršutinį jos skyrių ir suveržkite šoninius kuprinės diržus, kad kuprinė taptų kompaktiškesnė, o daiktai sukrauti viduje neturėtų galimybės laisvai judėti.

Pakilnokite kuprinę už petnešų, įsitikinkite, kad nejaučiate ryškaus svorio disbalanso vienoje ar kitoje jos pusėje. Jeigu disbalansas akivaizdus – nepatingėkite daiktus persikrauti.

Visus daiktus stenkitės susidėti į kuprinės vidų. Išorėje galite laikyti prisegtus tik į kuprinę netelpančius daiktus: išvyniojamą kilimėlį, meškeres ar ėjimo lazdas, kuomet jomis nesinaudojate. Visi papildomi kuprinės apraišiojimai nebus patogūs – jie klius miške už šakų, nugriuvus bus didesnė tikimybė juos sulaužyti ar užkabinus už šakos sugadinti ar tiesiog pamesti.

Sukrautą kuprinę užsidėkite ant pečių šiek pasilenkę į priekį (tuomet kuprinė priglus prie nugaros), užsisekite juosmens diržą, išsitieskite ir diržą užsiveržkite. Pajusite, kaip kuprinės svoris apkrauna klubus. Tuomet užsiveržkite petnešas, kad kuprinė priglustų arčiau kūno, tačiau ne per stipriai, kad visas kuprinės svoris netektų pečiams. Klubai – mūsų stiprioji kūno dalis, būtent jai ir turėtų tekti didesnis svoris (80–90 proc.) nešant kuprinę, o ne nugarai ar pečiams (10–20 proc.).

Susireguliuokite kuprinės diržus, kad jie nebūtų per laisvi, bet ir neveržtų pečių, netemptų kaklo ar nespaustų klubų per stipriai. Dabar jau esate pasiruošę keliauti į žygį – pirmyn!

TRUMPAI:

1. Susirenkam visus žygiui reikalingus daiktus į vieną vietą;

2. Atlaisviname kuprinės diržus;

3. Būtiniausius daiktus (peilis, prožektorius, vaistinėlė) ir gertuvę paliekame pabaigai;

4. Kuprinės apačioje – didelio tūrio, santykinai lengvi daiktai (pvz., miegmaišis);

5. Sunkius daiktus kompaktiškai sudedame nugarinėje kuprinės dalyje;

6. Lengvais daiktais (išpakuota palapine, drabužiais ir kt.) užpildome laisvą kuprinės tūrį;

7. Sukrovę kuprinę suveržiame diržus, užsidedame kuprinę ant nugaros, susireguliuojame diržus;

8. Išorinėse kišenėse susidedame pirmo būtinumo daiktus;

KELIAUJAME Į ŽYGĮ

Pabandysime trumpai aptarti ir dažniausiai kraunant kuprinę pasitaikančias klaidas ir atsakyti į kylančius klausimus.

Kaip supakuoti daiktus į kuprinę

1. Kokio dydžio kuprinę rinkis – didesnę ar mažesnę?

Kuprinės dydis priklauso ne tik nuo žygio trukmės, bet ir nuo jo pobūdžio. Jeigu keliausite lygumomis ir nesate reiklus komfortui, greičiausiai pasitenkinsite nedidelio tūrio, kompaktiška kuprine. Tačiau jeigu keliausite į sudėtingą kalnų žygį, kuriame naudosite alpinizmo įrangą, ar mėgstate daugiau komforto, teks rinktis didesnio tūrio kuprinę, į kurią patogiai sutalpintumėte visus reikalingus daiktus.

Deja, bet tikrai neįmanoma surasti universalios kuprinės, tinkamos visiems gyvenimo atvejams – nuo „Ryanair“ skrydžio savaitgalio viešnagei pas draugus iki trijų savaičių pėsčiųjų žygio Himalajuose.

Tačiau, jeigu esate priverstas rinktis, rekomenduočiau imti didesnę kuprinę. Dauguma didesnių nei 60 litrų kuprinių jau turės patogius „paminkštintus“ diržus ir savo struktūra bus labiau pritaikytos nešti svorį ilgesnį laiką.

2. Ar kuprinėje su daugiau kišenių patogiau susidėti daiktus?

Tikrai ne. Nebent kuprinę neštis reiks tik nuo automobilio iki viešbučio kambario, tačiau tokiu atveju rekomenduočiau rinktis lagaminą.

Vienas pagrindinis skyrius (gerai, jeigu jis turi dvi prieigas) ir kelios nedidelės kišenės bus idealus kuprinės variantas.

Pabandysiu kišenėlių trūkumus vizualizuoti pavyzdžiu. Įsivaizduokite, kad turite vieno tūrio konteinerį, į kurį turite sukimšti savo turistinius daiktus. Pradžiai dedate didesnius, o tarpus užpildote smulkiais ir tiek. O dabar pabandykite tuos pačius daiktus susidėti į tą patį tūrį sudarančias, pavyzdžiui, 8 nedideles dėžutes. Vienose atsiras per daug laisvos vietos, kitose niekas netilps. Jeigu pradėsite kombinuoti atrodys maždaug taip: apatinės kelnaitės su žuvies konservais, dešros įvyniotos į palapinės tentą, kojinės šalia dantų pastos ir t.t. Kai reikės ieškoti reikiamo daikto, teks dar ir atminties lavinimo pratimus atlikti.

3. Ar tiesa, kad sunkiausius daiktus reikia dėti į kuprinės apačią?

Tai – viena dažniausiai pasitaikančių klaidų. Susikrovę daiktus kuprinės apačioje iškart pajusite, kad svoris kuprinėje pasiskirsto netolygiai, kuprinė išlinksta, o jos svorio centras dažnai atitolsta nuo nugaros. Taip sukrauta kuprinė stipriai apkraus pečius ir nebus patogi nešti. Todėl sunkius daiktus stenkitės susidėti arčiau nugaros esančioje kuprinės dalyje, tolygiai, juos paskirstydami kuprinės vidurinėje dalyje.

4. Ar tiesa, kad rečiausiai naudojamus daiktus dedamės kuprinės apačioje, reikalingiausius – lengvai pasiekiamose vietose?

Neretai tenka susidurti ir su šia problema. Kaip jau minėjau straipsnyje, būtiniausi daiktai, t.y. žibintuvėlis, peilis ar vaistinėlė turi būti lengvai pasiekiamoje vietoje, tačiau kraunantis daiktus tikrai neverta planuoti, kad dalis daiktų kuprinės dugne gulės nepajudinti kelias dienas. Net ir nedidelio daikto paieška kuprinėje ganėtinai lengvai sujaukia visą jos tvarką, tad iš giliau išsitraukę dešros, šiltesnį megztinį ar dar ką nors, būkite tikri, kad kuprinė nebebus tokia patogi neštis. Daug patogiau kiekvienos dienos vakare išsikrauti visus kuprinėje esančius daiktus, o ryte juos susidėti iš naujo. Taip ne tik bus patogiau, bet ir greičiau išmoksite tinkamai susikrauti kuprinę.

5. Ar tiesa, kad skirtingos konstrukcijos kuprinėse daiktus reikia krautis skirtingai.

Šiais laikais dažniausiai naudojamos kuprinės turi vidinį, viduje įmontuotą tvirto lydinio ar minkštą silikoninį ar panašų rėmą. Išorinį rėmą turinčiose kuprinėse galios tie patys kriterijai, tik siekiant vienodo svorio paskirstymo ir mažesnio pečių apkrovimo, perkeliant pagrindinį krūvį ant klubų rekomenduojama sunkiausius daiktus krautis viršutiniame kuprinės trečdalyje.